Couscous salade met kip en mango – Een lichte salade met een dressing van limoen, honing en chili. De salade is zo lekker, je blijft er van eten.
Een lekker lichte couscous salade met kip en mango
Bij het maken van salades val je al snel terug op je standaard recepten. Niets mis mee, maar soms moet je eens iets totaal anders maken. Dat lukt met de couscous salade met kip en mango. Het geheim zit hem in de dressing, heerlijk fris, zuur en pikant. Ook is de salade totaal niet zwaar, want er wordt geen mayonaise of olie aan toegevoegd. Alleen met de kip garen wordt een heel klein beetje olijfolie gebruikt.
Couscous en parelcouscous wat is het verschil?
Welke soort gebruik je voor couscous salade? Couscous is grof gemalen durumtarwe, afkomstig uit Marokko en andere landen in Noord-Afrika. Het hiermee gemaakte griesmeel wordt in een trommel omgevormd tot kleine bolletjes die, net zoals de houdbare pasta’s worden gedroogd. De couscous hoeft niet meer te koken bij de bereiding, maar wordt gestoomd. Couscous is in veel verschillende maten verkrijgbaar. De grofste, de parelcouscous of de Israëlische couscous, moet echter wel worden gekookt omdat de bolletjes zoveel groter zijn. De smaak is voller en zachter dan de smaak van de gewone couscous, die een geheel eigen structuur heeft. Dit is de soort die je gebruikt voor de couscous salade met kip en mango.
Warm en koud
Parelcouscous is warm makkelijk toepasbaar, eigenlijk net als de diverse andere soorten pasta’s. Maar Parelcouscous is ook uitermate geschikt om salades mee te maken.
De bolletjes geven de salade een mooie structuur en kunnen makkelijk worden verdeeld. Zo kun je in verhouding lekker veel groenten toevoegen.
Snijd de groente voor de couscous salade met kip en mango niet te grof
De grootte van de pasta of couscous geeft eigenlijk een beetje aan hoe groot je de rest van de ingrediënten moet snijden. Want heb je grof gesneden groenten dan valt de couscous weg. Niet alleen voor het oog maar ook voor de smaak. Alles moet in verhouding zijn voor de juiste smaakbeleving van de salade.
Hoofdgerechten met kipfilet; zet smaak op tafel!
Wat is er nou makkelijker dan even een kipfiletje bakken bij je maaltijd? Maar dat kan anders. We delen de beste hoofdgerechten met kipfilet!
Mango; exotisch fruit waar je geen genoeg van krijgt
Mango is fruit waar echt je nooit genoeg van krijgt. Ontdek hier de allerhandigste tips en lekkerste recepten met dit exotische fruit.
Couscous salade met kip en mango
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 400 gram kipfilet
- 200 gram parel couscous
- 1 mango
- 2 rode puntpaprika's
- 1 kleine rode ui
- 1 komkommer
- 1 limoen
- 1 eetlepel cajun kruiden
- 1/2 theelepel chiliflakes
- 2 theelepels honing
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 avocado
- 2 lente-uitjes
- een handje verse peterselie
Bereidingswijze van dit recept
Couscous salade met kip en mango maak je zo:
Kruid de kip met de cajunkruiden en bak ze in een klein beetje olijfolie gaar. Laat afkoelen tot lauwwarm.
Kook de parelcouscous volgens de gebruiksaanwijzing met een klein beetje zout gaar. Spoel direct koud als het gaar is.
Schil de mango en snijd er plakken van. Snijd de mooie stukken in blokjes en de minder mooie stukken hak je fijn, dit is ongeveer 1/4. Doe de blokjes in een grote kom en de fijngehakte in een kleinere kom.
Rasp de limoen boven de fijngehakte mango en pers hem erboven uit. Voeg de chilivlokjes, de honing en een beetje zout toe en roer even door. Zet opzij.
Snijd de paprika in kleine blokjes en de rode ui zo fijn mogelijk.
Snijd de komkommer in 4 en haal de zaadlijsten eruit. Snijd ook de komkommer in blokjes.
Snijd de lente-ui in fijne ringetjes. Doe de groente bij de mango.
Snijd de kip in stukken en voeg die samen met de parelcouscous bij de groenten.
Voeg er de dressing aan toe en meng alles goed door. Proef en breng verder op smaak als dat nodig is.
Snijd de avocado in vieren en haal de schil eraf. Snijd in mooie plakken.
Snijd een beetje peterselie grof en meng die er op het laatst door de couscoussalade met kip en mango.
Serveer in een kom of schaal en leg de plakken avocado erop.
Je kunt de salade prima een dag vooraf maken. Voeg dan de peterselie en de avocado de dag dat je de couscoussalade met kip en mango gaat serveren pas toe. Dit is omdat die snel verkleuren en de salade er dan minder smakelijk uitziet.
Tafel lekker !!