Kaasragout – De ragout met vlees, kip, paddenstoelen en dergelijke kent iedereen wel. Maar wist je dat je ook een heerlijke ragout kunt maken met kaas? Daarmee zet je eens een heel andere ragout op tafel. Het recept is vegetarisch, dus de kaasragout is een heel geschikt voorgerecht voor een feestelijk etentje waarbij je geen vlees wilt serveren. Maar ook in een menu met vlees is dit een prima starter van de maaltijd. Overigens kun je de ragout ook voor heel andere gerechten inzetten. Lees snel verder.
In een pasteitje of over de pasta?
Je kunt gewoon een basis kaasragout maken en die in een bladerdeegpasteitje serveren. Maar de ragout is ook erg lekker met pasta, of heel simpel, op een broodje of een boterham. Je kunt de basisragout uitbreiden met een toevoeging als uitgebakken salami, spekjes of blokjes ham. Wil je het vegetarisch houden, dan kun je wat gebakken paddenstoelen toevoegen. Kortom, dit is een recept om te bewaren, want je kunt er heel veel kanten mee uit.
Van welke kaas maak je kaasragout?
In onderstaand recept voor kaasragout is oude kaas gebruikt, gecombineerd met Grana Padano. Dit is een harde, Italiaanse kaas die wel wat lijkt op Parmezaanse kaas. Die twee kazen samen geven een stevige kaassmaak aan de ragout. Als je dat te heftig vindt, kun je natuurlijk ook belegen kaas, of jong belegen of iets dergelijks gebruiken. Of als het nog wel iets pittiger mag, een stukje blauwe kaas kan ook! Op die manier kun je het recept heel makkelijk aanpassen aan jouw smaak. Eigenlijk kun je elke goed smeltende kaas wel gebruiken. Kaasragout is dus ook heel geschikt om stukjes overgebleven kaas te verwerken. Dus dit gerecht is ook geschikt voor een gewone, doordeweekse maaltijd waarmee je de restjes van het weekend of de feestdagen op kunt maken.

Kaas
Kaasrecepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!
Kaasragout – De ragout met vlees, kip, paddenstoelen en dergelijke kent iedereen wel. Maar wist je dat je ook een heerlijke ragout kunt maken met kaas? Daarmee zet je eens een heel andere ragout op tafel. Het recept is vegetarisch, dus de kaasragout is een heel geschikt voorgerecht voor een feestelijk etentje waarbij je geen vlees wilt serveren. Maar ook in een menu met vlees is dit een prima starter van de maaltijd. Overigens kun je de ragout ook voor heel andere gerechten inzetten. Lees snel verder.
In een pasteitje of over de pasta?
Je kunt gewoon een basis kaasragout maken en die in een bladerdeegpasteitje serveren. Maar de ragout is ook erg lekker met pasta, of heel simpel, op een broodje of een boterham. Je kunt de basisragout uitbreiden met een toevoeging als uitgebakken salami, spekjes of blokjes ham. Wil je het vegetarisch houden, dan kun je wat gebakken paddenstoelen toevoegen. Kortom, dit is een recept om te bewaren, want je kunt er heel veel kanten mee uit.
Van welke kaas maak je kaasragout?
In onderstaand recept voor kaasragout is oude kaas gebruikt, gecombineerd met Grana Padano. Dit is een harde, Italiaanse kaas die wel wat lijkt op Parmezaanse kaas. Die twee kazen samen geven een stevige kaassmaak aan de ragout. Als je dat te heftig vindt, kun je natuurlijk ook belegen kaas, of jong belegen of iets dergelijks gebruiken. Of als het nog wel iets pittiger mag, een stukje blauwe kaas kan ook! Op die manier kun je het recept heel makkelijk aanpassen aan jouw smaak. Eigenlijk kun je elke goed smeltende kaas wel gebruiken. Kaasragout is dus ook heel geschikt om stukjes overgebleven kaas te verwerken. Dus dit gerecht is ook geschikt voor een gewone, doordeweekse maaltijd waarmee je de restjes van het weekend of de feestdagen op kunt maken.

Kaas
Kaasrecepten, de handigste tips en de leukste verhalen over kaas vind je op Lekker Tafelen. Ontdek hoe kaas je leven mooier maakt!
Kaasragout
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 500 ml groentebouillon
- 1 teentje knoflook, zeer fijngehakt
- 100 gram oude (boeren)kaas, vers geraspt
- 60 gram Grana Padano
- peper
- optioneel: extra vulling: blokjes ham, stukjes uitgebakken salami, paddenstoelen
- optioneel: wat gehakte groene kruiden ter garnering
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kaasragout:
Smelt de boter op een laag vuur. Laat hem niet bruin worden. Als de boter gesmolten is voeg je in een keer de bloem toe. Roer de bloem en boter heel goed door elkaar, en voeg dan de gehakte knoflook toe. Je hebt nu een roux. Laat het mengsel een paar minuten zachtjes bakken om de bloem te laten garen. Blijf roeren om te voorkomen dat het aanbrandt.
Voeg dan een scheut bouillon toe en roer die door de roux. Als de bouillon is opgenomen voeg je weer een scheut toe. Zo ga je door tot alle bouillon op is.
Vervolgens roer je de kaas door de ragout. Als de kaas gesmolten is, breng je de kaasragout op smaak met wat peper. Voeg dan de eventuele extra vulling toe.
Serveer de kaasragout in een pasteitje of met wat pasta. Garneer met wat gehakte peterselie, bieslook, etc.
Tafel lekker !!
De kaasragout is daar prima geschikt voor, Mies. Ook voor de niet-vegetariërs!
De kaasragout lijkt me heerlijk voor onze kleindochter die vegetarisch is.Deze ga ik voor haar maken voor kerst.