• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 22 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Salade

Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten

Met verse tomaten, basilicum en een goede olie zet je in 10 minuten een salade op tafel die smaakt naar zomer

Connie Derks door Connie Derks
in Salade
0
Eenvoudige tomatensalade van verse tomaten

Een eenvoudige tomatensalade maken lijkt zo gewoon, maar als je echt goede tomaten gebruikt, maak je van zo’n simpel gerecht ook echt iets bijzonders. Je hebt weinig nodig – alleen echt rijpe tomaten, een paar blaadjes basilicum, een beetje witte balsamicoazijn en een mooie extra vergine olijfolie. Als je voor goede ingrediënten kiest maak je van een eenvoudige tomatensalade iets onweerstaanbaar lekkers.

Zeker in de zomer, als het tomatenseizoen op z’n hoogtepunt is, kun je volop kiezen uit verschillende soorten: van stevige vleestomaten tot kleine zoete kerstomaatjes. Als je een mix van tomaten gebruikt, krijg je een kleurig bord vol variatie. Dat ziet er niet alleen feestelijk uit, het smaakt ook lekkerder.

Zomers, simpel en zelfgemaakt: zo haal je meer uit een eenvoudige tomatensalade

Je kunt een kant-en-klare salade kopen, maar je kunt ook in no-time zelf een verse salade maken. In deze eenvoudige tomatensalade gebruik je alleen verse ingrediënten. Je snijdt de tomaten in gelijke plakken, strooit er wat gesnipperde ui over en maakt het af met een smaakvolle olie en azijn. Meer heb je niet nodig. Het snijwerk kost je nog geen tien minuten.

Gebruik wel een echt lekkere olijfolie. Eentje met een uitgesproken smaak, want die bepaalt ook voor een groot deel de smaak van deze eenvoudige tomatensalade. En basilicum? Dat scheur je pas op het laatst over de salade heen. Zo blijft het blad mooi en geurig.

Tomaten in het seizoen: dat is meer smaak

Tomaten zijn het lekkerst in hun eigen seizoen. In Nederland vind je de beste tomaten van mei tot september. Dan zijn ze vol van smaak, lekker stevig en sappig. Buiten het seizoen zijn tomaten vaak waterig en flets. Als je deze eenvoudige tomatensalade maakt, proef je direct het verschil. Zeker als je kiest voor tomaten van de markt of direct van de teler.

Wil je echt uitpakken? Serveer deze eenvoudige tomatensalade dan met wat knapperig brood en een schaaltje extra olijfolie met grof zeezout erbij. Heerlijk als lunch, als voorgerecht of gewoon als bijgerecht bij een zomerse maaltijd.

Tomatensalades

Tomatensalades; de lekkerste recepten

Tomatensalades zijn heerlijk en makkelijk te maken. Je kunt er heerlijk mee variëren door het gebruik van andere ingrediënten.

Een super eenvoudige tomatensalade met een luxe uitstraling

Porties: 4-6 porties
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 kg lekkere rijpe tomaten
  • 1/2 rode ui
  • een paar takjes verse basilicum
  • extra vergine olijfolie
  • 1 eetlepel witte balsamicoazijn
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Was de tomaten en snijd de groene kern eruit.

Snijd met een scherp mes of met de mandoline mooie gelijkmatige plakken van de tomaten.

Leg als je meerdere soorten tomaat gebruikt de tomaten door elkaar op een diep bord. 

Snijd de rode ui zo fijn mogelijk en strooi daarvan naar wens over de tomaten. 

Verdeel de azijn druppelsgewijs over de tomaten en schenk er in een fijn straaltje een beetje olie over.

Scheur de basilicumblaadjes en verdeel over de salade. Bestrooi de salade tot slot met zout en peper uit de molen.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin6VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Salade met oude kaas en kipkluifjes
Salade

Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Lunchsalade met verse haring en botersla
Salade

Lunchsalade met verse haring en botersla: makkelijk en lekker

Ouderwetse kropsla recept
Salade

Ouderwetse kropsla; zo kreeg je sla vroeger!

Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
Salade

Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas

Zelfgemaakte graskaassalade
Hapjes

Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast

Lunch salade met gemarineerde asperge en gepocheerd ei.
Salade

Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!