Een aardappelsalade met krieltjes en sperziebonen die je zelf maakt, is iets totaal anders dan de plastic bakjes uit het koelvak. Als je zelf begint met verse krieltjes, die nét stevig genoeg zijn gekookt, en knapperige sperziebonen die je zelf schoonmaakt en snijdt, dan proef je dat verschil meteen. Verse groenten houden hun bite en hun smaak. En dat maakt deze aardappelsalade met krieltjes en sperziebonen een compleet gerecht – warm of koud.
De kracht van een paar simpele verse ingrediënten
Deze aardappelsalade met krieltjes en sperziebonen maak je met ingrediënten die je gewoon in de supermarkt vindt. Denk aan verse krieltjes, sperziebonen, een beetje gerookt ontbijtspek, een lekkere boerenkaas en een frisse dressing van crème fraîche met mosterd en honing. Geen toegevoegde suikers of rare e-nummers. Alleen maar wat jij erin doet. En dat is ook meteen de kracht van deze salade: weinig nodig, maar wel veel smaak.
Door gerookt spek te gebruiken, heb je aan een klein beetje genoeg om het geheel diepgang te geven. Tip: je maakt supersnel spekkruimels door het spek tussen keukenpapier in de magnetron te drogen. Even verkruimelen en klaar. Zo geef je je aardappelsalade met krieltjes en sperziebonen heel makkelijk een krokant, zout accent.
De aardappelsalade met krieltjes en sperziebonen kan warm, maar ook koud
Je kunt deze aardappelsalade met krieltjes en sperziebonen direct serveren als lauwwarme aardappelsalade – bijvoorbeeld bij de lunch of als lichte maaltijd. Of je maakt ’m van tevoren en serveert hem koud. Koud trekken de smaken nog wat beter in. Alleen de spek en kaas voeg je dan op het laatste moment toe, zodat die niet zompig worden. Voor een zomerse picknick of barbecue is dit dus een ideale voorbereiding. Alles kan al klaar staan.
Ook fijn: de combinatie van aardappels, groenten, spek en kaas maakt dit gerecht voedzaam zonder dat het zwaar wordt. Juist omdat je het zelf maakt, kun je het precies afstemmen op wat jij lekker vindt. Misschien wil je wat meer kaas, of liever nog een extra lepeltje mosterd in de dressing. Alles kan – en dat maakt deze aardappelsalade met krieltjes en sperziebonen een fijne basis om mee te variëren.
Serveeridee: zo maak je er een feestje van
Doe de lauwwarme aardappelsalade met krieltjes en sperziebonen in een platte schaal. Bestrooi met de laatste stukjes kaas en spek. Eventueel nog een paar blaadjes verse peterselie of wat lente-ui erover. Serveer met een stuk brood of gewoon zo. Koud is ’ie ook heerlijk bij de barbecue of op een buffet. Geen saaie salade, maar eentje die echt opvalt. Dankzij verse ingrediënten, en doordat je ‘m zelf maakt. Dit zet je met trots op tafel en hier ga je complimenten voor krijgen.
Aardappelsalades; zelfgemaakt het allerlekkerst
De allerlekkerste aardappelsalades zijn huisgemaakt. Kies je aardappel, kies je verse ingrediënten en kies je dressing of vinaigrette.
Sperziebonen
Sperziebonen lijken misschien wat gewoontjes, maar dat is niet terecht. Je kunt oneindig variëren met deze heerlijke en veelzijdige groente!
Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kg krielaardappelen
- 600 gram verse sperziebonen
- 1 ui
- 50 gram gerookt ontbijtspek
- 100 gram jonge boerenkaas
- 125 ml crème fraîche
- 1 flinke eetlepel grove mosterd
- 1 eetlepel honing
- zout en peper
- 1 eetlepel witte balsamicoazijn
Bereidingswijze van dit recept
Maak eerst de dressing door de crème fraîche, honing, mosterd, zout, peper en witte balsamicoazijn te mengen.
Schil de krielaardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in ongeveer 10 minuten gaar maar nog stevig.
Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in drieën. Kook de sperziebonen 10 tot 15 minuten tot ze beetgaar zijn.
Snijd ondertussen de ui in fijne stukjes en voeg deze toe aan de dressing.
Giet de krielaardappelen af en meng ze warm door de dressing.
Giet de sperziebonen af, spoel ze koud af en voeg ze toe aan de krielaardappelen.
Snijd de kaas in kleine blokjes.
Bak het spek krokant en verkruimel het.
Meng twee derde van het spek en de kaas door de lauwwarme salade.
Doe de salade in een schaal en strooi de rest van het spek en kaas erover.
Als je de salade koud wilt serveren, meng dan de sperziebonen door de afgekoelde krieltjes en zet dit koud weg om de smaken te laten intrekken. Voeg de kaas en verkruimelde spek vlak voor het serveren toe.
Tafel lekker !!