Koolsalade met wortel en kurkuma – een eenvoudig en frisse salade die als bijgerecht heerlijk is bij veel maaltijden. Het is een variant op de klassieke atjar en is lekker knapperig en friszuur met een licht kruidige toets. En, je kunt dit best makkelijk zelf maken.
Atjar is een frisse gele koolsalade
Vrijwel iedereen kent atjar van het Chinees-Indisch restaurant op de hoek. Het komt oorspronkelijk uit de Indonesische keuken en is een in zoet/zuur ingelegde salade. Die salade wordt gemaakt met kool en wortel en heeft een zure, licht zoete smaak. Het is een perfecte tegenhanger van de pittige gerechten die in Indische restaurants geserveerd worden. De mooie gele kleur van de koolsalade met wortel komt door de kurkuma. In dit recept gebruik je verse kurkuma, maar als je er niet aan kunt komen, volstaat de poedervariant ook, al is die wel een stuk minder fris van smaak.
Koolsalade met wortel en kurkuma is het perfecte bijgerecht
De witte koolsalade met wortel en kurkuma is een heel veelzijdige salade die vrijwel overal bij past. Atjar kan altijd, ongeacht of je nu een Indonesische rijsttafel maakt of een barbecue organiseert of een eenvoudige doordeweekse maaltijd op tafel zet. Nu is de salade gemaakt met witte kool en wortel, maar je kunt er ook komkommer of bijvoorbeeld bloemkool in verwerken.
De zoetzure dressing met de subtiele smaak van de kurkuma, witte kool en wortel maken het een perfecte tegenhanger voor een pittige curry, stevige stoofschotel of bij een gegrild stuk vlees.
Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd
In de koolsalade met wortel en kurkuma is de kurkuma een belangrijk ingrediënt. Kurkuma is een ander woord voor geelwortel en is een erg gezond ingrediënt dat al eeuwenlang in de Aziatische keuken gebruikt wordt. Dit geeft je gerechten bovendien een prachtige gele kleur. Let wel op want kurkuma kan flink afgeven op je handen, kleding of snijplank, dus handschoenen zijn bij het klaarmaken van gerechten met kurkuma geen overbodige luxe.
Koolsalade de met wortel en kurkuma is makkelijk, lekker en lang houdbaar
De witte koolsalade met wortel en kurkuma is een perfecte salade om bij de hand te hebben. Hij is heel eenvoudig te maken en minimaal een week houdbaar in de koelkast. Door het gebruik van suiker en azijn krijgt de salade niet alleen een frisse smaak, het verlengt ook de houdbaarheid. De salade maak je ook het beste minimaal een dag voordat je hem gaat eten. Zo kunnen de smaken goed doortrekken en krijgt de kool een prachtig gele kleur.
Koolsalade of coleslaw
Van kool maak je de lekkerste salades. Voor de leukste recepten voor koolsalade of coleslaw moet je bij lekker tafelen zijn!
Koolsalade met wortel en kurkuma
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 500 gram witte kool
- 250 gram wortel
- 1 ui
- 30 gram verse kurkuma
- 20 gram verse gember
- 2 blaadjes laurier
- 150 ml natuurazijn
- 250 ml water
- 125 gram suiker
- 1/2 theelepel zout
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je witte koolsalade met wortel en kurkuma:
Snijd of schaaf de witte kool in fijne reepjes. Rap de wortel en snijd de ui in halve dunne ringen.
Doe het water, de azijn en de suiker in een grote pan.
Schil de gember en de kurkuma en rasp ze op een heel fijne rasp boven de pan. Voeg de laurierbladeren en het zout toe en breng dit aan de kook.
Voeg de groente toe en breng opnieuw aan de kook. Draai het vuur direct uit als het kookt.
Neem een grote of meerdere kleine glazen potten schep daar de koolsalade met wortel en kurkuma in. Giet het resterende vocht over de salade en duw dit goed aan zodat alle kool onder staat. Let op de kurkuma geeft vlekken als je er mee knoeit.
Laat dit minimaal 4 uur maar liever een dag intrekken. Als de atjar eenmaal is afgekoeld zet je hem koel weg tot gebruik.
De koolsalade met wortel en kurkuma is vrij lang houdbaar als je schoon werkt.
Tafel lekker !!