Kippenragout met champignons – Ouderwets lekkere kippenragout met champignons, gemaakt met hele kip.
Kippenragout met champignons maak je van een hele kip
Dit recept bewijst al jaren dat je de lekkerste kippenragout niet van kipfilet maakt, maar van een hele kip. Door de hele kip te gebruiken heb je verschillende soorten vlees, wat veel lekkerder is dan dat je alleen de filet zou gebruiken. Op die manier krijgt je een kippenragout met champignons met een echte volle smaak.
Gebruik de ontstane kippenbouillon ook voor ander lekkers
Door met de kip een bouillon te maken krijg je kippenvlees met een superzachte structuur. Een gedeelte van de bouillon gebruik je voor de roux, van de rest maak je een heerlijke kippenbouillon of groentesoep, maar ook als basis voor bijvoorbeeld een champignonsoep of een saus is de bouillon ideaal. Zo heb je twee keer plezier van een enkele soepkip.
Een soepkip weegt vaak rond een kilo, maar bedenk dat je iets minder dan de helft aan vlees overhoudt. De rest is botten en vel. Die geven dan weer extra smaak aan de bouillon.
Gebruik mooie blanke champignons in de kippenragout
Champignons willen nogal snel verkleuren. Zorg er daarom voor dat je lekker verse champignons hebt en dat je ze direct na het snijden kunt verwerken. In dit recept worden ze gegaard in de bouillon die je ook gebruikt voor de roux, zo blijven alle smaken behouden. Door de pas gesneden champignons met een beetje citroensap in de hete bouillon te garen krijgen ze geen kans om te verkleuren.
Een basis om op terug te vallen
Omdat je niet altijd dezelfde hoeveelheid ragout maakt, krijg je hier een handige leidraad. De verhouding voor de kippenragout met champignons is net zo veel vlees als champignons. Hieronder vind je de verhouding van de ingrediënten voor 1 persoon zodat je makkelijk om kunt rekenen. Een recept om te bewaren.
75 gram gaar kippenvlees – 75 gram champignons – 10 gram boter – 10 gram bloem – 100 ml vocht waarvan +/- 1/3 room
Kip; laat je uitdagen met deze heerlijke recepten
Er wordt ontzettend veel kip gegeten. We willen je daar graag wat meer over vertellen. En we delen natuurlijk de lekkerste recepten met je!
Recepten met champignons; genieten van verse paddenstoelen
Champignons zijn de meest verkochte en meest gebruikte paddenstoelen. Laat je inspireren door onze verrassende recepten met champignons.
Kippenragout met champignons
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 soepkip +/- 1 kg
- 1 wortel
- het groene gedeelte van 1 prei
- een stukje knolselderij
- 1 ui
- 2 blaadjes laurier
- 1 theelepel citroensap
- zout en peper
- nootmuskaat
- 450 gram champignons
- 60 gram boter
- 60 gram bloem
- 400 ml bouillon
- 200 ml kookroom
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kippenragout met champignons:
Neem een grote pan en doe hierin de soepkip, en de in grove stukken gesneden wortel, prei, knolselderij en ui. Doe er de laurierblaadjes bij en een theelepel zout en een klein beetje peper. Giet hier water bij tot de kip bijna volledig onder staat. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Houd dit, met de deksel op de pan, tegen de kook aan tot de kip van de botten valt, dit zal ongeveer 1 uur zijn.
Haal de kip uit de bouillon en leg op een bord om een beetje af te koelen. Zeef de bouillon en weeg hier 350 gram van af. Doe dit in een pan met een theelepel citroensap en breng aan de kook. Snijd de champignons in plakjes en doe ze direct in de hete bouillon. Kook ze in ongeveer 5-10 minuten gaar. Giet de inhoud door een zeef en vang het vocht op, vul aan tot 400 ml. Dit gebruik je voor de roux.
Haal het vlees van de botten en snijd in grove stukken, het zal door het roeren nog verder uit elkaar vallen.
Verhit een grote pan en smelt hierin de boter, voeg er de bloem aan toe en laat dit even garen. Voeg er in gedeeltes de bouillon aan toe. Roer steeds goed tussendoor. Laat even 2 minuten door koken. Voeg er de kookroom aan toe tot er een dik lopende saus ontstaat. Breng op smaak met zout, peper en een beetje nootmuskaat. Bedenk hierbij dat er in de vulling niet veel kruiden zitten. Voeg er de kip en de champignons aan toe en roer stevig door. Proef nogmaals en breng op smaak.
De ragout is een dag erna het lekkerst. De kippenragout met champignons zal ook nog verder opstijven. Als je de ragout verwarmt, kun je eventueel een beetje water, melk of bouillon toevoegen tot de gewenste dikte is bereikt.
Tafel lekker !!
Lijkt me een heerlijk recept, ik ga het zeker maken
Maar er zijn wat onduidelijkheden in het recept die mij opgevallen zijn
Ik begin elk recept met het snijden van de ingrediënten, dat staat hier niet vermeld
Ook niet hoeveel water erbij moet, ik neem aan als alles onder water staat?
Voor ervaren kookfans moet dit geen probleem zijn maar voor iemand die nog nooit ragout heeft gemaakt is het wat verwarrend
Misschien kunt u het recept aanpassen om het ook voor beginnende koks duidelijk te maken
Hartelijk dank voor al die heerlijke gerechten en een fijne dag gewenst
Hoi Petra dank je voor je feedback. Het snijwerk staat vermeld en is vooral bij de bouillon niet heel belangrijk hoe grof of fijn er gesneden word, zou dit wel belangrijk zijn staat het vermeld zoals bij de champignons. Het water was ik inderdaad vergeten te vermelden maar dit is nu aangepast.