Frisse salade met zalm, radijs en sinaasappel – Radijs is een wortel van een plant. Vaak zijn radijzen rood, maar je kunt ze ook in rood/wit en wit krijgen. Uiteraard kun je radijzen in de supermarkt kopen. Maar deze groente is erg makkelijk om zelf te verbouwen in je eigen tuin en eigenlijk is dit ook nog voordeliger. Je kunt de eerste radijzen al in april zaaien. En iedere keer als ze bijna op zijn, zaai je gewoon weer nieuwe. Zo heb je het hele voorjaar en in de zomer lekkere verse radijzen.
Radijzen hebben een pittige smaak en worden als smaakmaker gebruikt. En door zijn mooie rode schilletje is het ook nog een hele decoratieve groente. Vooral in Japan maken ze de mooiste creaties van radijzen.
Vanwege de pittige smaak van de radijs is het verstandig er wat sterkere smaken tegenover te zetten. Gerookte zalm en citrusvruchten zijn daar mooie voorbeelden van. In het recept hieronder worden deze smaken mooi gecombineerd tot een frisse salade. De salade smaakt op een zomerse dag in de tuin wellicht nog wel het allerlekkerste. Heerlijk genietend van de smaken met misschien wel een uitzicht op je eigen verbouwde radijzen.
Gerookte zalm; van ontbijt tot borrel
Gerookte zalm is voor iedere visliefhebber een genot. Koud of warm gerookt deze gezonde vette vis smaakt altijd, van ontbijt tot borrel.
Sinaasappel
Gebruik die sinaasappel mensen! Je kunt er echt zoveel mee. In marinades, zelfgemaakte limonade of diverse soorten gebak.
Zuurkoolschotel met ananas, ham en kaas
Een zuurkoolschotel met ananas waar ook de kinderen dol op zijn. Ananas, ham en kaas maakt deze ovenschotel een ontdekkingstocht op het bord.
Broodje hamburger BLT ( Bacon, Lettuce, Tomato )
Broodje hamburger BLT vernoemd naar de beroemde sandwich met bacon, lettuce, tomato ofwel bacon, sla en tomaat. Supersimpel en doeltreffend.
Frisse salade met zalm, radijs en sinaasappel
Salade voor 2 personen
- 2 sinaasappelen
- 2 radijzen
- 1 kleine rode ui
- 40 gram veldsla
- 100 gram gerookte zalm
- 1 el goede balsamicoazijn (bv. vijgen/dadel balsamico)
- 1 el zonnebloemolie
- zout en peper
Begin met het uitsnijden van de sinaasappel. Dit doe je door de eerst het topje en het kontje van de sinaasappel te snijden. Dan snij je de overige schil eraf, dit doe je door van boven naar beneden reepjes schil eraf te snijden. Je hebt als het goed is nu een geschilde sinaasappel. Snij nu de partjes tussen de velletjes weg. Maar zorg er voor dat je het vocht opvangt in een schaaltje. Dit heb je namelijk nodig voor de dressing. Je hebt nu heerlijke partjes sinaasappel zonder vel en een schaaltje met sap.
Snij het loof van de radijzen af en was deze zorgvuldig. Snij de radijzen nu in dunne plakjes. Maak de ui schoon en snij ook deze in hele dunne halve ringen.
Pak nu twee mooie borden en verdeel hier de veldsla, sinaasappel, radijs en rode ui over. Scheur de zalm in stukjes en verdeel ook deze over de twee borden. Meng het geheel een beetje door elkaar.
Nu gaan we de dressing maken. Pak het schaaltje met het sinaasappelsap en doe hier de balsamicoazijn en olie bij. Roer dit met een garde of vork goed door elkaar en breng het met wat zout en peper op smaak. Sprenkel de dressing, zoveel als je zelf lekker vindt, over de salade.