• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zaterdag 14 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Salade

Aardappelsalade met ei

Een origineel Noord-Duits recept

Connie Derks door Connie Derks
in Salade
1
Aardappelsalade met ei

Aardappelsalade met ei – Een origineel Noord-Duits recept voor een heerlijke aardappelsalade met ei.

Aardappelsalades zijn er in heel veel soorten. De recepten zijn vaak afhankelijk van de op dat moment goed verkrijgbare ingrediënten. Ook gewoontes spelen een rol. Duitsland is toch wel het land van de aardappelsalade, of ‘kartoffelsalat’ op zijn Duits. Het grootste verschil zit hem in de dressing. In het zuiden van Duitsland gebruiken ze geen mayonaise, maar bouillon om de salade aan te maken, in het noorden zijn ze scheutig met augurkennat en mayonaise. Verder wordt er naast de aardappel nog van alles aan het recept de aardappelsalade met ei toegevoegd. Uien ontbreken eigenlijk nooit. Verder augurken, radijsjes, eieren, bleekselderij, appels en soms ook vlees zoals ham of bacon.

Aardappelsalade met ei alleen voor de zomer?

Nee hoor, aardappelsalade is ook erg lekker in de winter. Serveer de salade eens met verse worst, curryworst of een paar plakken beenham erbij. Zo is een aardappelsalade ook in de winter een waar feestje op je bord. In de zomer kun je de aardappelsalade met ei natuurlijk prima serveren bij de BBQ, maar probeer het ook eens met een stukje verse of gerookte zalm of neem er een nieuwe haring bij. Succes verzekerd.

Aardappels koken in de schil

Maak een aardappelsalade zelf! Het verschil met de kant-en-klaar gekochte aardappelsalades is erg groot. Het zout- en vetgehalte is aanzienlijk lager, maar vooral de smaak is heel veel beter. Het is niet moeilijk om een aardappelsalade te maken en die aardappelsalade kun je best een paar dagen bewaren, om later in de week nog eens te eten. Voeg er eventueel later nog een paar andere ingrediënten aan het recept toe, zoals ham, uitgebakken spekjes of zelfs broccoli of boontjes, voor de variatie.

Kook de aardappels voor een aardappelsalade met ei het liefst in de schil. Zo hebben ze net iets meer smaak. Neem voor een salade ook vastkokende aardappels of als ze er zijn, nieuwe aardappels, anders heb je al gauw dat ze helemaal uit elkaar vallen en je een brij krijgt. Je mag aan de salade best zien welke ingrediënten je gebruikt hebt. Een ui moet je fijn snipperen, anders overheerst de smaak, maar de rest van de ingrediënten mag best iets grover zijn.

aardappelsalades recepten

Aardappelsalades; zelfgemaakt het allerlekkerst

De allerlekkerste aardappelsalades zijn huisgemaakt. Kies je aardappel, kies je verse ingrediënten en kies je dressing of vinaigrette.

Eieren

Eieren

Oh wat kun je veel met eieren! Verse scharreleieren van de boer zijn een must have in je voorraadkast. Ontdek hier recepten met eieren.

Aardappelsalade met ei

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 40 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 800 gram vastkokende aardappels
  • zout
  • 3 gekookte eieren
  • 150 gram mayonaise
  • 100 gram yoghurt
  • 1-2 eetlepels witte wijn of appelazijn
  • 75 gram augurkennat
  • 3 augurken
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 rode ui
  • 1 stevige appel, zoals Elstar
  • suiker naar smaak
  • cayennepeper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je aardappelsalade met ei:

Kook de aardappels in de schil, in ongeveer 20-30 minuten, afhankelijk van de grootte gaar.

Meng de mayonaise met de yoghurt, azijn, augurkennat, suiker en een beetje cayennepeper tot een saus.

Snij de appel met schil in blokjes en doe die in de saus. Doe dit ook met de bleekselderij en de augurken. Snijd de ui in heel fijne stukjes en meng alles goed door elkaar.

Schil de aardappels door er voorzichtig de schil af te trekken. Ze hoeven hier niet koud voor te zijn. Lauwwarm nemen ze nog meer smaak op.

Snijd de aardappels in plakjes en doe ze bij de saus. Meng alles even goed door, proef en breng eventueel verder op smaak met peper, zout, suiker of azijn.

Pel als laatste de eieren en snijd die in grove stukken of in plakjes. Meng de eieren er voorzichtig doorheen en zet de aardappelsalade minimaal 8 uur koud om de smaken in te laten trekken. Roer voor het serveren alles nog een keer goed door en breng indien nodig nog iets meer op smaak. Serveer de aardappelsalade met ei het liefst niet al te koud, op kamertemperatuur komen de smaken het beste tot hun recht.

Tafel lekker !!

Tags: Aardappel receptenEieren
DeelPin3VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Salade met oude kaas en kipkluifjes
Salade

Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Lunchsalade met verse haring en botersla
Salade

Lunchsalade met verse haring en botersla: makkelijk en lekker

Ouderwetse kropsla recept
Salade

Ouderwetse kropsla; zo kreeg je sla vroeger!

Eenvoudige tomatensalade van verse tomaten
Salade

Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten

Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
Salade

Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas

Zelfgemaakte graskaassalade
Hapjes

Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast

Reacties 2

  1. Mika Willems says:
    5 jaar geleden

    Hallo, Connie,
    Ik heb deze als opdracht uitgezocht. en heb hem gemaakt voor papa en mama en mij. Mama heeft er visfriet bijgedaan. hij is heerlijk en ik had geen appel meer dus een peer gepakt uit de koelkast dat was lekker. Groetjes en een fijne dag van Mika

    Beantwoorden
    • Connie Derks says:
      5 jaar geleden

      Wat leuk Mika dat jij plezier hebt in koken. En wat een goed idee van die peer. Je ouders zullen wel blij zijn dat jij voor hun kookt.
      Groetjes Connie

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Aardappels

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar
  • Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief