Zoete aardappelpizza met geroosterde aubergine – Pizza, het lievelingseten van velen (jong en oud) maar helaas niet echt gezond. Op dit moment zie je daarom een hype in foodies-land; het pizzadeeg wordt gemaakt van groenten, zo wordt de pizza een stuk voedzamer en gezonder. Je kunt pizzabodems maken van bijvoorbeeld bloemkool, koolraap, courgette en zoete aardappel. Behalve dat een bodem van bijvoorbeeld zoete aardappel een stuk gezonder is, is het ook super lekker!
Varieer met toppings
Een groenten pizzabodem kun je beleggen zoals een normale pizza. Ik ben dol op gegrilde groenten, dus ik koos voor gegrilde aubergine, op een basis van tomatensaus en mozzarella. Maar net zoals bij een normale pizza kun je ook hier je creativiteit kwijt qua toppings. Denk bijvoorbeeld aan geitenkaas en shiitake of olijven, feta en basilicum. Houd je van lekker simpel? Zoek de beste ingrediënten en maak een gezonde pizza margherita. De tomatensaus kun je eventueel ook vervangen door hüttenkäse of pesto. Of gebruik crème fraîche als basis voor je toppings, lekker met gerookte zalm, wat dungesneden rode ui en dille, daar worden je tafelgenoten vast ook erg blij van!
Zoete aardappelpizza
voor 1 pizza heb je nodig;
- 400 gr zoete aardappels
- 70 gr bloem
- 1 ei
- 1 kleine aubergine
- ongeveer 4 eetlepels passata (tomatensaus)
- 1 bol mozzarella
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- handje verse basilicum ter garnering
- peper
- zout
Snijd de aubergine in dunne plakken en bestrooi de plakken met een beetje zout.
Schil de zoete aardappels en snijd in blokjes. Kook de blokjes in ruim gezouten water gaar. Laat de zoete aardappel goed uitlekken en stom de blokjes daarna goed droog. Stamp de zoete aardappel fijn en voeg de bloem en het ei toe. Breng op smaak met peper en zout en meng alles goed door elkaar.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Schep het zoete aardappelmengsel op het bakpapier en vorm met een lepel het beslag in de juiste vorm. Bak de zoete aardappelpizza bodem 25 minuten in de oven.
Dep de aubergine droog met keukenpapier en bestrijk de plakken met olijfolie. Grill de plakken aubergine in een hete grillpan.
Haal de zoete aardappelpizza bodem uit de oven en verdeel hier de passata over, laat de randen vrij. Leg de plakken geroosterde aubergine op de pizza. Laat de mozzarella goed uitlekken en snijd in plakken, verdeel de mozzarella over de pizza. Bestrooi de pizza met gedroogde oregano, zout en peper. Bak de pizza 8 minuten in de oven.
De zoete aardappelpizza is klaar en voor je deze serveert kunt je deze bestrooien met wat verse basilicum.
Tafel lekker!
Aubergine; ontdek de veelzijdigheid van die paarse vruchtgroente
De aubergine; een veelzijdige vruchtgroente, die we vaker zouden mogen gebruiken. Tijd om de aubergine eens in de spotlight te zetten.