Ravioli funghi porcini met hazelnotensaus
Uit je werk thuiskomen en dan snel iets te eten maken, dat kan met dit recept. Met kant- en- klare ravioli fungi porcini (ravioli met een vulling van eekhoorntjesbrood ) uit de koeling van je supermarkt, zet je zo iets lekkers op tafel. Voor een dagje zonder vlees! En dat kan prima, want hazelnoten zijn erg geschikt als vleesvervanger. Ze behoren tot de meest voedzame noten en bevatten veel eiwitten, goede vetten, langzame koolhydraten, vezels, vitamine E, foliumzuur en ijzer.
Wie een echte doe- het- zelver is op pastagebied, maakt natuurlijk zijn eigen ravioli en heeft misschien zelfs een portie ingevroren homemade ravioli (met paddenstoelenvulling!) achter de hand. Ik ben zelf eerlijk gezegd nog niet verder gekomen dan het draaien van de lange pastasoorten zoals spaghetti, tagliatelle en pappardelle. Daarom maak ik af en toe dankbaar gebruik van de ravioli uit de koeling van de supermarkt.
Wij houden erg van dit gerecht. Mooie combinatie, die romige hazelnotensaus met het paddenstoelensmaakje van de ravioli. De rucola en tomaatjes zorgen ervoor dat het niet te klef (weeïg) van smaak wordt.
Ravioli funghi porcini met hazelnotensaus
- 150 gram blanke hazelnoten
- 200 ml groentebouillon
- 200 gram mascarpone
- 400-500 gram ravioli funghi porcini
- 2 handen rucola, grof gescheurd
- 4 goede, smaakvolle tomaten of een aantal kerstomaatjes of honingtomaatjes, in schijfjes
Maal de hazelnoten heel fijn in de keukenmachine. Klop de bouillon en de mascarpone door elkaar en roer de noten erdoor. Laat de saus op laag vuur 5 minuten zachtjes trekken. Niet laten koken, anders ga je echt proeven dat mascarpone een kaassoort is en dat is niet de bedoeling. Proef de saus en maak hem op smaak met versgemalen peper en zout.
Kook intussen de ravioli volgens de gebruiksaanwijzing op het pak al dente (beetgaar) in een grote pan met ruim kokend water en een beetje zout. Giet de pasta af en bewaar twee eetlepels van het kookvocht. Roer het kookvocht door de uitgelekte pasta en verdeel de deegkussentjes over de borden.
Klop de saus even op en giet een beetje over de vier borden. Verdeel de rucola en de in schijfjes gesneden tomaat erover en serveer direct. Zet de overgebleven saus op tafel, de pepermolen ernaast en eventueel nog wat extra tomaatjes en rucola erbij voor de liefhebber.
Secondo piatto?
De hoeveelheid pasta is geschikt voor een hoofdmaaltijd. Niet officieel Italiaans, want in Italië eet men de pasta nu eenmaal doorgaans als een voorgerecht. Dus wil je dit gerecht als primo piatto (il primo) oftewel voorgerecht eten en daarna alsnog aan het vlees… maak dan ongeveer de helft.
Wie de saus iets pittiger wil, kan een uitgeperst knoflookteentje toevoegen.