Lekker Tafelen
woensdag 21 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Pannenkoeken

Zelf ouderwets lekkere poffertjes bakken

Een echt Hollandse lekkernij

Connie Derks door Connie Derks
in Pannenkoeken
0
Zelf ouderwets lekkere poffertjes bakken

Zelf ouderwets lekkere poffertjes bakken – Wie heeft er nu geen mooie (jeugd)herinneringen aan het eten van poffertjes? Lekker genieten van een bordje met dikbuikige minipannenkoekjes, bestrooid met een laagje sneeuwwitte poedersuiker en een langzaam smeltend klontje échte roomboter boven op die berg. Nostalgie? Nee hoor je maakt ze ook makkelijk zelf thuis in je eigen keuken!

De poffertjeskraam

Nederland staat bekend om zijn poffertjes. Je ziet de poffertjeskraam op vaste plekken of op markten en braderieën. Hoe leuk is het dan om vol bewondering toe te kijken hoe de poffertjesbakker behendig de holtes vult en de poffertjes met een vork in een rap tempo omdraait. Het is een mooi schouwspel om te bekijken hoe ze die poffertjes bakken en maar weinig mensen kunnen de geur die hierbij ontstaat weerstaan. De kans is groot dat je een schaaltje van die heerlijke poffertjes, met royaal poedersuiker en een klontje boter er bovenop, koopt.

Zelf poffertjes bakken in eigen keuken

Met dit recept kan ook jij thuis zelf ouderwets lekkere poffertjes bakken. Moeilijk is het niet, je hebt hiervoor wel een speciale pan nodig. Als je geen poffertjespan hebt en je wil er een aanschaffen, koop dan een zwaar exemplaar van gietijzer. Die is wel een beetje duurder dan de dunne en lichte pannen, maar je bakt er veel makkelijker poffertjes in. Dit komt doordat de warmte beter wordt vastgehouden en verdeeld.

Voor het beslag is een schenkflesje of een knijpfles van bijvoorbeeld tomatenketchup erg handig. Zorg ook voor een siliconen kwastje om de hete vorm mee in te smeren, bij een kwastje met haren zullen de haren verbranden. Dat ruikt niet lekker, maar, erger nog, het komt ook in de poffertjes. Gebruik, om de vorm in te smeren, een neutrale olie omdat boter, hoe lekker die ook is, makkelijk zal verbranden in een hete poffertjespan.

Was een poffertjespan niet af met afwasmiddel, maar maak hem schoon met heet water. Dit voorkomt later veel ergernissen bij het poffertjes bakken.

Het recept voor echt ouderwets lekkere poffertjes

Er zijn heel veel recepten en mixen voor poffertjes te koop, maar de echte ouderwetse poffertjes maak je met boekweitmeel/bloem. Dit kun je vaak bij een reformwinkel vinden. Gebruik voor niet al te zware poffertjes, half boekweitbloem en gewone bloem. Boekweit lijkt een graanproduct, maar is het dus niet! Het is een ‘pseudograan’ en er zitten dus geen gluten in. Je kunt dus voor een glutenvrij dieet ook alleen boekweitbloem gebruiken. Het is voedzaam, licht verteerbaar en heeft een enigszins nootachtige smaak.

Natuurlijk gebruik je voor dit recept volle melk het liefst boerenmelk. En als je dan toch poffertjes gaat bakken met een ouderwets lekker recept, probeer dan eens of je aan echt verse melk van de melktap kunt komen voor een echte authentieke smaak.

melk in beslag

Melk in een beslag

Meestal gebruik je water in een beslag, maar melk in een beslag heeft ook zo z'n voordelen. Hier lees je welke + wat handige tips.

Zelf ouderwets lekkere poffertjes bakken

Porties: +/- 75 stuks
Bereidingstijd: 90 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 125 gram boekweitbloem
  • 125 gram tarwebloem
  • 1 ei
  • 7 gram gedroogde of 20 gram verse gist
  • 5 gram zout
  • 1 theelepel suiker
  • rijst of zonnebloemolie, om de poffertje in te bakken
  • 350 ml lauwwarme volle boerenmelk
  • roomboter voor op de poffertjes
  • poedersuiker

Bereidingswijze van dit recept

Zelf ouderwets lekkere poffertjes bakken doe je zo:

Meng de gist met de suiker en de lauwwarme melk. Let op de melk mag niet warmer zijn dan 40 graden omdat de gist anders niet meer zijn werk doet.

Zeef de twee soorten bloem met het zout boven een grote kom.

Voeg al roerende het melkmengsel toe. Roer tot een klontvrij beslag.

Voeg er nu al roerende een losgeklopt ei doorheen en roer alles goed door elkaar.

Dek de kom met beslag af en zet dit een uurtje op een warme tochtvrije plek.

Doe een deel van het beslag in een schenkflesje.

Verwarm de poffertjesplaat en zorg ervoor dat die goed heet is voor je begint te plakken.

Smeer de poffertjesplaat in met een kwastje met olie.

Schenk iedere holte voor ongeveer 3/4 vol met beslag

Bak de poffertjes aan een kant bruin en draai ze om met een vork. Bak ook de andere kant mooi bruin en gaar.

Haal de poffertjes uit de pan en serveer ze met royaal poedersuiker en een lekker klontje echte boter.

Bak zo verder tot het beslag op is.

Tafel lekker !!

Tags: Kinderen receptenZuivel
DeelPin3TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

pannenkoeken met appel
Pannenkoeken

Pannenkoeken met appel

Pannenkoekjes van banaan
Pannenkoeken

Pannenkoekjes van banaan

Kaaspannenkoek
Pannenkoeken

Kaaspannenkoek, een pannenkoek met lekker veel kaas

Reacties 4

  1. Sien says:
    9 jaar geleden

    Kan je ook minder gist toevoegend en langer laten rijzen? Ik ben ongeveer 3 uur van huis en dan wil ik daarna meteen gaan bakken in het weekend. Moet ik dan 1/3 van het gist gebruiken?

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Zuivel

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Makkelijk en snel: spiezen met Berloumi (Halloumi uit België)
  • Ze zijn er weer. Aardappels van de nieuwe oogst
  • Kalfsschnitzel van de boerderij, overbakken met graskaas
  • Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten
  • Romige venkel uit de oven met verse room en boerenkaas
  • Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas

Reacties

  • Shirley op Oma’s draadjesvlees; smelt op je tong
  • Redactie op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Jans op Appel citroen plaatcake; frisse lekkernij met appels
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Doortje Riemens op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is
  • Redactie op Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief