Aspergeragout met oesterzwammen en garnalen – Asperges worden vaak op de klassieke manier klaargemaakt. En echt! Er is helemaal niets mis met een klassieke bereiding. Juist die allereerste asperges van het seizoen willen je op de klassieke manier eten. Maar naast die klassieke bereiding mag je ook best beseffen dat de asperge gewoon een groente is, en dat betekent natuurlijk dat je er veel meer mee kan.
Asperges zijn er maar kort
Het aspergeseizoen is maar kort. Ben je een liefhebber? Dan wil je er natuurlijk zoveel mogelijk van genieten in dat seizoen. Een beetje variatie in het menu is dan wel zo lekker. Maar wat kun je nog meer met asperges dan ze koken en serveren met ham, ei en krieltjes? Combineren met andere ingrediënten bijvoorbeeld. Al eens gedacht aan een ragout? Heb je wel eens een ragout van asperges, paddenstoelen of garnalen gemaakt? Het kan nog beter! Met de drie genoemde ingrediënten bij elkaar kom je tot een verrassend lekkere combinatie. Een aspergeragout met oesterzwammen en garnalen is een geweldig aspergegerecht met vis dat je op verschillende manieren kunt serveren.
Aspergeragout met oesterzwammen en garnalen, niet alleen in een pasteitje!
Een aspergeragout zorgt voor variatie op de bekende ragouts. Je zet met een aspergeragout heel eenvoudig het seizoen op tafel. Als voorgerecht in bladerdeeg bijvoorbeeld. Gebruik de bekende pasteibakjes en als je die niet bij de hand hebt serveer je het op een geroosterd broodje, dat is stiekem misschien nog wel lekkerder. Aspergeragout met oesterzwammen en garnalen kan natuurlijk ook heel goed als lunch. Voor de lunch kun je de aspergeragout ook in een hard meergranenbroodje presenteren. Wil je aspergeragout in een hoofdgerecht verwerken? Serveer de ragout dan in een mooie rijstrand of met pasta. En…. ook gewoon met zelfgemaakte frietjes is de ragout een absolute aanrader!
Je kunt een aspergeragout met oesterzwammen en garnalen makkelijk van tevoren klaarmaken en op het moment dat je het gerecht wilt gaan serveren weer opwarmen. Bewaar de ragout tot gebruik afgedekt in de koelkast. Is de ragout erg dik als je hem uit de koelkast haalt? Verdun hem dan met wat van het kookvocht dat je het bewaard.
Houd je niet van garnalen? Vervang ze door ham of gerookte kipfilet. Voor een vegetarische variant laat je ze eruit en voeg je wat extra asperges en oesterzwammen toe.
Oesterzwammen; pak eens een duurzame paddenstoel!
Eet jij wel eens paddenstoelen? Waarschijnlijk vaak champignons? Kijk eens iets verder en kies eens voor oesterzwammen. Gezond en erg lekker!
Asperges met vis; heel veel recepten voor jouw inspiratie
Geniet volop van asperges in de korte tijd dat ze er zijn. Hier vind je heel veel lekkere recepten voor asperges met vis.
Recepten met garnalen; een feestje op je bord!
Recepten met garnalen, je kunt er niet genoeg van hebben. Lekker, gezond, en in veel gerechten te gebruiken. Kook ook eens met garnalen!
Aspergeragout met oesterzwammen en garnalen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 250 gram asperges
- 250 gram oesterzwammen
- 250 gram grote gepelde garnalen, rauw
- 1 sjalot
- 300 ml kookvocht van asperges(schillen)
- 30 gram boter
- 30 gram bloem
- flinke scheut droge witte wijn
- 100 ml kookroom
- 1 eetlepel vers geperst citroensap
- zout en peper
- nootmuskaat
- 1 theelepel Worcestershire sauce
- 1 eetlepel gehakte peterselie
- boter of olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aspergeragout met oesterzwammen en garnalen:
Snijd de oesterzwammen in stukjes.
Snipper het sjalotje.
Als je diepvriesgarnalen gebruikt, ontdooi ze dan.
Schil de asperges en snijd een stukje van het uiteinde af. Spoel de asperges, de afsnijdsels en de schillen af onder de kraan.
Breng een pan water aan de kook. Kook hierin de asperges, met de schillen en afsnijdsels 10 minuten. Zet het vuur uit en laat 10 minuten staan.
Haal de asperges uit de pan en snijd ze in stukjes van 2 à 3 cm. Giet de rest door een zeef en bewaar het kookvocht.
Verhit wat boter of olie in een koekenpan. Bak hierin het sjalotje glazig. Voeg de oesterzwammen toe en bak ze tot ze gaar zijn. Doe dan de garnalen erbij en bak die mee tot ze van grijs naar oranje zijn verkleurd. Zet de warmtebron uit.
Smelt 30 gram boter in een pan met een dikke bodem. Voeg in een keer de bloem toe en bak die al roerend 3 minuten om gaar te worden. Voeg vervolgens in scheutjes het kookvocht toe. Blijf roeren, zodat je een gladde saus krijgt. Je hebt nu een roux. Roer de kookroom, het citroensap en een scheut witte wijn door de roux.
Voeg het mengsel van de oesterzwammen en garnalen toe aan de roux. Roer goed door elkaar en schep dan voorzichtig de asperges erdoor.
Breng de aspergeragout met oesterzwammen en garnalen op smaak met de peterselie, de nootmuskaat, de Worcestershire sauce en zout en peper.
Serveer met rijst, pasta of in bladerdeeg of een broodje.
Tafel lekker !!
Vanavond voor de derde keer maken vrouw lust geen vis dus ik doe de garnalen apart,een keer kip filet de tweede keer ham blokjes, van avond met gerookte fijn gesneden spekblojes lekker met rijst of aardppel schijfjes uit de air fryer.
Het is echt genieten