De aardappelsalade van krieltjes met sperziebonen is zo’n gerecht dat je meteen het verschil laat proeven tussen zelfgemaakt en kant-en-klaar. Begin je met verse krieltjes die nét stevig genoeg zijn gekookt en sperziebonen die je zelf schoonmaakt en kort kookt, dan krijg je die heerlijke bite en volle groentesmaak die je nooit in een plastic bakje uit het koelvak vindt. De dressing van crème fraîche, mosterd, honing en een vleugje witte balsamico maakt het romig en fris tegelijk. En met spek en boerenkaas erbij heb je een complete maaltijdsalade waar je van blijft opscheppen.
Deze aardappelsalade van krieltjes met sperziebonen is niet alleen smakelijk, maar ook veelzijdig. Je kunt hem warm serveren als lauwwarme maaltijdsalade, of koud bij een zomerse barbecue of picknick. Het mooie is dat je zelf bepaalt wat erin gaat, zonder onnodige toevoegingen. Speel met de verhoudingen – wat meer kaas voor een romiger versie, of juist extra sperziebonen voor een frissere salade. Het is een gerecht dat je eenvoudig aanpast aan het seizoen, je eigen smaak of wat er in de koelkast ligt. En het resultaat? Een salade die je met trots op tafel zet en waar iedereen nog eens van wil opscheppen.
Niveau
Dieet
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
Aardappelsalade van krieltjes met sperziebonen, spek en kaas
Ingrediënten voor dit recept
- 1 kg krielaardappelen
- 600 gram verse sperziebonen
- 1 ui
- 50 gram gerookt ontbijtspek
- 100 gram jonge boerenkaas
- 125 ml crème fraîche
- 1 flinke eetlepel grove mosterd
- 1 eetlepel honing
- zout en peper
- 1 eetlepel witte balsamicoazijn
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de aardappelsalade van krieltjes met sperziebonen, spek en kaas:
Maak eerst de dressing door de crème fraîche, honing, mosterd, zout, peper en witte balsamicoazijn te mengen.
Schil de krielaardappelen en snijd ze in stukken. Kook ze in ongeveer 10 minuten gaar maar nog stevig.
Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in drieën. Kook de sperziebonen 10 tot 15 minuten tot ze beetgaar zijn.
Snijd ondertussen de ui in fijne stukjes en voeg deze toe aan de dressing.
Giet de krielaardappelen af en meng ze warm door de dressing.
Giet de sperziebonen af, spoel ze koud af en voeg ze toe aan de krielaardappelen.
Snijd de kaas in kleine blokjes.
Bak het spek krokant en verkruimel het.
Meng twee derde van het spek en de kaas door de lauwwarme salade.
Doe de salade in een schaal en strooi de rest van het spek en kaas erover.
Als je de salade koud wilt serveren, meng dan de sperziebonen door de afgekoelde krieltjes en zet dit koud weg om de smaken te laten intrekken. Voeg de kaas en verkruimelde spek vlak voor het serveren toe.
Tafel lekker !!
