Aardappelsalade met truffelaardappels en feta – Met aardappelsalades kun je oneindig variëren. En hoewel je meestal vastkokende aardappels gebruikt, kun je ook met de soorten daarin onderling variëren, of combineren. Voor onderstaande salade zijn twee soorten gecombineerd, een gewone vastkokende aardappel, en de paarse truffelaardappel. Zo krijg je een bijzonder uitziende aardappelsalade met truffelaardappels en feta. Dus doe eens gek, en ga voor paars!
Truffelaardappels
Je hebt ze vast wel eens zien liggen bij de groenteboer of op de markt. Aardappels met een heel donkerpaarse, bijna zwarte schil. Als je zo’n aardappel doorsnijdt, dan zie je dat die aan de binnenkant niet geel is, maar paars. Echt heel paars. Anders dan de naam je misschien doet vermoeden smaken deze aardappels niet naar truffel. De naam hebben ze alleen te danken aan hun bijzondere uiterlijk. De truffelaardappel is een vastkokende aardappel, dus prima te gebruiken in een salade of om in de oven te roosteren. In tegenstelling tot sommige paarse groenten, die groen kleuren tijdens het koken, blijft de truffelaardappel ook nadat hij gekookt is paars. De truffelaardappels kun je dus inzetten om prachtig gekleurde gerechten als de aardappelsalade met truffelaardappels en feta te maken.
Anders dan de naam je misschien doet vermoeden smaken deze aardappels nier naar truffel.
Inkopen doen voor een aardappelsalade met truffelaardappels
Je zult truffelaardappels niet in het standaard aardappelassortiment van de meeste supermarkten vinden. Sommige supermarkten verkopen ze rond de feestdagen. Een goed gesorteerde groenteboer of aardappelhandel kan je er wel aan helpen. Ook levensmiddelengroothandels als Makro of Hanos hebben ze wel in het assortiment.
Feta, een wereld van verschil
Gebruik voor de aardappelsalade met truffelaardappels en feta wel echte Griekse feta. Het verschil tussen echte feta en alternatieven als ‘witte kaas’ en ‘saladekaas’ is echt groot. Proef ze maar eens naast elkaar en ervaar het zelf. In veel supermarkten wordt tegenwoordig echte feta verkocht voor een prijs die weinig scheelt met de prijs van de alternatieven. Dus doe jezelf en je tafelgenoten het plezier en ga voor ‘echt’!
Aardappelsalades; zelfgemaakt het allerlekkerst
De allerlekkerste aardappelsalades zijn huisgemaakt. Kies je aardappel, kies je verse ingrediënten en kies je dressing of vinaigrette.
Aardappelsalade met truffelaardappels
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 700 gram vastkokende aardappels
- 300 gram truffelaardappels
- 1 rode ui, in dunne kwart ringen
- 15 kalamataolijven
- 100 gram feta, in blokjes
- 1 bosje (blad)peterselie, gehakt
- 6 eetlepels olijfolie
- 1 1/2 el citroensap
- ½ theelepel mosterd
- ½ tl zout
- zwarte peper, naar smaak
- een klein beetje suiker, honing of agavesiroop
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een aardappelsalade met truffelaardappels en feta:
Schil de aardappels en snijd ze in schijven die allemaal even dik zijn. Doe hetzelfde met de truffelaardappels. Kook beide soorten in een aparte pan water gaar. Dit doe je in een aparte pan om te voorkomen dat de gewone aardappels tijdens het koken de kleur van de truffels opnemen. Je salade ziet er mooier uit met een goed kleurcontrast. Giet af als de aardappels gaar zijn en laat ze uitdampen en afkoelen.
Meng de aardappels met de peterselie, de feta, kalamataolijven en de ui.
Maak een dressing van de olijfolie, het citroensap, de mosterd, het zout en peper en de suiker.
Meng de dressing door de aardappelsalade met truffelaardappels. Serveer direct. Maak je de salade van tevoren, meng de dressing er dan voor het serveren doorheen.
Aardappelsalade met truffelaardappels is lekker als bijgerecht bij een barbecue. Maar ook bij een gewone maaltijd, in plaats van gekookte aardappels, is deze salade heerlijk.
Tafel lekker !!