Chinese koolsalade – Voor een fijne lunch zou je eens een salade van Chinese kool moeten proberen. Chinese kool, lekker dun gesneden, kun je heel goed rauw eten en in salades verwerken. Als je er dan wat Oosters aandoende ingrediënten als taugé, shiitake, en gemarineerde kipfilet aan toevoegt, maak je in een handomdraai een heerlijke koolsalade met een Oosters tintje. Je maakt de salade af met een heerlijke sesamdressing. De Chinese koolsalade is niet alleen geschikt als lunch, maar is ook in een wat grotere portie een prima, wat lichtere, avondmaaltijd.
Chinese kool, een heerlijk lichte kool, voor in de salade
De langwerpige kool komt oorspronkelijk uit het verre Oosten, maar groeit tegenwoordig gewoon in de Nederlandse kassen. Chinese kool is een veelgebruikte groente in de Aziatische keuken, maar wordt ook in onze Westerse keuken gewaardeerd. De kool staat ook bekend als Napa of Wang kool. Chinese kool heeft een milde, frisse smaak en een zachte, knapperige textuur, waardoor het een perfect ingrediënt is voor wokgerechten en gerechten als een Chinese koolsalade. De kool is licht verteerbaar en licht in gewicht, veel lichter dan andere koolsoorten.
Shiitake, een lekkere en gezonde paddenstoel
Shiitake is een populaire paddenstoel, die veel wordt gebruikt in de Aziatische keuken. Die bijzondere paddenstoel heeft inmiddels ook een plaatsje gevonden in de Westerse keukens. Shiitake heeft een unieke, wat hartige smaak en een stevige structuur. Bovendien is shiitake een veelzijdig ingrediënt, het kan gebakken, gekookt of gerookt worden en wordt veel gebruikt in soepen, sauzen, rijstgerechten en natuurlijk in de Chinese koolsalade. Ook is shiitake een belangrijke bron van voedingsstoffen, waaronder vitamine B en mineralen zoals ijzer en kalium. Er zit ook lentinan in, een stof waarvan is aangetoond dat het immuunsysteem zou versterken. Kortom, shiitake is niet alleen lekker, maar ook gezond.
Chinese koolsalade; ook om mee te nemen
De salade is ook heel geschikt als meeneemlunch. Verpak de kip en de shiitake apart van de andere ingrediënten, doe de dressing in een potje en voeg alles bij elkaar als je de Chinese koolsalade wilt gaan eten.
Paddenstoelen; lekker en veelzijdig!
In de natuur kondigen ze het begin van de herfst aan, maar we eten vooral de jaarrond gekweekte soorten. Wat weet jij over paddenstoelen?
Chinese koolsalade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram fijngesneden Chinese kool
- 50 gram taugé
- 2 bosuitjes, in ringen
- 1 rode chilipeper, in ringen
- 150 gram kipfilet, in stukjes
- 75 gram shiitakes, in plakjes
- 1 theelepel sojasaus (voor de marinade)
- 1 theelepel ketjap manis
- 1/2 theelepel sesamolie (voor de marinade)
- olie om te bakken
- 2 eetlepels rijstazijn
- 2 eetlepels gembersiroop
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels sesamolie
- 1 eetlepel sesamzaad (zwart of wit naar keuze)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je Chinese koolsalade:
Doe de kipstukjes in een kom en meng de sojasaus, de ketjap manis en een halve theelepel sesamolie erdoor. Laat 10 minuten marineren.
Doe de fijngesneden Chinese kool in een grote kom. Meng de taugé, de bosui en de chilipeper er doorheen. Verdeel de Chinese koolsalade over twee diepe borden of grote kommen.
Klop een dressing van de rijstazijn, de gembersiroop, 2 eetlepels sesamolie en de sojasaus. Voeg er een eetlepel (zwart of wit) sesamzaad aan toe.
Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de kipstukjes gaar. Voeg de shiitakes toe en bak even mee tot ze zacht en lichtbruin zijn. Verdeel het mengsel over de borden met salade.
Schenk wat van de dressing over de salade of geef het er apart bij.
Tafel lekker !!