Andijviesalade met abrikozen, graskaas en abrikozendressing – Met die salade is het zomer op tafel, een lust voor het oog en heerlijk fris van smaak.
Maak ook van een simpele krop andijvie een feestje
Een andijviesalade klinkt vrij saai, maar zeg nu zelf als je de salade op de foto ziet, is die allesbehalve saai. Want de andijviesalade met abrikozen is al direct een hele andere salade, zeker met die heerlijke grove stukjes graskaas wordt het een salade om van te smullen.
Je koopt een krop andijvie, want behalve dat het veel lekkerder is om bladgroente vers te snijden is het ook nog eens veel goedkoper. Nu eet je twee keer in een week andijvie, een keer in de stamppot en een keer als salade en niemand die het door heeft dat je twee maal dezelfde groente eet.
Andijviesalade met abrikozen is uniek en errug lekker
Misschien is het niet je eerste gedachte om verse abrikozen in een andijviesalade te verwerken, maar echt het is een heerlijke afwisseling. Abrikozen zijn net als veel ander vers fruit erg lekker in een salade. Het zure van de abrikozen past perfect bij het licht bittere van de andijvie en het zachte van de graskaas. Ook in de dressing hebben verwerk je abrikozen, om de smaak helemaal door de andijviesalade te kunnen verdelen. Wij maakten gebruik van de abrikozenjam met rode peper die trouwens een echte aanrader is voor de meest uiteenlopende recepten. Je mag natuurlijk ook gewone abrikozenjam gebruiken.
De verse ingrediënten als basis + de restjes, dat wordt een topsalade
De andijvie, abrikozen en graskaas zijn samen met de abrikozendressing de basis van de andijviesalade met abrikozen. Wij deden er nog een beetje avocado, bleekselderij en blauwe bessen bij, maar je zou net zo goed lente-ui, aardbei en komkommer kunnen gebruiken. Kijk wat je hebt en als je denkt dat het er lekker bij is gebruik je het in een salade. Vaak is er nog wel een restje van een of ander en weggooien is zonde.
Verse abrikozen: fluweelzacht en prachtig van kleur
Het seizoen voor verse abrikozen duurt maar twee maanden. Snel naar de markt dus om ze te kopen en om er deze heerlijke recepten mee te maken.
Andijvie; niet alleen voor een stamppot
Verse andijvie is er het hele jaar. Toch is het niet allemaal hetzelfde. Andijvie komt uit de kas, van de volle grond of uit het buitenland.
Graskaas; heerlijk zachte en romige kaas in de zomer
Vanaf eind mei, begin juni is er weer graskaas, gemaakt van melk van koeien die weer buiten lopen. Een heerlijk jonge en romige kaas.
Snelle andijviesalade met abrikozen, graskaas en abrikozendressing
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1/2 krop andijvie
- 4-5 verse abrikozen
- 125 gram graskaas
- 1/2 avocado
- een handje bosbessen
- 2 stengels bleekselderij
- 2 eetlepels abrikozenjam
- 2 eetlepels olijfolie
- 2 eetlepels witte-wijnazijn
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je andijviesalade met abrikozen, graskaas en abrikozendressing:
Snijd de andijvie in fijne reepjes en was die. Laat goed uitlekken. Snijd de abrikozen doormidden en verdeel de helften in kleine partjes. Snijd de kaas in niet al te kleine stukken. Snijd de avocado in ongeveer gelijke plakjes als de kaas.
Maak de dressing door de jam met de olie en azijn te mengen. Voeg een beetje zout en peper toe.
Neem een grote schaal en doe er de andijvie in. Doe er de helft van de groente, fruit en kaas in en meng alles met de helft van de dressing. Verdeel er de rest van de vulling mooi overheen en geef er de rest van de dressing bij. Serveer direct.
Als je de salade op een buffet serveert, doe er dan geen dressing op. Maak dan iets meer dressing en zet het kannetje erbij zodat iedereen er zelf dressing op kan doen.
Tafel lekker !!