Groene salade met verse pruimen – In de zomer is er volop lekker vers fruit. Ook zie je dan weer heerlijke steenvruchten zoals pruimen, perziken en kersen. De perziken, nectarines en kersen worden volop gekocht, die belanden waarschijnlijk vaker in je boodschappenmandje dan bijvoorbeeld pruimen. Toch is dat jammer, met verse pruimen maak je namelijk de heerlijkste gerechten. Je kunt ze natuurlijk eten als tussendoortje en in gebak, maar ook in hartige gerechten zijn pruimen geweldig lekker. De groene salade met verse pruimen is een heel makkelijke en lekkere manier om pruimen in een gerecht te verwerken.
In een zomerse salade wil je het seizoen proeven
In de zomer wordt er anders gegeten dan in de winter. Vaak staat er dan in plaats van warme groente een salade op tafel. Een salade als bijgerecht is nooit saai. Als je drie soorten sla koopt, kun je een week lang iedere dag sla eten zonder dat je merkt dat het dezelfde sla is. Door fruit zoals pruimen toe te voegen, krijgt je salade direct een heel andere smaak en uitstraling.
De groene salade met verse pruimen is lekker friszuur door de pruimen, met een licht zoute toets van kruimels van uitgebakken ontbijtspek. Die combinatie is zo lekker dat je er bijna je vingers bij aflikt. Kies voor pruimen die rijp zijn, maar toch stevig zijn. Onrijpe pruimen kunnen erg zuur zijn. Pruimen die rijp zijn, zijn heerlijk zoet en hebben een frisse zure schil.
Jouw saladedressing is het lekkerst
De dressing kan een salade maken of breken. Er wordt vaak snel gegrepen naar een kant-en-klare dressing, die vaak op basis van mayonaise is gemaakt. Net zo makkelijk, of misschien nog wel makkelijker, maak je heel simpel zelf een dressing met een beetje olie en azijn. Door de dressing zelf te maken hoef je ook niet steeds dezelfde dressing te gebruiken, omdat dat flesje nog steeds niet leeg is. Koop af en toe eens een lekkere vruchtenazijn en een noten- of avocado-olie, daarmee maak je steeds opnieuw de lekkerste dressing. Probeer verschillende smaken olie en azijn en maak de dressing zoals jij die het lekkerst vindt.
Bij een groene salade met verse pruimen is een rode balsamicoazijn of een vijgenazijn erg lekker. Kies bij een smaakvolle azijn een neutrale zonnebloemolie of olijfolie.
Pruimentijd; het seizoen voor verse pruimen uit Nederland
Juli / augustus. Pruimentijd. Vier het seizoen met verse pruimen. Ontdek de verschillende soorten en smaken. Hier vind je tips & recepten.
Groene salade met verse pruimen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 verse pruimen
- 1 kropje little gem
- 40 gram rucola
- 1/4 krop bladsla
- 1 lente-ui
- 2 eetlepels rode balsamicoazijn
- 3 eetlepels zonnebloemolie
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel honing
- zout en peper
- 4 plakjes (gerookt)ontbijtspek
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je groene salade met verse pruimen:
Begin met het uitbakken van de plakjes ontbijtspek. Dit kan in een droge koekenpan of in de magnetron. Hiervoor leg je een stukje keukenpapier op een bordje. Leg daarop de plakjes ontbijtspek naast elkaar. Dek losjes af met nog een stukje keukenpapier. Zet dit, afhankelijk van de magnetron, 2-4 minuten op vol vermogen. Kijk na 2 minuten of het spek al krokant wordt en pas de tijd aan. Laat het ontbijtspek afkoelen.
Was de sla en snij die in grove stukken. Snijd de lente-ui in ringetjes. Laat uitlekken.
Maak de dressing, doe hiervoor de azijn, de olie, mosterd, honing en zout en peper in een jampotje. Schud flink tot alles goed gemengd is.
Was de pruimen en snijd ze in dunne partjes.
Hussel de sla met de lente-ui door elkaar en doe het in een schaal. Verdeel de pruimen over en tussen de sla.
Verdeel, vlak voor je de sla op tafel zet, een beetje dressing over de groene salade met pruimen. Verkruimel het uitgebakken spek over de sla en zet het potje met dressing op tafel voor de liefhebbers van meer dressing.
Tafel lekker !!