Kip-caesarsalade in een glaasje – De klassieke caesarsalade, die heb je vast wel eens gegeten, en anders heb je er op zijn minst wel eens van gehoord. Maar met dit recept ga jij die caesarsalade serveren als een voorgerecht.
Leuk om te weten:
In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, heeft de caesarsalade niets te maken met de Romeinse keizer Julius Caesar. De oorsprong van de salade wordt toegeschreven aan Caesar Cardini, een Italiaanse chef-kok die in de vroege jaren 1920 in Tijuana, Mexico, werkte. Het verhaal gaat dat tijdens een druk weekend in 1924, Cardini bijna zonder ingrediënten zat om aan zijn restaurantgasten te serveren.
Met slechts een paar basisingrediënten die nog wel voorhanden waren, improviseerde hij een nieuwe salade die al snel de naam ‘caesarsalade’ kreeg. Natuurlijk zijn er in de loop van de honderd jaren die volgden genoeg variaties op de salade gemaakt. Wij hebben ook een leuke variant voor je, namelijk kip-caesarsalade in een glaasje, met gegrilde kip als extraatje. En die serveer je dan als een klein voorgerecht, opgediend in een glaasje. Op die manier maak je een leuke en lichte salade als voorgerecht dat prima in allerlei menu’s past!
De klassieke ingrediënten
De ingrediënten voor de iconische klassieke caesarsalade zijn onder meer Romainesla, knoflookcroutons, Parmezaanse kaas, een romige dressing op basis van eieren en ansjovis en natuurlijk de kenmerkende zwarte peper. Het verhaal achter de dressing is ook boeiend: terwijl traditionele Caesar salade dressings ansjovis bevatten, zijn er veel variaties ontstaan waarbij ansjovis soms wordt weggelaten of vervangen door ingrediënten zoals Worcestershiresauce voor die kenmerkende umami-smaak. De kip-caesarsalade in een glaasje is dus geen klassieker, maar wel zeker zo lekker!
Kip-caesarsalade in een glaasje kan ook met gerookte kipfilet
Heb je geen zin om zelf kip te gaan grillen? Je kunt de kip-caesarsalade in een glaasje ook heel goed maken met gerookte kipfilet. Die koop je kant-en-klaar bij de slager of in de supermarkt. Dat scheelt je tijd en de gerookte kip geeft ook net weer een ander tintje aan dit voorgerecht.
Dit makkelijke recept is bedoeld als voorgerecht, maar natuurlijk kun je de kip-caesarsalade ook in een grotere hoeveelheid maken, en als een heerlijke maaltijdsalade, of als bijgerecht serveren.
Voor de kip-caesarsalade in een glaasje gebruik je ‘little gem’ sla. Dat zijn kleine kropjes Romainesla. Meestal worden ze per twee verpakt verkocht. Kun je die niet vinden, dan kun je natuurlijk ook heel goed een grote krop Romainesla, ook wel bindsla genoemd, gebruiken.
Let op: Je het een staafmixer nodig om de dressing te kunnen maken.
Kip-caesarsalade in een glaasje
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kleine krop Romainesla of little gem
- 1 gegrilde kipfilet
- 3 eieren
- 2 sneden oud wit brood
- 3 ansjovisfilets
- 3 teentjes knoflook
- 2 eetlepels citroensap
- 1 theelepel mosterd
- 1 theelepel worcestershiresauce
- 50 ml olijfolie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kip-caesarsalade in een glaasje:
Kook 2 eieren net niet hard. Pel ze en snijd ze in vieren.
Was en snijd de Romainesla. Omdat je het in een kleine hoeveelheid kip-caesarsalade in een glaasje serveert, snijd je het vrij fijn.
Snijd de boterhammen in heel kleine blokjes.
Snijd een teentje knoflook in dunne plakjes. Doe dit samen met de boter in een klein pannetje en laat de boter smelten, maar niet bruin worden. Zet het vuur uit, voeg wat peper en zout toe en laat even staan, zodat de knoflooksmaak in de boter kan trekken.
Doe een rauw ei, het citroensap, de mosterd, de ansjovis, de olijfolie, de Worcestershiresauce en wat peper in een smalle, hoge kom. Zet de staafmixer er in om er een dressing van te maken.
Meng de broodblokjes met de knoflookboter. Bak ze goudbruin en knapperig. Dit kan in een koekenpan. Maar het gaat heel makkelijk in de airfryer. Leg in dat geval de broodblokjes in een laag bakblik een bak ze ongeveer 6 minuten op 180 graden. Wel halverwege even omscheppen.
Snijd de kipfilet in heel kleine blokjes.
Meng de sla met de kipfilet en verdeel dat over 4 glazen.
Bestrooi met wat croutons en leg op elk glas twee partjes ei.
Schenk over elk glas wat van de dressing en schaaf er wat Parmezaanse kaas over.
Serveer direct. Kip-caesarsalade in een glaasje is een heerlijk voorgerechtje bij verschillende menu’s.
Tafel lekker !!