Zomerse fruitsalade van steenfruit – maak eens een fruitsalade van alleen maar steenfruit, dat is verrassend anders en dat is verrassend lekker!
Zet het zomerfruitseizoen op tafel
Een fruitsalade maak je van vers fruit, zeker in de zomermaanden als er volop vers fruit te koop is. De blikken ananas en perziken heb je niet nodig om de lekkerste combinaties te maken. Maar je hoeft ook niet altijd direct naar de aardbeien, bosbessen en appels te grijpen. Steek de handjes eens uit de mouwen en verras iedereen met een fruitsalade van steenfruit. Fruit met een pit dus. Je moet dit fruit even ontdoen van die harde pit, maar dan heb je ook een echt originele fruitsalade die je niet kant-en-klaar in de supermarkt kunt kopen. Je maakt met dit recept blije gezichten. In de zomermaanden is er volop steenfruit en dat is dan ook echt het moment om dit recept voor een fruitsalade met pit (of is het nou zonder pit?) te maken.
Zo maak je een originele fruitsalade van alleen steenfruit
Steenfruit is vers fruit waar een pit (steen) in zit. Dia zijn perziken in verschillende soorten, nectarines, abrikozen maar ook pruimen en kersen. Met dit recept ga je een heerlijke en kleurrijke salade maken waar die steenvruchten in verwerkt zijn. De fruitsalade van steenfruit is vrij stevig, maar ook lekker sappig, mits je wel goed rijp fruit gebruikt en niet van die harde exemplaren die eigenlijk nog een paar dagen moeten rijpen. Pas wel op met rood fruit zoals rode pruimen dat ze niet te veel sap op het andere fruit achterlaten. Dat maakt voor de smaak niet uit maar het oog wil ook wat. Voeg ze daarom op het laatste moment aan het recept toe zodat hun sap niet door heel de fruitsalade zit. Je kunt natuurlijk ook gele of groene pruimen gebruiken, die kun je zonder problemen mengen met de rest van het fruit.
Een dressing brengt alle smaken samen
De meeste mensen die een fruitsalade maken gebruiken geen dressing in het recept. Maar juist die dressing is een belangrijk onderdeel van een salade en dus ook van een fruitsalade. Meestal wordt dus alleen het fruit gemengd en op tafel gezet. Dat kan prima en er is ook helemaal niets mis mee. Als je echter een dressing maakt en die door de fruitsalade mengt, maak je van een lekkere salade een geweldige salade. De smaken zoet, en zuur en misschien iets fris van citroenmelisse, basilicum of munt maken er een echte smaakbeleving van. Bij de salade van steenfruit zou je zelfs tijm kunnen gebruiken. Dus experimenteer met een dressing in het recept als je nog eens een fruitsalade gaat maken.
Een dressing maakt van een lekkere fruitsalade een geweldige fruitsalade
Een heerlijke barbecue tip
Wil je een heerlijk nagerecht na het vlees van de barbecue? Verpak dan een portie van de fruitsalade van steenfruit in aluminiumfolie en leg dat een paar minuten op de barbecue om goed warm te laten worden. Maak de pakketjes open op een bord en schep er een flinke bol roomijs op. Het ijs smelt dan een beetje weg over het warme fruit. Als je dat je gasten voorzet zal iedereen vragen hoe je dit gedaan hebt, terwijl het recept eigenlijk heel makkelijk was.
Steenfruit; Heerlijk Hollands fruit met pit
Prachtige kleuren, zoet en zuur, in de zomer is er volop Steenfruit. Kersen, Perziken, Nectarines, Abrikozen en Pruimen. Kies voor vers fruit!
Fruitsalade recepten voor de zomer
Met onze fruitsalade recepten zet je de zomer op tafel. Deze kleurrijke fruitsalades zijn superlekker en kun je heel makkelijk zelf maken.
Zomerse fruitsalade van steenfruit
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 perziken
- 2 nectarines
- 8 verse abrikozen
- 6 verse pruimen
- een handje vol kersen
- 50 gram suiker
- het sap van 1 citroen
- een paar blaadjes citroenmelisse of munt
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een zomerse fruitsalade van steenfruit:
Breng in een pannetje het citroensap met de suiker en 100 ml water aan de kook. Zodra dit kookt, mag het vuur uit. Snijd de kruiden fijn en doe ze in de suikersiroop om de smaken te laten trekken. Wil je liever geen stukjes kruiden in de dressing? Dan kun je ook de blaadjes kneuzen en dan toevoegen. Haal ze er dan uit als je de dressing gaat gebruiken.
Was het fruit en snijd alles, op de kersen na, in partjes. Let op met donkere kleuren gesneden fruit, voeg ze pas vlak voor het serveren toe. Doe de gesneden steenvruchten in een mooie schaal en overgiet ze met de dressing. De salade kan zowel ijskoud als op kamertemperatuur gegeten worden, maar ook warm is de salade er lekker. Zeker met een bolletje ijs! Genoeg redenen dus om een heerlijke zomerse salade van steenfruit vaker op tafel te zetten.
Tafel lekker !!