Frisse eiersalade – een lichte frisse eiersalade op basis van zure room en lekkere stukjes groenten. Perfect voor op een sneetje brood met vlees of kaas maar natuurlijk ook op een toastje bij de borrel.
Eiersalade op de boterham
Als er een broodsalade veelzijdig is, is het wel de eiersalade. Het is ook een salade die je makkelijk zelf maakt. Eitjes koken en daar met een paar andere ingrediënten een salade van maken is ook echt niet moeilijk. Het grote voordeel van zelf eiersalade maken is dat je het helemaal aan je eigen behoeftes aan kan passen. De frisse eiersalade is niet zo zwaar als menig andere eiersalade, hij is veel minder vet is en er zitten relatief veel groenten in.
In dit recept is gekozen voor fijngesneden stukjes bleekselderij, lente-ui en Amsterdamse uien. Hierdoor krijgt de salade een lekkere bite. De kappertjes zorgen voor een licht zout accent in de salade. Al die stukjes groenten maken dat de frisse salade een perfecte salade is op je brood bij de lunch. Ben je geen liefhebber van bleekselderij of heb je geen Amsterdamse uien in huis, stukjes appel en augurk zijn dan een prima vervanger. Speel met smaken en structuren en gebruik wat je lekker vindt, dan wordt het eindresultaat vanzelf ook lekker. Hou je wel een beetje aan de verhoudingen voor een lekkere en frisse eiersalade.
Eiersalade op basis van zure room
Door zure room te gebruiken in plaats van mayonaise krijg je een frisse lichte eiersalade. Het vetpercentage van zure room ligt tussen de 10 – 20% terwijl er in mayonaise minimaal 70% vet zit. Alleen al het vervangen van de mayonaise door zure room geeft dus al een veel lichtere eiersalade. Waar de meestal gebruikte mayonaise romig is, is de smaak van zure room lekker fris, vandaar ook de benaming frisse eiersalade.
Eiersalade; zelfgemaakt het allerlekkerst
Als er iets makkelijk is om zelf te maken, dan is het wel eiersalade, het resultaat is echt veel smaakvoller dan de gekochte versies.
Frisse eiersalade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 hard gekookte eieren
- 100 gram zure room
- 25 gram bleekselderij
- 25 gram Amsterdamse uien
- 25 gram lente-ui
- 10 gram kappertjes
- zout en peper
- 1/4 theelepel kerriepoeder
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een frisse eiersalade:
Schil de goed afgekoelde hard gekookte eieren en snijd ze doormidden. Duw twee eidooiers boven een kom door een zeef, schep hier de zure room bovenop. Voeg de kerriepoeder, en een beetje zout en peper naar smaak toe en roer dit kort door elkaar. Snijd de rest van de eieren in grove stukken. Snijd de bleekselderij, de lente-ui, de Amsterdamse uien en de kappertjes in kleine stukjes en doe alles in de kom. Roer alles losjes door elkaar. Zorg ervoor dat je de zure room niet te lang doorroert, anders zal de room te slap worden.
Tafel lekker !!