Pompoen tapenade
Pompoen tapenade is niet moeilijk om te maken. Het vraagt enige doorlooptijd voor het klaar is, maar je hebt er eigenlijk niet zo veel werk aan. Ik serveer deze tapenade graag bij hertenvlees. Misschien denk je wel, huh, wat moet ik met hertenvlees? Maar hertenvlees is me toch lekker. Zodra het wildseizoen aanbreekt, komt er bij mij iets “herterigs” op tafel. Om het helemaal een feestelijk gerecht te maken, geef ik er er ook nog lekkere paddenstoelen bij, zoals cantharellen, pied de mouton en/of anijschampignons. Hertenvlees kan je in het wildseizoen kopen bij een wildspecialist- vaak zijn dit ook poeliers- of bij een goede slager, zoals De “huisslager” van Lekker Tafelen, “Spoelder”
Hier nu verder geen gezwijmel over het hertenvlees, maar door met de pompoen tapenade: Tapenade is in dit geval maar een benaming. Je zou het ook een grove pompoenpuree kunnen noemen; het prutje moet nou eenmaal een naam krijgen. De pompoen tapenade past behalve bij hert ook goed bij een pittige kaas, bij paté of bij kip. De tapenade zelf is volledig vegetarisch, dus als je geen hert wilt eten (of een ander dier) kun je er ook iets leuks mee doen.
Ik gebruik meestal een muskaat pompoen om de simpele reden dat het Turkse winkeltje waar ik vaak kom, die pompoen doorgaans in huis heeft. Maar, je kunt ook zo’n kleine oranje pompoen gebruiken, genaamd Uchika Kuri of Hokkaido. Als je liever met een fles pompoen werkt (een variant van de muskaat pompoen), ook goed. Er komt een hele trits ingrediënten aan te pas, maar geloof me, het resultaat zal je vast bevallen. Je creëert een ware smaakexplosie.
Dit heb je nodig om de pompoen tapenade te maken
- 1,5 dl (semi zoete) witte wijn
- 50 ml witte wijnazijn
- 240 gram suiker
- sap en rasp van ½ citroen
- sap en rasp van ½ limoen
- 40 gram gember, geraspt
- 2 stuks steranijs
- 1 kaneelstokje
- ½ tl korianderzaad
- ½ serehstengel (citroengras)
- 1 gedroogd rood pepertje, verkruimeld
- 300 gram pompoenvlees (netto)
Werkwijze
Doe de suiker in een pan met 4 dl water, de azijn en de witte wijn en de overige ingrediënten op de pompoen na. Breng dit aan de kook, zet het vuur lager en laat het 10 minuten zachtjes doorpruttelen. Zet het vuur uit, doe een deksel op de pan en laat de specerijen 1 uur trekken.
Maak een stuk pompoen schoon en zorg dat je ongeveer 300 gram vruchtvlees overhoudt. Snijd het pompoenvlees in kleine blokjes en doe deze in de afgekoelde siroop. Breng het geheel opnieuw aan de kook, verlaag het vuur en laat de pompoen 5 minuten heel zachtjes koken. Zet het vuur uit, doe de deksel op de pan en laat de pompoen afkoelen in de specerijensiroop.
Giet de pompoen af boven een vergiet. (De specerijensiroop zou je kunnen bewaren. Lekker om een scheutje te gebruiken in een cocktail of meng een beetje met een mousserende wijn.) Doe de pompoenblokjes in een schaal en zet er even een staafmixer op tot je een grove puree hebt verkregen. De tapenade is nu klaar voor gebruik. Serveer op kamertemperatuur of ietsje opgewarmd in een klein scheutje olijfolie.