Pannenkoeken met appel en kaneel – altijd lekker en verveelt nooit. Er zijn maar weinig gerechten die zo lekker zijn als pannenkoeken, en de pannenkoek met appel is een echte topper! Pannenkoeken met appel zijn perfect voor elke gelegenheid, of het nu een uitgebreid weekendontbijt is, een lekkere lunch of een eenvoudige avondmaaltijd. Die combinatie van de zachte pannenkoek en de frisse, zoete appel vind echt iedereen lekker!
Pannenkoeken bakken betekent feest
Er zit iets magisch in het bakken van pannenkoeken. Het is een van die gerechten die zo eenvoudig is, maar toch altijd voor een feestelijk gevoel zorgt. Zeker als je meerdere soorten pannenkoeken maakt. Door een goed basisrecept te gebruiken, maak je met gemak meerdere soorten pannenkoeken. Eén soort mag echter echt niet ontbreken en dat is de pannenkoek met appel en kaneel. Die is zo lekker, daarvan kun je er niet genoeg maken. En het beste van alles? Het is heel eenvoudig om te maken, zelfs voor iemand die niet zo vaak kookt.
Pannenkoek met gebakken appels en kaneel
De lekkerste pannenkoeken maak je met een goed basisbeslag en natuurlijk de juiste appel. Voor dit recept is gekozen voor een Elstar appel. De frisse, sappige smaak van de Elstar geeft de zachte pannenkoek net dat beetje extra. Door de appels in blokjes te snijden en eerst te bakken samen met een beetje suiker en kaneel worden ze heerlijk zacht. Een Elstar is dan wat steviger en valt niet uit elkaar. De smaak van kaneel komt nog beter tot zijn recht door de kaneel met de appels en de suiker mee te bakken.
Tip: maak het beslag ruim tevoren, dan bakken de pannenkoeken mooier.
Samen pannenkoeken bakken is leuk
Wat het zo leuk maakt, is dat je samen pannenkoeken met appel en kaneel kunt maken. De een maakt het beslag terwijl de ander de appels schilt. Het is goed voor het saamhorigheidsgevoel om samen in de keuken staan. De geur van versgebakken pannenkoeken die zich door het huis verspreid wordt zelfs door een voorbijganger opgemerkt. Het zijn van die momenten waarop iedereen bij elkaar komt, van het wachten op de eerste pannenkoek of die hele stapel op een bord. Pannenkoeken op tafel is gezelligheid, en lekker eten met zijn allen.
Pannenkoeken met appel; 4 heerlijke recepten
Ben je een zoetekauw of hou je meer van hartig? Pannenkoeken met appel is feest voor iedereen. Spek, rozijnen of met kaneel jij mag kiezen.
Pannenkoeken met appel en kaneel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 eieren
- 1/2 liter melk
- 25 gram gesmolten boter + boter om in te bakken
- een snufje zout
- 1 theelepel suiker
- 1 kg elstar appels
- 1 eetlepel suiker
- 1 theelepel kaneel
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pannenkoek met appel en kaneel:
Maak het beslag door de eieren, de helft van de melk, het zelfrijzend bakmeel, een snuf zout, de suiker en de gesmolten boter goed door elkaar te mengen tot een klontvrij beslag. Dat gaat heel makkelijk met een staafmixer.
Voeg er dan, beetje bij beetje, de resterende melk aan toe. Zet opzij zodat het beslag zich kan ontwikkelen.
Schil de appels en snijd ze in blokjes.
Verhit een koekenpan met een klontje boter en bak hierin de appels samen met de suiker en kaneel beetgaar. Haal ze uit de pan en zet opzij.
Veeg de koekenpan schoon en verwarm de pan goed voor.
Smelt een klontje boter in de pan en giet gelijkmatig een dunne laag beslag in de pan. Bestrooi direct met een gedeelte van de gebakken appeltjes.
Als de onderkant mooi bruin is en de bovenkant dof begint te zien, draai je de pannenkoek om en bak je ook de andere kant.
Bak zo alle pannenkoeken met appel en kaneel goudbruin en gaar.
Serveer de pannenkoeken met appelstroop of rietsuiker en geniet!
Tafel lekker !!