Gemengde bonensalade met gebakken tonijn – In de zomer is er volop aanbod van verse bonen. Maak daar gebruik van, want bonen zijn lekker en een heel gezonde groente. Daarnaast kun je ze op veel manieren in een maaltijd verwerken. Gekookt bij een AGV’tje, maar bonen passen ook heel goed koud in een salade. Haricots verts, tuinbonen en boterbonen. Ze vormen samen de basis van een gemengde bonensalade met gebakken tonijn. Het recept voor een heerlijke maaltijdsalade met een Japans tintje.
Verschillende soorten bonen
In het recept voor de gemengde bonensalade verwerk je drie soorten bonen. Verse tuinbonen, want die zijn er volop aan het begin van de zomer, haricots verts, het lange en slanke zusje van onze sperzieboon, en boterbonen. Boterbonen zijn een gele variant van de sperzieboon. Ze zijn wat romiger en zachter van smaak dan de groene sperzieboon. Het zal niet heel makkelijk zijn om verse boterbonen te vinden. De meeste kans heb je bij een gespecialiseerde groenteboer of op de markt. Heb je een eigen moestuin? Zaai dan naast de gebruikelijke sperziebonen, voor de variatie, eens boterbonen.
Gemengde bonensalade – tips
Je kunt een deel van het recept voor deze salade voorbereiden. Meng dan de bonen met de ui, klop de dressing vast en bewaar de salade en de dressing tot gebruik in de koelkast. Bak de tonijn op het moment dat je wilt gaan eten.
Kun je geen boterbonen vinden? Gebruik dan de dubbele hoeveelheid haricots verts voor dit recept. En die laatste kun je natuurlijk ook heel goed vervangen door de gewone sperziebonen!
In de ingrediëntenlijst van dit recept staat ‘zoute sojasaus’. Hiermee wordt Japanse zoute sojasaus bedoelt en dus geen ketjap. Geen zoute ketjap asin, en zeker geen zoete ketjap manis. Als je ketjap gebruikt krijgt de salade een compleet andere smaak.
Er bestaat wit en zwart sesamzaad. Wij hebben een mengsel gebruikt. Je kunt uiteraard ook alleen witte of alleen zwarte sesamzaadjes gebruiken voor de gemengde bonensalade met tonijn.
Bonensalade; lekkere en makkelijke recepten
Bonensalade, daarmee zet je makkelijk een kleurrijk gerecht vol heerlijke, verse sperziebonen, en andere ingrediënten op tafel!
Gemengde bonensalade met gebakken tonijn
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 350 gram tuinbonen, gedopt
- 200 gram boterbonen, afgehaald
- 200 gram haricots verts, afgehaald
- 1 rode ui, in dunne kwart ringen
- 250 gram verse tonijn, in blokjes
- 2 eetlepels rijstazijn
- 2 eetlepels sesamolie
- 2 eetlepels gembersiroop
- 2 eetlepels zoute sojasaus (geen ketjap!)
- 3 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels geroosterd sesamzaad, wit of zwart en wit gemengd
- peper
- Een flinke scheut zoute sojasaus om af te blussen
- neutrale olie om in te bakken
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een gemengde bonensalade met gebakken tonijn:
Kook de drie soorten bonen beetgaar in wat water met zout. Dit kun je het beste met alle soorten apart doen, omdat ze niet even snel garen. Spoel ze in een vergiet koud onder de kraan en laat ze goed uitlekken.
Klop een dressing van de mayonaise, de rijstazijn, de sesamolie, de sojasaus, de gembersiroop en het sesamzaad. Breng op smaak met een beetje peper.
Meng in een kom de bonen en de ui. Maak de salade aan met de dressing.
Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en bak daarin de blokjes tonijn om en om aan. Blus af met een flinke scheutje sojasaus. Schep de nog warme tonijn door de salade.
Serveer de gemengde bonensalade met gebakken tonijn direct.
Tafel lekker !!