Aardappelsalade met groene asperges – Een eenvoudig te maken salade met een luxe uitstraling.
Aardappelsalade met groene asperges
Aardappelsalades zijn er in heel veel soorten. Vaak heerlijk eenvoudig, maar soms ook lekker luxe, zoals de aardappelsalade met groene asperges. Luxe betekent niet per definitie dat het veel werk moet zijn, het zijn de ingrediënten en de manier van serveren die het luxe maken.
Groene asperges en krieltjes
Groene asperges zijn een mooi zomers product, waar niet veel mee hoeft te gebeuren. Je hoeft ze niet te schillen en zelfs rauw zijn ze erg lekker. In de aardappelsalade worden beide bereidingen gebruikt. Aspergelinten maak je eenvoudig met een dunschiller. Als je die linten even in een dressing legt worden ze zachter en kun je ze mooi oprollen. En die opgerolde linten zijn niet alleen erg leuk om te zien, maar smaken ook nog eens erg lekker, het geeft de aardappelsalade net die bite die het nodig heeft.
Voor de aardappels in de aardappelsalade met groene asperges gebruik je krieltjes. Die horen natuurlijk bij het voorjaar en zijn lekker stevig, zodat ze niet uit elkaar zullen vallen tijdens het mengen van de salade. De krieltjes worden in de schil gekookt. Het is aan jou of je de schil erom laat zitten of dat je die eraf haalt, het kan allebei heel goed.
Zien wat je eet
Een salade kan zowel een grove als een fijne structuur hebben. Als je mooie verse ingrediënten gebruikt is het fijn dat je ze ook ziet. Daarom laat je de koppen van de asperge lekker grof en snijd je de stelen in stukken. De stukjes steel worden gemengd met grof gesneden en gekookte krieltjes, die samen met de asperges worden gemarineerd in een frisse dressing voor een optimale smaak.
Veel verse kruiden
In de aardappelsalade met groene asperges verwerk je lekker veel verse kruiden voor een frisse zomerse smaak. Bieslook en peterselie worden zowel in de dressing als in de frisse kruidencrème gebruikt. De zilte smaak van de gedroogde ham maakt het feest compleet.
Aspergesalades; lekker anders
Eet asperges eens anders dan met aardappels, ei en ham. In een salade dus. Lekker Tafelen presenteert je de lekkerste aspergesalades!
Aardappelsalades; zelfgemaakt het allerlekkerst
De allerlekkerste aardappelsalades zijn huisgemaakt. Kies je aardappel, kies je verse ingrediënten en kies je dressing of vinaigrette.
Aardappelsalade met groene asperges
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg krielaardappeltjes
- 350 gram groene asperges
- 85 gram veldsla of bladsla
- 100 gram gedroogde ham
- 100 gram crème fraîche
- +/- 10 takjes peterselie
- +/- 20 sprietjes bieslook
- olijfolie
- een halve citroen, zest en sap
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een aardappelsalade met groene asperges:
Was de krieltjes en kook ze in 10-15 minuten beetgaar.
Maak ondertussen een dressing van 4 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel citroensap met een beetje zout en peper.
Hak de peterselie en de bieslook fijn en doe ongeveer de helft in de dressing, de rest gebruik je in de kruidencrème en als afwerking.
Als de aardappels gaar zijn, giet je ze af en laat je ze een paar minuten uitstomen. Trek eventueel de schil van de aardappels en snijd ze in grove plakken. Doe ze in een kom en giet er, op 1 eetlepel na, alle dressing over.
Breek de onderste stukken van de asperges en gooi die weg. Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf linten van 3 asperges. Doe de aspergelinten in een kommetje, meng ze met de resterende dressing en zet opzij.
Gaar de rest van de asperges in een bodempje water tot ze beetgaar zijn. Dit is afhankelijk van de asperges 3-6 minuten. De kleur verandert naar donkergroen. Test even met een vork of breek een stukje af en proef, het is zonde als ze te gaar worden. Haal ze uit de pan en leg ze in koud water, zodat ze snel afkoelen en niet doorgaren. Snijd de asperges ongeveer doormidden en leg de kopstukken opzij. De onderste delen snijd je in stukjes van 1-2 cm, die doe je bij de aardappels en de dressing.
Was de sla en laat goed uitlekken. Meng de resterende kruiden met de crème fraîche, een paar druppels citroensap, een beetje zest en zout en peper naar smaak. Doe de kruidencrème in een spuitzak of boterhamzakje.
Verdeel de sla over een grote kom of bord en schep het aardappelmengsel erop. Verdeel daarover mooi de aspergekoppen, de droge ham in stukjes en de aspergelinten die je een beetje oprolt. Knip een punt van de spuitzak of van een boterhamzakje en spuit dopjes kruidencrème verdeeld over de salade. Bestrooi de salade nog met extra gehakte kruiden en druppel er een beetje olijfolie overheen.
De aardappelsalade met groene asperges kan zowel lauw als koud gegeten worden. Als je de salade koud wil eten, wacht dan tot net voor het serveren voor je alles bij elkaar op het bord legt, voor het beste resultaat.
Tafel lekker !!