Andijviesalade – Met de zomer voor de deur, is er geen beter moment om te genieten van een verfrissende en gezonde salade. En wat is er nu leuker dan een heerlijke andijviesalade met knapperige rauwkost en smaakvolle gerookte kip? De salade kan prima dienen als basisgroente bij een maaltijd met aardappelen en vlees of vis. Maar de andijviesalade kan ook een makkelijke manier zijn om wat extra groente toe te voegen aan een maaltijd waar niet genoeg groenten in zitten. Ook als lichte lunch is dit een prima idee.
Andijvie en rauwkost
Andijviesalade, ja! Want hoe vaak ben je niet geneigd om gewone botersla, ijsbergsla, of een zakje gemengde sla te pakken als basis voor een salade? Andijvie is echt eens iets anders dan de gebruikelijke slasoorten. De combinatie van frisheid, crunch en hartige smaken zal je zeker laten watertanden. Andijvie is een veelzijdige bladgroente, maar zit ook nog eens boordevol voedingsstoffen. Het toevoegen van andijvie aan een salade geeft niet alleen een knapperige textuur, maar ook een heerlijke smaak die perfect samengaat met andere ingrediënten. Die andere ingrediënten, dat is in dit geval rauwkost. Rauwkost is een belangrijk onderdeel van de meeste salades, en de andijviesalade is geen uitzondering. Venkel, komkommers, radijsjes, paprika’s, de mogelijkheden zijn eindeloos. Ze voegen niet alleen een knapperige textuur toe aan de salade, maar zijn ook een bron van voedingsstoffen.
Zo maak je de lekkerste andijviesalade
Serveer de andijviesalade met rauwkost en gerookte kip met een eenvoudige, klassieke vinaigrette op basis van olie en azijn. Daarmee komen de pure smaken van de andijvie en de rauwkost het best tot hun recht. Liever iets anders? Ook een dressing op basis van yoghurt zal het prima doen in de salade.
Tot slot nog een advies: koop een mooie krop andijvie, en snijd de groente zelf. De zakjes uit het koelvak zijn natuurlijk makkelijker, maar het verschil is echt enorm. Zelf gesneden andijvie is veel knapperiger dan de inhoud van de zakjes die er al enkele dagen in zit. En ja, je gaat andijvie overhouden van die krop, maar daarmee kun je dan weer een heerlijke andijviestamppot maken!
Andijvie; niet alleen voor een stamppot
Verse andijvie is er het hele jaar. Toch is het niet allemaal hetzelfde. Andijvie komt uit de kas, van de volle grond of uit het buitenland.
Andijviesalade met rauwkost en gerookte kip
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram andijvie, in reepjes gesneden
- 150 gram venkel, dun gesneden of geschaafd
- 3 bosuijes, in ringen
- 100 gram radijs, in dunne plakjes
- 100 gram paprika, kleur naar keuze, in dunne reepjes
- 1/2 komkommer, in kwart plakjes
- 1 gerookte kipfilet, in blokjes
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je andijviesalade:
Was de andijvie, en droog de bladeren in een slacentrifuge of in een theedoek. Snijd de andijvie in reepjes.
Doe de andijvie in een grote slaschaal. Meng de venkel, de radijs, de paprika en de bosui door de andijvie. Schep ook de gerookte kipfilet door de andijviesalade.
Serveer met een dressing of vinaigrette naar keuze.
Tafel lekker !!