IJsbergsla salade – Met ijsbergsla maak je snel en makkelijk een salade die je serveert naast een warme maaltijd. De pittige dressing met blauwe kaas geeft de neutrale smaak van de ijsbergsla salade een geweldige oppepper. Zet eens wat vaker ijsbergsla op tafel!
IJsbergsla, een prima basis voor een salade
IJsbergsla is een knapperige en frisse bladgroente die vaak wordt gebruikt als basis. Het is een slasoort met knapperige bladeren met een lichtgroene kleur aan de buitenkant en een witte kern aan de binnenkant. De smaak van ijsbergsla is heel neutraal, zodat je hem heel goed kunt combineren met de meest uiteenlopende ingrediënten. Het maakt de sla dan ook heel geschikt om te combineren met een stevig smakend ingrediënt als Roquefort zoals in de onderstaande ijsbergsla salade. IJsbergsla is rijk aan vitamines en mineralen zoals vitamine C, vitamine K en kalium, wat het een gezonde keuze maakt. Omdat ijsbergsla een heel knapperige textuur heeft en niet snel slap wordt, is het ook een goede keuze voor gerechten waarbij de sla meer tijd nodig heeft om zijn stevigheid te behouden, zoals in taco’s of wraps en dergelijke. Als je ijsbergsla gaat kopen, kies dan een frisse, lichtgroene krop, zonder bruine plekken.
Blauwe kaas, de pikante touch in de salade
De dressing voor de ijsbergsla salade maak je met blauwe kaas. De Roquefort die in het recept is gebruikt geeft een geweldige boost aan de ijsbergsla, die van zichzelf niet heel veel smaak heeft. In theorie kun je voor de dressing elke blauwe kaas kiezen die je lekker vindt. Hou je van mild? Denk dan eens aan een Castello Blue, of een Nederlandse Blauw Klaver. Liever wat pittiger? Ga dan eventueel voor een Gorgonzola in plaats van Roquefort. Houd je van echt pittig? Kies dan een Spaanse kaas als een Cabrales of een Valdeon. Kortom, je kunt de ijsbergsla salade zo pittig of mild maken als je wilt.
Sla; de lekkerste slasoorten aan een krop
Aan de slag met kroppen sla. Niet met zakken of bakken sla. Gewoon ouderwetse kroppen sla. Ontdek de smakelijke soorten inclusief recepten.
IJsbergsla salade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 150 gram Roquefort + eventueel iets extra
- 1 krop ijsbergsla
- 2 eetlelepels zure room
- 125 gram dikke yoghurt
- 3 eetlepels mayonaise
- zwarte peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je ijsbergsla salade:
Was de krop ijsbergsla onder de kraan, laat even uitlekken of droog hem af met keukenpapier en snijd in reepjes. Doe de sla in een slakom.
Maak in een andere kom de Roquefort los met een vork. Maak de kaas zo fijn als je dat lekker vindt in een dressing. Meng de zure room, de mayonaise en de yoghurt erdoor. Breng de dressing op smaak met wat zwarte peper.
Schenk de dressing over de salade, meng hem er doorheen of serveer hem er apart bij. Heb je wat extra Roquefort? Verdeel die dan over de salade.
Serveer de ijsbergsla salade direct.
Tafel lekker !!