Lekker Tafelen
donderdag 15 mei 2025
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Registreren
Lekker Tafelen
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Home Recepten Salade

Koolsalade met wortel en kurkuma

Het recept voor heerlijke zelfgemaakte Atjar

Connie Derks door Connie Derks
in Salade
0
Koolsalade met wortel en kurkuma

Koolsalade met wortel en kurkuma – een eenvoudig en frisse salade die als bijgerecht heerlijk is bij veel maaltijden. Het is een variant op de klassieke atjar en is lekker knapperig en friszuur met een licht kruidige toets. En, je kunt dit best makkelijk zelf maken.

Atjar is een frisse gele koolsalade

Vrijwel iedereen kent atjar van het Chinees-Indisch restaurant op de hoek. Het komt oorspronkelijk uit de Indonesische keuken en is een in zoet/zuur ingelegde salade. Die salade wordt gemaakt met kool en wortel en heeft een zure, licht zoete smaak. Het is een perfecte tegenhanger van de pittige gerechten die in Indische restaurants geserveerd worden. De mooie gele kleur van de koolsalade met wortel komt door de kurkuma. In dit recept gebruik je verse kurkuma, maar als je er niet aan kunt komen, volstaat de poedervariant ook, al is die wel een stuk minder fris van smaak.

Koolsalade met wortel en kurkuma is het perfecte bijgerecht

De witte koolsalade met wortel en kurkuma is een heel veelzijdige salade die vrijwel overal bij past. Atjar kan altijd, ongeacht of je nu een Indonesische rijsttafel maakt of een barbecue organiseert of een eenvoudige doordeweekse maaltijd op tafel zet. Nu is de salade gemaakt met witte kool en wortel, maar je kunt er ook komkommer of bijvoorbeeld bloemkool in verwerken.

De zoetzure dressing met de subtiele smaak van de kurkuma, witte kool en wortel maken het een perfecte tegenhanger voor een pittige curry, stevige stoofschotel of bij een gegrild stuk vlees.

Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd

In de koolsalade met wortel en kurkuma is de kurkuma een belangrijk ingrediënt. Kurkuma is een ander woord voor geelwortel en is een erg gezond ingrediënt dat al eeuwenlang in de Aziatische keuken gebruikt wordt. Dit geeft je gerechten bovendien een prachtige gele kleur. Let wel op want kurkuma kan flink afgeven op je handen, kleding of snijplank, dus handschoenen zijn bij het klaarmaken van gerechten met kurkuma geen overbodige luxe.

Koolsalade de met wortel en kurkuma is makkelijk, lekker en lang houdbaar

De witte koolsalade met wortel en kurkuma is een perfecte salade om bij de hand te hebben. Hij is heel eenvoudig te maken en minimaal een week houdbaar in de koelkast. Door het gebruik van suiker en azijn krijgt de salade niet alleen een frisse smaak, het verlengt ook de houdbaarheid. De salade maak je ook het beste minimaal een dag voordat je hem gaat eten. Zo kunnen de smaken goed doortrekken en krijgt de kool een prachtig gele kleur.

Koolsalade of coleslaw

Koolsalade of coleslaw

Van kool maak je de lekkerste salades. Voor de leukste recepten voor koolsalade of coleslaw moet je bij lekker tafelen zijn!

Koolsalade met wortel en kurkuma

Porties: Een grote pot vol
Bereidingstijd: 20 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 500 gram witte kool
  • 250 gram wortel
  • 1 ui
  • 30 gram verse kurkuma
  • 20 gram verse gember
  • 2 blaadjes laurier
  • 150 ml natuurazijn
  • 250 ml water
  • 125 gram suiker
  • 1/2 theelepel zout

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je witte koolsalade met wortel en kurkuma:

Snijd of schaaf de witte kool in fijne reepjes. Rap de wortel en snijd de ui in halve dunne ringen.

Doe het water, de azijn en de suiker in een grote pan.

Schil de gember en de kurkuma en rasp ze op een heel fijne rasp boven de pan. Voeg de laurierbladeren en het zout toe en breng dit aan de kook.

Voeg de groente toe en breng opnieuw aan de kook. Draai het vuur direct uit als het kookt.

Neem een grote of meerdere kleine glazen potten schep daar de koolsalade met wortel en kurkuma in. Giet het resterende vocht over de salade en duw dit goed aan zodat alle kool onder staat. Let op de kurkuma geeft vlekken als je er mee knoeit.

Laat dit minimaal 4 uur maar liever een dag intrekken. Als de atjar eenmaal is afgekoeld zet je hem koel weg tot gebruik.

De koolsalade met wortel en kurkuma is vrij lang houdbaar als je schoon werkt.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin2TweetVerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Lunch salade met gemarineerde asperge en gepocheerd ei.
Salade

Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei

Lunchsalade met gebakken ei ,spek en oude kaas
Salade

Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing

Nederlandse kaassalade
Salade

Kaassalade met Nederlandse kaas: snel, vers en lekker

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Vers fruit op een spies met marshmallows; in 5 minuten klaar
  • Nieuw: zoutmolen van Peugeot waarmee je tot drie keer minder zout gebruikt
  • Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei
  • Kaaskletskoppen van oude kaas: hartig en vers uit de oven
  • Wraps met gegrilde groenten en mozzarella
  • Lunchsalade met gebakken ei, spek en oude kaas met een caesar dressing
  • Schnitzel spektakel; echt goede schnitzel recepten
  • Gevulde roomboter croissant met scharreleieren en Nederlandse burrata

Reacties

  • Redactie op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Almeerder op Eieren koken; altijd het perfecte resultaat
  • Redactie op Rabarbertaart met schuim
  • Karin op Rabarbertaart met schuim
  • Sylvia op Groentepakketten: gemak of beperking in de keuken?
  • Redactie op Lamszadel uit de oven

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Lekker Nederland Gids
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!