• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Salade

Caesar salade

Een echte klassieker

0
Caesar salade

Caesar salade – Een klassieke Caesar salade van romaanse sla, croutons, gekookte eitjes en natuurlijk Parmezaanse kaas, opvallend is de dressing met knoflook en ansjovis. Je vindt hem in restaurants regelmatig op de kaart als maaltijdsalade. Maar waarom zou je de salade niet zelf maken. Je krijgt hier het recept en je hebt er geen lastig te verkrijgen ingrediënten voor nodig.

Waar komt de naam Caesar salade vandaan?

Vraag je je af waar de naam Caesar salade vandaan komt? Een groot misverstand is dat de salade vernoemd zou zijn naar Julius Caesar. Het is een salade die in 1924 uit nood ontstaan is. De kok die het heerlijke gerecht bedacht heeft, heet toevallig ook Caesar. Daarom gaat de eer dus naar die Caesar Cardini.

De eerste salade bestond uit de volgende ingrediënten, die nu ook nog steeds gebruikt worden: bindsla, croutons, knoflook, Parmezaanse kaas, een gekookt ei, worcestersaus, olijfolie en citroensap. Pas later kwam daar de ansjovis bij. Je ziet tegenwoordig allerlei varianten op de Caesar salade. Er wordt wel kip, avocado, spek of garnalen aan de salade toegevoegd. Dat kan allemaal best smakelijk zijn, maar dat heeft dus niets met de originele salade te maken.

De kaas is de baas

De Caesar salade is een volwaardige maaltijd en de salade met kaas wordt vaak als lunch of zomers diner geserveerd. De salade is vrij krachtig van smaak door de dressing en de sterke smaak van de Parmezaanse kaas. Vervang de Parmezaanse kaas dan ook niet door een andere kaas, want dan krijgt de salade een totaal andere smaakbeleving. Koop de Parmezaan aan een stuk en schaaf de kaas zelf. Koop alsjeblieft niet die poeder in bussen of zakjes. Dat soort producten hebben helemaal niets met Parmezaanse kaas te maken. Een stuk Parmezaanse kaas is niet goedkoop, maar de smaak is heel krachtig, dus je hebt er niet veel van nodig om een goede Caesar salade te maken. 

Vaak zie je Caesar salade geserveerd met kip. Dit is lekker, maar niet origineel 

kroppen sla

Sla; de lekkerste slasoorten aan een krop

Aan de slag met kroppen sla. Niet met zakken of bakken sla. Gewoon ouderwetse kroppen sla. Ontdek de smakelijke soorten inclusief recepten.

Caesar salade

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 50 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 2-3 kroppen kleine Romaanse sla of 1 grote
  • 5 eieren
  • 3 ansjovisfilets
  • 1 theelepel mosterd
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 tl Worcestershiresaus
  • zout, naar smaak
  • peper, naar smaak
  • +/- 50 ml olijfolie
  • 4-6 sneetjes brood, naar keuze
  • 2 eetlepels boter
  • een stukje Parmezaanse kaas

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je een Caesar salade:

Verwarm de boter met daarin 2 teentjes knoflook in plakjes. Zorg ervoor dat de boter niet verkleurt, laat even staan om de smaak van de knoflook in te laten trekken.

Snijd ondertussen het brood voor in de Caesar salade in blokjes en kook 4 eieren. Als ze op kamertemperatuur zijn 4 minuten, uit de koelkast 6 minuten. Laat ze schrikken door ze met koud water af te spoelen.

Haal de knoflook uit de boter en meng er de broodblokjes en een beetje zout en peper door. Bak de broodblokjes in een pan goudbruin of neem hiervoor 15 minuten in de oven of 8 minuten in de airfryer.

Was de Romaanse sla en snijd hem in grove stukken.

Maak de Caesar salade dressing door 1 ei, de mosterd, ansjovisfilets, 2 uitgeperste teentjes knoflook, citroensap, worcestersaus en 50 ml olie in een hoge smalle beker te doen. Zet de staafmixer erin zet aan en trek die langzaam omhoog. Je hebt n een slappe mayonaise/dressing. Die kun je desgewenst iets dikker maken door er meer olie aan toe te voegen. Proef de dressing en breng eventueel verder op smaak met peper, zout, citroensap.

Pel de eieren voorzichtig.

Verdeel de Romaanse sla over een groot bord of schaal, en schenk er een beetje dressing over. De rest van de dressing serveer je er apart bij.

Strooi nu royaal met de croutons en serveer de rest er apart bij in een schaaltje.

Snijd de eieren voorzichtig door in verband met lopende dooier. Leg de eieren op de salade. Schaaf er een beetje Parmezaanse kaas over en de Caesar salade is klaar om geserveerd te worden.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • Tiramisu met bosbessen en citroen

    Tiramisu met bosbessen en citroen; omdat zelf gemaakt echt lekkerder is

  • Kaassaus voor bij nacho's

    Kaassaus voor bij nacho’s; maar dan wel die lekkere zelfgemaakte

  • Hollandse borrelplank

    Hollandse borrelplank; een feestje!

  • Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

    Pasta met blauwe kaas, champignons en spekjes

  • Ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas

    Hartig en gezond: Ovenschotel van spruitjes met Leidse kaas

  • Hapjes met brie

    Hapjes met brie: vijf verrassend eenvoudige ideeën voor de borreltafel

  • Cottage cheese pannenkoekjes

    Cottage cheese pannenkoekjes

  • Pannenkoek met groenten en kaas

    Pannenkoek met groenten en kaas; groot, mini of als lunchwrap

  • Romige pastasaus van mascarpone en verse tomaten

    Romige pastasaus van mascarpone en verse tomaten

  • Biefstuk met roquefortsaus

    Biefstuk met roquefortsaus; dat is smaak!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.