Salade Caprese; de enige echte – Tomaat, mozzarella en basilicum; wat kan er nog mis gaan, zal je misschien denken. Maar heus, de ene Caprese is de andere niet. Lees hier het hele verhaal en het oorspronkelijke recept.
De oorsprong van de originele Salade Caprese
De salade Caprese komt, zoals zijn naam al prijsgeeft uit het eiland Capri, een klein eilandje voor de kust in de Baai van Napels. Capri was vorige eeuw echt een Jetset eiland met prachtige hotels en buitenverblijven voor de rijken der aarde. Twee prestigieuze hotels ruziën om wie nou eigenlijk de Salade Caprese heeft bedacht: Hotel Quisisana, dat stelt dat ze dit gerecht al in de jaren ’20 van de overige eeuw hadden bedacht voor een avantgardistisch menu en Hotel El Gatto Bianco, dat beweert dat zij het gerecht verzonnen hebben in 1952 voor Koning Farouk uit Egypte, die daar graag logeerde.
Hoe dan ook, beiden zijn het er over eens dat er maar één manier is om dit eenvoudige gerecht klaar te maken en alles heeft natuurlijk ook te maken met de kwaliteit van de ingrediënten. Probeer de grote, kreukelige Coeur de Boeuf tomaten te krijgen. Soms liggen ze opeens zomaar bij de supermarkt. Als dat niet lukt, kun je ook Pomodori tomaten gebruiken. Gebruik goede buffelmozzarella en kwaliteits-olijfolie. Dan ben je al een heel eind!
Salade Caprese; de enige echte

Voor 4 personen:
- 2 zakjes buffelmozzarella à 125 gr.
- 2 Rijpe ‘Coeur de boeuf’ tomaten of anders 4 Rijpe Pomodori tomaten
- +/- 20 blaadjes verse basilicum
- ½ tl. gedroogde oregano
- +/- 2 el. goede (Italiaanse) Extra vierge olijfolie
- peper en zout naar smaak
Als je Coeur de Boeuf tomaten hebt gevonden, snijd ze dan door midden, via het kroontje. Verwijder het kroontje en snijd de halve tomaat in plakken, tussen de halve en hele centimeter. Pomodori tomaten kun je gewoon in plakken snijden, maar verwijder ook hier het kroontje.
Snijd de Mozzarella in plakken van een halve centimeter en laat ze even uitlekken in een zeef. Anders wordt het meteen zo’n zompige bedoening.
Drapeer de plakjes om en om op een schaal of op vier borden. Strooi er wat gedroogde oregano over en besprenkel met olijfolie. Scheur de blaadjes basilicum (niet snijden, dan worden ze zwart en bitter) en drapeer ze op de salade. Breng eventueel met wat peper en zout op smaak.
Salade Caprese; de enige echte
Salade Caprese; Zo maak je de perfecte en authentieke Salade Caprese. Want een goede salade Caprese is meer dan alleen maar tomaat en mozzarella.