Halloumi salade met vijgen – Een verse salade vol fruit en kaas met de smaken van de Middellandse Zee. Loopt het water je al in de mond bij het zien van de halloumi salade met vijgen? Zet dit verrassende en makkelijk te maken recept dan vanavond op tafel. Je gaat er zeker geen spijt van krijgen!
Een nazomerse salade zonder vlees
Je hebt salades en salades. Te vaak wordt een salade zo uit een zakje geschud. Misschien gaan er nog wat verse ingrediënten bij, en dan komt er een fles dressing. Erg makkelijk te maken, en supersnel, daar valt verder niets over te zeggen. Toch vind je hier het recept van een salade met een andere insteek. Ga je de uitdaging aan om zélf die salade te maken? Een salade die past bij de nazomer en de vroege herfst. Een halloumi salade met vijgen. Alleen van de ingrediënten krijg je al een heerlijk herfstgevoel. Ja, echt, met die salade wordt de herfst een beetje mooier. Halloumi is een heerlijk kaasje dat uitstekend combineert met de smaak van verse vijgen. Nee, niet die gedroogde vijgen, maar die mooie sappige vruchten die je verse vijgen noemt. Ze zijn er maar kort, maar als ze er zijn moet je daar natuurlijk van profiteren. Als je dat dan combineert met de echte Parmaham en wat walnoten dan heb je de smaak van de herfst echt wel te pakken.
Even zelf een vinaigrette kloppen
Leer koken, hanteer een basisvoorraad en je eet zoveel lekkerder. O, je hoeft niet eens te koken voor een dressing bij de halloumi salade met vijgen. Je hoeft alleen even een vinaigrette te kloppen. Hier vind je een makkelijk recept. De basis voor een vinaigrette is olijfolie. Neem een olijfolie die jij lekker vindt. Daar wordt echt niet ingewikkeld over gedaan. Er wordt hier niet met merken of namen gegooid, nee, gewoon proeven. Om er een vinaigrette van te maken doe je er azijn (in dit recept is gekozen voor balsamicoazijn) bij. Vul dat aan door er een halve citroen boven uit te knijpen. Rasp het schilletje van die halve citroen en doe het erbij. Vervolgens stop je er een zoetje (honing) in en breng je het op smaak met zout en zwarte peper. Echt mensen, zo makkelijk is het om zelf even een vinaigrette te maken. Die olie, azijn en honing staan toch al in je voorraadkast, waarom zou je daar dan een fles kant-en-klare dressing aan toevoegen? Niet dus. Zelf maken is een kleine moeite, je weet wat je eet, en je serveert smaak!
Dan nog iets over die verse vijgen in de halloumi salade
Voor de halloumi salade met vijgen gebruik je verse fruit. Verse vijgen zijn niet heel populair. En toch is het een absolute lekkernij. Ze worden geplukt van juni tot en met oktober. Ben je in de gelukkige positie dat je aan verse vijgen kunt komen? Dan heb je een hele kwetsbare, maar heerlijke vrucht in handen. Behandel ze voorzichtig, voorkom dat ze beschadigen, want dat gebeurt heel makkelijk en eet ze binnen een paar dagen. Of ze vers zijn kun je zien aan het steeltje. De steel moet stevig en niet uitgedroogd zijn. En je wilt natuurlijk werken met lekker rijpe vijgen. Of de vijgen rijp zijn kun je voelen. Ze moeten veerkrachtig aanvoelen. Als te overrijp zijn zijn ze heel zacht en niet meer lekker. Dus check het even voor je begint, want in het recept van de halloumi salade met verse vijgen wil je de allerlekkerste smaken samenbrengen.
Halloumi; heerlijke recepten met een kaas met een hoog smeltpunt
Halloumi is kaas gemaakt van schapen-, geiten- en koemelk. Het heeft een rubberachtige/elastische structuur en is zoutachtig van smaak.
Verse vijgen; verrassend veelzijdig
Geniet in de nazomer van verse vijgen. Deze zijn met hun eigenzinnige structuur zalig in zowel zoete als hartige gerechten.
Halloumi salade met vijgen
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 225 gram halloumi
- 4 verse vijgen
- 75 gram walnoten
- 2 eetlepels honing
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 2 eetlepels balsamicoazijn
- ½ citroensap en de rasp van een halve citroenschil (zest)
- 6 plakken parmaham
- 75 gram sla, naar keuze
- zout en peper
- wat basilicumblaadjes (optioneel)
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een halloumi salade met vijgen:
Verhit een grillpan op middelhoog vuur. Bestrijk de plakjes halloumi licht met olijfolie aan beide zijden.
Leg de halloumi plakjes in de grillpan en grill ze 2-3 minuten aan elke kant, of tot ze mooie grillstrepen hebben en lichtbruin zijn. Haal ze uit de grillpan en leg ze opzij.
Terwijl de halloumi aan het grillen is, maak je de vinaigrette. Meng in een kleine kom de balsamicoazijn, extra vierge olijfolie, citroensap, honing, zout en zwarte peper. Roer goed!
Neem een grote serveerschaal en verdeel de sla over de bodem.
Leg de gegrilde halloumi, verse vijgen en reepjes parmaham bovenop de salade.
Sprenkel de dressing gelijkmatig over de salade.
Tip: Garneer de salade met verse basilicumblaadjes voor extra smaak en kleur.
Serveer die heerlijke salade met halloumi, vijgen, parmaham en balsamicoazijn direct.
Tafel lekker !!