Kip kerrie salade – Ook jij koopt vast wel eens een bakje kip kerrie salade in de supermarkt. Vaak is dat dan een salade die bestaat uit een heel veel mayonaise, aangemaakt met wat specerijen en een paar kleine stukjes kip. Dat kan natuurlijk beter. Veel beter. Je kunt namelijk ook zelf een goedgevulde, smaakvolle kip kerrie salade maken. En dat is helemaal niet moeilijk. Bij de volgende borrel die je geeft, serveer je dus je zelfgemaakte salade. Die salade is uiteraard ook erg lekker op een vers broodje.
Kip voor in de kip kerrie salade
Welke kip gebruik je in een kip kerrie salade? Je kunt er voor kiezen om kipfilet te gebruiken. Wat ook een mogelijkheid is, is kippendijfilet. Dat laatste is iets vetter, en wordt dus minder snel droog. Welke keus je daarin maakt, is aan jou. Kies in ieder geval wel voor verantwoorde kipfilet. Kiloknallers zijn echt niet meer van deze tijd.
Kerrie, dat is er in verschillende soorten
In een kip kerrie salade gaat uiteraard kerrie. Van dit specerijenmengsel is in de meeste keukenkastjes wel een potje te vinden. Natuurlijk kun je dat potje pakken. Maar realiseer je dat het resultaat van jouw salade behoorlijk kan worden beïnvloed door het soort kerrie dat je gebruikt. Zo is er de uit India afkomstige curry masala, en de in de Surinaamse keuken veel gebruikte garam masala. En dan is er nog kerrie. Nu zul je denken, kerrie is kerrie. Maar zo simpel is het niet. Wat in Nederland wordt verkocht onder de naam ‘kerrie’, is eigenlijk een aangepaste variant van de Indiase of de Surinaamse masala. De samenstelling is niet hetzelfde, dus de smaak zal dat ook niet zijn. Je kunt voor de salade elke soort kiezen die jij lekker vindt, of die in jouw keukenkastje staat. Houd er rekening mee dat de ene soort behoorlijk pittiger kan zijn dan de andere.
Variatietips voor kip kerrie salade
Het recept hieronder is een basisrecept. Je kunt variëren met dat recept door er andere ingrediënten aan toe te voegen. Doe er eens wat rozijnen, stukjes appel of kleine stukjes ananas in voor een fruitig accentje. Houd je van pittig? Een beetje fijn gesneden rode chilipeper is dan een optie.
Je kunt de salade natuurlijk ook maken met gaar kippenvlees dat je overhebt van een gebraden kip, of iets dergelijks.
Kipfilet recepten en inspiratie
Heel veel kipfilet recepten ter inspiratie. Maar mensen, neem dan alsjeblieft wel een (H)eerlijk stukje kipfilet dan eet je echt lekkerder.
Kip kerrie salade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 kipfilet (+/- 250 gram)
- 1 liter kippenbouillon
- 4 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels Griekse yoghurt
- 2 eetlepels kookroom
- 2 theelepels kerrie naar keuze
- 1 theelepel kurkuma
- 1/4 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel citroensap
- 1 eetlepel fijngesneden bosui
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je kip kerrie salade:
Breng de kippenbouillon aan de kook. Doe de kipfilet erbij en kook die op een heel laag vuurtje in een minuut of 12 gaar. Laat afkoelen.
Meng ondertussen in een kom de mayonaise, de Griekse yoghurt, de kookroom en het citroensap.
Voeg de kerrie, de kurkuma en de chilipoeder er aan toe en meng ze er goed door heen. Houd je niet van pittig? Pas dan op met de specerijen, zeker omdat niet alle kerrie hetzelfde is en begin met iets minder. Je kunt er altijd nog wat bij doen. Altijd proeven dus!
Breng de dressing op smaak met wat zout en peper.
Trek de afgekoelde kipfilet met twee vorken uit elkaar. Schep het vlees samen met de fijngesneden bosui door de dressing.
Kip kerrie salade is lekker op een broodje en natuurlijk op een toastje bij de borrel.
Tafel lekker !!