Kipragout – Dit gerecht wordt ook wel vol-au-vent genoemd. Hoe je het noemt, dat maakt niet zoveel uit, het gaat er vooral om dat het erg lekker is. En lekker, dat is kipragout zeker. Vooral als je het zelf maakt. Zelf ragout maken van kippendijen is prima te doen en het is een heel lekkere manier om restjes te verwerken. Als je eenmaal zelf ragout hebt gemaakt, dan ga je dat zeker vaker doen, want echt, een zelfgemaakte ragout wint het altijd van dat blikje!
Waarom je altijd zelf ragout zou moeten maken
Ragout maken, dat klinkt heel moeilijk. En waarom zou je dat doen als je ook heel makkelijk een blik kipragout open kunt trekken? Welnu, er zijn heel veel voordelen aan het zelf maken van ragout. Om te beginnen, ragout maken is niet moeilijk. Ook niet een beetje, gewoon niet. Eigenlijk begint het maken van een ragout altijd met dezelfde basis. Als je er voor zorgt dat je die n de vingers hebt, kun je van heel veel verschillende producten een ragout maken. Vaak heb je de basisingrediënten voor een ragout, boter, bloem en bouillon, gewoon in huis en is het een kwestie van verse ingrediënten toevoegen om er een complete ragout van te maken. In het geval van de kipragout uit dit artikel zijn dat kipdijfilet, room en peterselie. Je weet graag wat je eet? Dat is dan ook een heel goede reden om zelf ragout te maken. Op de ingrediëntenlijst van dat blikje staan vaak dingen die je helemaal niet nodig hebt als je een verse ragout maakt. En het vlees, in dit geval dus de kip, wat is dat voor vlees, waar komt het vandaan en wat is ermee gebeurd? In dit recept zijn ook champignons verwerkt. Je kunt zelf mooie, verse champignons uitzoeken. Allemaal dingen die je kunt controleren als je zelf de ingrediënten voor je ragout kiest.
Kipragout serveren, dat kan ook anders
Je ziet vaak dat ragout als voorgerecht of als tussendoortje wordt geserveerd in een pasteitje van bladerdeeg. Dat is de klassieke manier van ragout serveren als een voorgerecht. Maar gebruik die ragout eens op een andere manier en zet hem op een andere manier in. Kipragout is bijvoorbeeld heerlijk als je hem eet met rijst, of met pasta. Wil je indruk maken? Maak dan eens een mooie rijstrand en serveer de ragout daar in. Succes gegarandeerd.
Kippendijen; een veelzijdig stukje kip
Kipkarbonades, kippendijfilet en kippendijen, allemaal verschillende namen voor het bovenste deel van de kippenpoot. Wat is het verschil?
Kipragout
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram kipdijfilet
- 1250 ml liter kippenbouillon
- 1 stukje foelie
- 1 laurierblaadje
- 1 kruidnagel
- 1 dl kookroom
- 1 ui fijngesnipperd
- 250 gram champignons
- 125 gram boter
- 125 gram bloem
- 1 theelepel citroensap
- een paar takjes peterselie
- zout en peper
- olie of boter om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kipragout:
Breng de kippenbouillon aan de kook, voeg de kipdijfilet, de laurier, de kruidnagel en de foelie toe. Laat op een heel laag vuurtje een uur trekken.
Snipper de ui heel fijn.
Snijd de champignons, afhankelijk van hun formaat, in plakjes of stukjes.
Hak de peterselie.
Verhit een klontje boter of wat olie in een koekenpan. Fruit de ui zachtjes aan tot hij glazig ziet. Voeg de champignons toe en bak ze mee tot ze gaar zijn. Zet even opzij.
Haal de kip uit de bouillon en snijd of pluis het vlees in stukjes.
Zeef de bouillon.
Smelt de boter in een braadpan of een pan met een dikke bodem. De boter hoeft niet te kleuren. Voeg in een keer alle bloem toe, en bak die drie minuten om gaar te worden.
Voeg vervolgens, al roerend, in scheutjes de bouillon toe. Je zult zien dat er een gladde saus ontstaat. Voeg niet alle bouillon ineens toe, het kan zijn dat je iets minder nodig hebt om de ragout op de juiste dikte te krijgen.
Schep de kip en de champignons door de ragout. Voeg de kookroom en het citroensap toe. Breng de ragout op smaak met zout en peper. Wel eerst proeven, mogelijk is de bouillon al zout genoeg.
Serveer de kipragout in pasteitjes van bladerdeeg of met rijst of pasta. Bestrooi de ragout voor het opdienen met de peterselie.
Tafel lekker !!
nog n tip v/d Ragout !
vandaag weer de ragout gemaakt (was weer lekker )
Maar wij denken dat beetje kerrie er ook lekker bij zou zijn ..
Dat kan heel goed inderdaad Mieke. Lekker!
Hoi Anna ,
Ik had de KIp-Ragout gemaakt .
Vond hem erg lekker .
Maar kan ik er ook groente in verwerken ?
Dat lijkt me ook lekker .
Graag je reactie !!!
Dat kan zeker Mieke, gaar de groenten dan apart en schep ze achteraf door de ragout.