Griekse salade is zo’n gerecht dat meteen een vleugje vakantie naar je keuken haalt. Met de geur van rijpe tomaten, frisse komkommer en zoute feta waan je jezelf even aan de Middellandse Zee. Deze salade maak je zonder gedoe: gewoon wat snijden, een goede olijfolie erbij en klaar is Kees. Het mooie is dat je met dit recept niet uren in de keuken hoeft te staan. Je zet in twintig minuten een kleurrijk gerecht op tafel dat het zonnetje naar binnen haalt – perfect voor een doordeweekse dag of een zomerse avond met vrienden.
Het fijne van deze Griekse salade is dat hij helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Met de basis van tomaat, komkommer, ui, feta en olijfolie zit je altijd goed. Maar wil je meer pit of kleur toevoegen? Gooi er gerust wat olijven, groene pepers, paprika of wat knapperige sla doorheen. De Grieken zeggen niet voor niets “siga, siga”, wat zoveel betekent als rustig aan. Geniet van het gemak waarmee je deze salade maakt en serveer hem trots op een grote schaal, zoals het hoort. Je gasten zullen smullen van de pure smaken die doen denken aan een zonnig Grieks terras.
Griekse salade
Ingrediënten:
- 500 gram verse, smaakvolle tomaten
- 1 komkommer
- 1 ui
- 200 gram echte feta
- 2 eetlepels olijfolie
- Oregano
- Olijven (optioneel)
- Groene pepers (optioneel)
- Paprika (optioneel)
- Witte koolsalade (optioneel)
- Diverse soorten sla (optioneel)
Zo maak je een Griekse salade:
Snijd de tomaten in parten, de komkommer in plakken en de ui in dunne ringen.
Verdeel de komkommer, tomaat en eventuele andere groenten over een groot bord of schaal.
Leg er eventueel wat sla onder voor extra kleur en knapperigheid.
Verdeel de uienringen over de salade en verkruimel de feta grof erover.
Voeg naar wens wat olijven of ingelegde groene pepers toe voor meer smaak.
Besprenkel de salade met een goede olijfolie en bestrooi met wat oregano.
Tafel lekker !!
Niveau
Dieet
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
Presentatie en serveertips voor een Griekse salade
Een Griekse salade komt pas echt tot zijn recht wanneer je hem presenteert zoals in Griekenland zelf: op een grote, platte schaal. Dit geeft niet alleen een mooi zicht op de kleurrijke ingrediënten, maar maakt het ook makkelijker om te delen. Snijd de tomaten niet te klein, maar houd ze in flinke parten zodat ze sappig blijven. Leg de plakken komkommer speels verspreid en zorg dat de uienringen los over de salade liggen. De feta kun je verkruimelen, maar in Griekenland wordt vaak een groot blok bovenop gelegd, besprenkeld met olijfolie en bestrooid met oregano. Serveer er knapperig stokbrood of een vers gebakken pita bij zodat je niets van die heerlijke smaken hoeft te missen.
Bewaren en opnieuw gebruiken
Hoewel een Griekse salade het lekkerst is als je hem meteen serveert, kun je hem gerust een paar uur van tevoren maken. Bewaar hem dan afgedekt in de koelkast, maar voeg de feta en olijfolie pas toe vlak voor het serveren. Zo blijft de salade fris en knapperig. Heb je restjes over? Deze kun je de volgende dag prima als lunch eten. Voeg eventueel wat extra verse groenten toe om het geheel op te frissen. Een andere optie is om de overgebleven salade te mengen met wat gekookte pasta of quinoa voor een snelle maaltijdsalade.
Invriezen is bij een Griekse salade geen aanrader. De verse tomaten, komkommer en ui verliezen hun structuur en smaak wanneer ze ontdooien. De feta kan wel worden ingevroren, maar het is handiger om deze apart te bewaren en vers toe te voegen wanneer je de salade opnieuw maakt. Verse groenten smaken altijd beter, zeker in een salade waarbij knapperigheid belangrijk is.
Restjes Griekse salade verwerken en variaties
Restjes van een Griekse salade kun je gemakkelijk verwerken in andere gerechten. Voeg ze toe aan een omelet, meng ze door een wrap met hummus of gebruik ze als topping voor een pizza. Wil je variëren met het recept? Probeer eens wat gegrilde groenten zoals paprika of aubergine toe te voegen. Ook gekookte aardappeltjes of kikkererwten geven een heerlijke twist en maken de salade iets vullender. Voor een frisse zomerse variant kun je stukjes watermeloen toevoegen – dat combineert verrassend goed met feta en munt.
Dieetwensen en aanpassingen
Een Griekse salade is van nature glutenvrij en vegetarisch. Wil je hem lactosevrij maken, kies dan voor vegan feta of laat de kaas weg en vervang deze door extra olijven en kappertjes voor een zoute bite. Voor een koolhydraatarme versie kun je extra sla toevoegen en brood weglaten. Wie het gerecht wat proteïnerijker wil maken, kan gegrilde kipfilet of garnalen toevoegen zonder de typische smaken te verliezen.
Waar eet je Griekse salade bij?
Een Griekse salade is veelzijdig. Hij doet het geweldig als lichte lunch, maar ook als bijgerecht bij gegrild vlees of vis. Serveer hem bijvoorbeeld naast souvlaki, gyros of een gegrilde dorade. Bij een barbecue is deze salade ook altijd een hit; hij zorgt voor frisheid naast de hartige smaken van geroosterd vlees. Wil je een complete maaltijd maken, serveer de salade dan met wat vers brood, tzatziki en een glas ouzo of frisse witte wijn. Zo waan je je meteen op een Grieks terras aan zee.
Het geheim van een echte Griekse smaak
De magie van een Griekse salade zit in de eenvoud en de kwaliteit van de ingrediënten. Gebruik rijpe, sappige tomaten die vol smaak zijn. Kies voor een komkommer die stevig en fris is. De ui mag scherp maar niet overheersend zijn – rode ui is vaak wat zoeter. De feta moet van schapen- of geitenmelk zijn en een romige, maar kruimelige structuur hebben. En bovenal: een goede extra vierge olijfolie is onmisbaar. Daarmee breng je alle smaken samen en krijg je die authentieke, zonnige Griekse smaak waar iedereen van houdt.
Griekse salade
Ingrediënten voor dit recept
- 500 gram verse, smaakvolle tomaten
- 1 komkommer
- 1 ui
- 200 gram echte feta
- 2 eetlepels olijfolie
- oregano
- olijven (optioneel & naar keuze)
- ingelegde groene pepers (optioneel & naar keuze)
- paprika (optioneel & naar keuze)
- witte kool salade (optioneel & naar keuze)
- diverse soorten sla (optioneel & naar keuze)
Bereidingswijze van dit recept
Snijd de tomaten in parten, de komkommer in plakken en de ui in dunne ringen.
Verdeel de komkommer, tomaat en eventuele andere groenten over een groot bord of schaal.
Leg er eventueel wat sla onder voor extra kleur en knapperigheid.
Verdeel de uienringen over de salade en verkruimel de feta grof erover.
Voeg naar wens wat olijven of ingelegde groene pepers toe voor meer smaak.
Besprenkel de salade met een goede olijfolie en bestrooi met wat oregano.
Tafel lekker !!
