• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 15 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Salade

Krabsalade; met echte krab!

Want zelfgemaakte salade is veel lekkerder!

Redactie door Redactie
in Salade
0
Verse krabsalade

Verse krabsalade – Salades voor op een broodje of op een toastje, ze zijn te koop in alle soorten en smaken. Maar weet je dat je dergelijke salades ook heel makkelijk zelf kunt maken? Vaak is het maar een paar minuten werk, het recept is makkelijk en het resultaat is geweldig. Want een vers gemaakte salade smaakt toch echt beter dan eentje uit een doosje. Zeker salades met vis, en schaal- en schelpdieren zijn vers erg lekker.

Heb je wel eens verse krabsalade gegeten? Dat is echt iets anders dan een kant-en-klare krabsalade. In krabsalade uit de supermarkt zit over het algemeen geen krab. Bijna altijd worden ze gemaakt van surimi, en surimi heeft helemaal niets met krab te maken. Eigenlijk zou een ‘krabsalade’ van surimi dus geen krabsalade moeten heten, maar ‘surimisalade’. Maak zelf maar eens een krabsalade. Een echte, met verse krab. Je proeft het verschil meteen. En daarna wil je geen surimi meer! Bekijk het recept hieronder.

Krab

Een krab is een schaaldier waarvan het vlees uit de poten, de scharen en het lijf gegeten kan worden, nadat de krab gekookt is. In Nederland wordt vooral Noordzeekrab vers aangeboden, maar soms ook wel koningskrab of kingkrab. De Noordzeekrab wordt vooral levend verhandeld, de koningskrab wordt ook wel diepgevroren verkocht. De scharen en poten worden ook wel los verkocht, soms gekookt, soms moet je ze zelf nog even koken. Daarnaast kun je bij de vishandel ook wel krabvlees kopen dat klaar is om direct in een recept verder te verwerken tot bijvoorbeeld een krabsalade.

Wat is dan surimi?

Zoals hierboven al werd beschreven, surimi is geen krab. Het wordt dan wel imitatiekrab genoemd, maar het wordt gemaakt van de filets van witvis als koolvis en kabeljauw. Die filet wordt vermalen, op smaak gebracht met zout, suiker en smaakstoffen die moeten suggereren dat het op krab lijkt. De gemalen filet wordt vervolgens gekookt tot een soort rubberachtige substantie. Er worden staafjes van gemaakt, die aan de buitenkant rood gekleurd worden met kleurstof. Die staafjes worden dan ‘krabsticks’ genoemd. Het is dus geen krab. En dat verklaart dan ook meteen het prijsverschil tussen echte krabsalade en de goedkope imitatie. Gebruik dus echte krab voor dit recept.

Verse krabsalade maken met dit recept

Maak de krabsalade pas op de dag dat je hem gaat eten. Verse krab is niet heel erg lang houdbaar, dus bewaar eventuele restjes dan ook niet te lang.

Mocht je het krabvlees dat je gaat gebruiken uit de scharen en poten halen, zorg dan voor het juiste gereedschap om die open te breken. Een krabtang is handig, een niet te grote hamer (schoongewassen!) werkt ook. Let er op dat je niet te hard op de krabdelen slaat, want de schaal kan makkelijk versplinteren, en je wilt geen harde stukjes in de krabsalade. Vergeet ook niet de baleintjes (een soort tussenschotjes) te verwijderen.

 

Verse krabsalade

Porties: 2-4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 200 gram krabvlees
  • 1 eetlepel zeer fijn gesneden sjalot
  • 1,5 eetlepel Griekse yoghurt
  • 1,5 eetlepel mayonaise
  • 1 gekookt ei
  • 1/2 theelepel citroensap
  • 1 eetlepel verse dille, gehakt
  • zout en peper

Bereidingswijze van dit recept

Zo maak je krabsalade:

Snijd het gekookte ei fijn.

Meng in een kom de Griekse yoghurt met de mayonaise, en het citroensap. Schep het ei, het krabvlees, de sjalot en de dille erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

Doe de krabsalade over in een mooi schaaltje.

Serveer met vers stokbrood of toast bij de borrel. Of eet de krabsalade als lunch, op een vers, wit bolletje.

Tafel lekker !!

Tags: Vis - Schaal- en Schelpdieren - SchaaldierenVis - Schaal- en Schelpdieren - Schaaldieren - KrabVis - Verse vis
DeelPin2VerstuurVerstuur
Redactie

Redactie

Zelf iets maken van verse ingrediënten is een betere keuze dan niets doen met bewerkte producten. Word een actieve hobbykok en ontdek het geluk van goede ingrediënten, mooie smaken en blije gezichten aan tafel. Dat is Lekker Tafelen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Salade met oude kaas en kipkluifjes
Salade

Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Lunchsalade met verse haring en botersla
Salade

Lunchsalade met verse haring en botersla: makkelijk en lekker

Ouderwetse kropsla recept
Salade

Ouderwetse kropsla; zo kreeg je sla vroeger!

Eenvoudige tomatensalade van verse tomaten
Salade

Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten

Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
Salade

Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas

Zelfgemaakte graskaassalade
Hapjes

Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast

Reacties 5

  1. Micheline Antheunis says:
    11 maanden geleden

    Mijn crabsla is te zuur

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      11 maanden geleden

      Vervelend om te horen, Micheline. Zou het kunnen dat het te maken heeft met het soort mayonaise dat je hebt gebruikt? De mayonaise die in België gebruikt wordt is behoorlijk zuurder dan de Nederlandse variant, waar in het recept vanuit gegaan is. Wat ook verschil zou kunnen maken is het soort citroensap dat je hebt gebruikt. Vers geperst citroensap is beduidend minder zuur dan citroensap uit flesjes. Dat laatste is eigenlijk citroenconcentraat.
      In onze recepten wordt uitgegaan van vers geperst citroensap, en tenzij anders vermeld, Nederlandse mayonaise.

      Beantwoorden
  2. Willem Hoekstra says:
    1 jaar geleden

    Wel apart dat bij ingredienten een sjalotje wordt genoemd maar bij de bereiding komt die niet meer terug.
    Dus moet er een sjalotje in en zo ja, wanneer dan en rauw of niet?

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      1 jaar geleden

      Dat sjalotje kun je, rauw, gelijk met het ei, het krabvlees en de dille toevoegen, Willem. Het recept is aangepast.

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

Bij Lekker Tafelen vind je makkelijke recepten om zelf te maken. Alle recepten op deze website zijn door ons zelf gemaakt en gefotografeerd. Ieder recept heeft verse ingrediënten in de hoofdrol. Hier vind je smaak, hier vind je gezonde recepten, hier weet je wat je eet, hier eet je met de seizoenen mee. En als jij deze leuke recepten ook zelf gaat maken zul je ontdekken dat je ze met trots serveert. 

Tafel lekker !!

Vis

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Aardbeien met Rotterdamsche Oude: simpel, vers en verrassend lekker
  • Watermeloen snijden is makkelijker dan je denkt
  • Gebakken schol met gepofte tomaatjes – vers en snel klaar
  • Wijn bij zomerse gerechten: lichte salades, vis en frisse pasta’s
  • Pappardelle met gepofte paprika, verse spinazie en echte feta
  • Varkensvlees op de barbecue kies je vers, niet kant-en-klaar

Reacties

  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Redactie op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit
  • Ceunen Martine op Zachte citroencake met ricotta en vers zomerfruit

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

  • Update privacyvoorkeuren

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief