Pannenkoeken met paardenbloem – Paardenbloemen, we noemen dat slow-food. Eigenlijk is het nog een beetje anders. Paardenbloemen vallen onder het begrip: “Wat de boer niet kent dat eet hij niet”. Toch kunnen we (vooral de jonge) blaadjes van de paardenbloem gewoon als sla verwerken. Bijna iedereen heeft wel paardenbloemen in de tuin en kinderen vinden het prachtig om de pluizenbollen leeg te blazen. De zaden gaan dan op zoek naar een nieuw stukje grond om zich in te nestelen. Het resultaat is een nieuwe paardenbloem. Hoe leuk is het dan om de kinderen hierbij te betrekken. Het is dé manier om ze te vertellen dat écht eten uit de natuur komt. Zowel de blaadjes als de bloemen zijn eetbaar en er wordt zelfs een geneeskrachtige werking aan toegeschreven.
Herinneringen
Als kind was het altijd feest als we bij ons grootmoeder kwamen na school om de zelfgebakken groenkoeken te eten, want zo werd dit bij ons in Vlaanderen genoemd. ’s Morgens ging grootmoeder vroeg de weilanden in, om daar de verse slablaadjes van de paardenbloem te trekken. Vanaf april kunnen ze hele weilanden geel kleuren. We denken nog altijd terug aan die mooie tijd. Zelf maak ik deze groenkoeken of pannenkoeken met paardenbloem zo’n één of twee keer per jaar. Een mooie herinnering en ik sta er steeds versteld van hoe weinig mensen dit kennen.
Kunnen we je overtuigen?
Natuurlijk probeer ik met dit recept de schrik voor het eten van paardenbloemen weg te nemen. Ik vind het dan ook superleuk als je me laat weten dat je het geprobeerd hebt en of je ze ook echt lekker vond.
Pannenkoeken met paardenbloem
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1200 ml melk
- 400 gr zelfrijzende bloem
- 60 gr kristalsuiker
- 8 eieren
- Een bosje groene blaadjes van de paardenbloem
- Beetje olijfolie
- vetstof om je pan in te vetten
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je pannenkoeken met paardenbloem:
Snijd de jonge blaadjes van de paardenbloem heel fijn. (ciseleren) Klop de eieren samen met de suiker tot een luchtig beslag en meng er voorzichtig de helft van de melk door. Zeef de bloem en meng voorzichtig met een garde door het beslag. Voeg de overige melk toe. Voeg als laatste een scheutje goede olijfolie toe. Meng er vervolgens de gesneden paardenbloemblaadjes door.
Vet een koekenpan goed in en laat deze op hoog vuur goed heet worden. Schep steeds een soeplepel beslag in de pan en bak de pannenkoeken met paardenbloem aan beide kanten lichtbruin. Serveer ze met een klein beetje honing of poedersuiker.
Tafel lekker !!
Waarom 1200 ml melk? In het recept staat vervolgens: meng voorzichtig de helft van de melk er door.
En wat doe je dan met de andere helft? 😂
De hoeveelheid melk klopt wel Jenna, de andere helft moet voor de olijfolie toegevoegd worden. We passen dat aan in het recept.
Ik wil nog wel even zeggen dat je moet oppassen waar je de paardenbloemen plukt. Liever niet langs een spoorlijn, waar dieseltreinen rijden of langs een drukke weg. Lieve groet Cecile
Helemaal eens, liefst uit eigen tuin.
kun je maken met de helft van de eieren vind 8 nogal veel normaal doe ik in mijn beslag van 1kg pannenkoeken 2l melk 4eieren en nooit geen suiker alsook geen olie juist mijn eerste pannenkoek bak ik met een beetje boter de rest allemaal zonder wel in een antikleefpan natuurlijk
Voeg de paardenbloemen gerust toe aan je eigen favoriete beslagrecept deman. Iedereen doet dat op zijn of haar eigen manier.
hoeveel is een bosje paardenbloem? en als ik het goed begrijp is het ruim een liter melk en 8 eieren maar is dat niet te veel vocht op slechts 400 gr. bloem?
De hoeveelheid paardenbloem is een beetje afhankelijk van hoeveel groen je in de pannenkoek wilt verwerken Ben. Dit zul je een beetje in moeten schatten. Wat de melk betreft, probeer het uit. Als het cake wordt is het ook niet erg, toch? ?