Aardappelsalade met voorjaarsgroenten – Aardappelsalades hebben soms de naam zwaar en ongezond te zijn. Dat is niet altijd helemaal terecht. En zeker in het geval van de aardappelsalade met voorjaarsgroenten niet. Naast de aardappels zitten er in die salade maar liefst vijf soorten groenten. En drie daarvan, de asperges, de koolrabi en de spinazie, zijn ook nog eens echte voorjaarsgroenten. Al die groenten maken de salade een stuk lichter dan een traditionele aardappelsalade. Je maakt de salade aan met een klassieke vinaigrette, dus hij druipt ook nog eens niet van de mayonaise. Eet de salade in een grotere portie als lunch, of als bijgerecht bij de eerste barbecue van het voorjaar.
Aardappels die geschikt zijn voor een salade
Voor een aardappelsalade met voorjaarsgroenten kun je het beste vastkokende aardappelen gebruiken, omdat die stevig blijven na het koken, en niet uit elkaar vallen als je ze mengt met andere ingrediënten. Voorbeelden van vastkokende aardappelsoorten zijn Nicola, Charlotte, Roseval en Krieltjes. Je kunt de aardappelen het beste in gelijke stukken of plakjes snijden, zodat ze gelijkmatig gaar worden als je ze kookt. Na het afkoelen kun je ze dan verwerken tot een salade.
Aardappelsalade met voorjaarsgroenten; variatietips
De groenten die in het recept voor de aardappelsalade met voorjaarsgroenten zijn gebruikt, zijn komkommer, spinazie, koolrabi, witte asperges en lente-uitjes. Je kunt daar natuurlijk heel makkelijk in variëren door een of meerdere soorten te vervangen door iets anders. In plaats van witte asperges kun je groene asperges gebruiken. De spinazie zou je kunnen vervangen door een andere bladgroente als raapsteeltjes, veldsla of rucola. De koolrabi, die een frisse bite aan het geheel geeft, kun je vervangen door venkel. Kortom, leef je uit met de groenten die jij lekker vindt.
In de aardappelsalade met voorjaarsgroenten zitten, behalve de vinaigrette, geen andere ingrediënten dan aardappels en groenten. Wil je een uitgebreidere salade, of wil je de salade als avondmaaltijd of lunch eten? Dan kun je er wat blokjes ham of kaas aan toevoegen. Feta is geschikt, maar ook blokjes extra belegen of oude Goudse kaas passen er goed bij.
Aardappelsalades; zelfgemaakt het allerlekkerst
De allerlekkerste aardappelsalades zijn huisgemaakt. Kies je aardappel, kies je verse ingrediënten en kies je dressing of vinaigrette.
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Aardappelsalade met voorjaarsgroenten
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 750 gram vastkokende aardappels, in blokjes
- 300 gram witte asperges, in stukjes
- 3 lente-uitjes, in ringetjes
- 1 kleine koolrabi, geschild en in kleine plakjes
- 1/2 komkommer, in 1/4 plakjes
- een handvol kleine spinazie blaadjes
- 2 eetlepels gehakte peterselie
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel azijn
- zout en peper
- een klein beetje honing of suiker
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je aardappelsalade met voorjaarsgroenten:
Kook de aardappelblokjes gaar in wat water met zout. Giet ze af, laat ze uitdampen en afkoelen.
Kook de asperges beetgaar in water met wat zout. Laat ze uitlekken in een vergiet en afkoelen.
Meng in een grote saladeschaal de aardappels, de asperges, de koolrabi, de lente-ui, de komkommer, de spinazie en de peterselie tot een aardappelsalade met voorjaarsgroenten.
Klop een vinaigrette van de olijfolie, de azijn, de honing, en wat zout en peper. Maak de salade hiermee aan of geef die er apart bij.
De aardappelsalade met voorjaarsgroenten is heerlijk bij een barbecue, of aangevuld met bijvoorbeeld kaas als maaltijdsalade.
Tafel lekker !!