Couscoussalade met halloumi, aubergine, kikkererwten en granaatappel – Deze couscoussalade met halloumi is heerlijk en eenvoudig klaar te maken. Met slechts enkele ingrediënten waan je je al snel in Noord-Afrika. Alles kan bij elkaar in één ovenschaal, alleen de halloumi moet nog even apart onder de grill.
De veelzijdigheid van couscous
Couscous is een grofgemalen tarweproduct dat uit Noord-Afrika komt waar het veel gebruikt wordt in de populaire tajine. Maar je ziet ook vaak combinaties met het Grieks waarbij ze couscous combineren met feta, tomaatjes en komkommer. Je kunt heel wat experimenteren met couscous, kies je voor een couscous met bijvoorbeeld kip of een vegetarische couscoussalade? Het is allemaal mogelijk.
Vandaag gaan we door op het Noord-Afrikaanse gerecht: tajine, maar we doen het toch nét een tikkeltje anders. We beginnen met de basis couscous, aubergine en kikkererwten, maar we voegen er als extra nog halloumi aan toe voor een leuke bite en kies voor verse granaatappel voor wat frisheid.
Deze couscoussalade met halloumi is zowel warm als koud heerlijk. Je kunt hem dus makkelijk een avond van tevoren maken. De volgende dag kun je het dan als fijne lunch thuis op tafel zetten, maar je kunt het ook makkelijk meenemen in een broodtrommel voor de lunch op het werk.
Is couscous gezonder dan rijst?
Het verschil tussen couscous en rijst is vrij subtiel, maar in couscous zitten wel minder calorieën en juist meer eiwitten en vezels. Couscous wordt daarom als een gezondere optie dan rijst gezien, en dat is dus nog meer reden om voor deze lekker couscous met halloumi te gaan.
Halloumi; heerlijke recepten met een kaas met een hoog smeltpunt
Halloumi is kaas gemaakt van schapen-, geiten- en koemelk. Het heeft een rubberachtige/elastische structuur en is zoutachtig van smaak.
Couscoussalade met halloumi, aubergine, kikkererwten en granaatappel
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 300 gram couscous
- 200 gram halloumi, in plakken gesneden
- 400 gram kikkererwten
- 1 aubergine, in blokjes gesneden
- 1 granaatappel, pitjes verwijderd
- 400 ml groentebouillon
- een handvol verse peterselie, fijngehakt
- 4 eetlepels olijfolie
- het sap van 1 citroen
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- Zout en peper naar smaak
- 3 eetlepels garam masala kruiden
- 6 eetlepels Griekse yoghurt
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de couscoussalade met halloumi, aubergine, kikkererwten en granaatappel
Verwarm de oven voor op 200°C
Doe de couscous in een ovenschaal en giet hier de bouillon over.
Doe nadien de blokjes aubergine en kikkererwten eerst apart in een kom. Voeg hier 3el olijfolie, 1 fijn geperst teentje look en 2el garam masala kruiden aan toe en meng goed door elkaar.
Voeg nadien de aubergine en kikkererwten toe aan de ovenschaal.
Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven gedurende 25-30 minuten.
Snij ondertussen de halloumi in plakjes en grill ze langs elke kant 3 minuten.
Maak ondertussen ook de dressing: meng in een kleine kom 1el olijfolie, 1el garam masala, fijngehakte knoflook, zout en peper.
Haal de ovenschaal uit de oven en werk af met granaatappel en fijngehakte peterselie en de gegrilde halloumi.
Serveer de ovenschaal met aubergine, kikkererwten en halloumi met de dressing.
Tafel lekker !!