Verse krabsalade – Salades voor op een broodje of op een toastje, ze zijn te koop in alle soorten en smaken. Maar weet je dat je dergelijke salades ook heel makkelijk zelf kunt maken? Vaak is het maar een paar minuten werk, het recept is makkelijk en het resultaat is geweldig. Want een vers gemaakte salade smaakt toch echt beter dan eentje uit een doosje. Zeker salades met vis, en schaal- en schelpdieren zijn vers erg lekker.
Heb je wel eens verse krabsalade gegeten? Dat is echt iets anders dan een kant-en-klare krabsalade. In krabsalade uit de supermarkt zit over het algemeen geen krab. Bijna altijd worden ze gemaakt van surimi, en surimi heeft helemaal niets met krab te maken. Eigenlijk zou een ‘krabsalade’ van surimi dus geen krabsalade moeten heten, maar ‘surimisalade’. Maak zelf maar eens een krabsalade. Een echte, met verse krab. Je proeft het verschil meteen. En daarna wil je geen surimi meer! Bekijk het recept hieronder.
Krab
Een krab is een schaaldier waarvan het vlees uit de poten, de scharen en het lijf gegeten kan worden, nadat de krab gekookt is. In Nederland wordt vooral Noordzeekrab vers aangeboden, maar soms ook wel koningskrab of kingkrab. De Noordzeekrab wordt vooral levend verhandeld, de koningskrab wordt ook wel diepgevroren verkocht. De scharen en poten worden ook wel los verkocht, soms gekookt, soms moet je ze zelf nog even koken. Daarnaast kun je bij de vishandel ook wel krabvlees kopen dat klaar is om direct in een recept verder te verwerken tot bijvoorbeeld een krabsalade.
Wat is dan surimi?
Zoals hierboven al werd beschreven, surimi is geen krab. Het wordt dan wel imitatiekrab genoemd, maar het wordt gemaakt van de filets van witvis als koolvis en kabeljauw. Die filet wordt vermalen, op smaak gebracht met zout, suiker en smaakstoffen die moeten suggereren dat het op krab lijkt. De gemalen filet wordt vervolgens gekookt tot een soort rubberachtige substantie. Er worden staafjes van gemaakt, die aan de buitenkant rood gekleurd worden met kleurstof. Die staafjes worden dan ‘krabsticks’ genoemd. Het is dus geen krab. En dat verklaart dan ook meteen het prijsverschil tussen echte krabsalade en de goedkope imitatie. Gebruik dus echte krab voor dit recept.
Verse krabsalade maken met dit recept
Maak de krabsalade pas op de dag dat je hem gaat eten. Verse krab is niet heel erg lang houdbaar, dus bewaar eventuele restjes dan ook niet te lang.
Mocht je het krabvlees dat je gaat gebruiken uit de scharen en poten halen, zorg dan voor het juiste gereedschap om die open te breken. Een krabtang is handig, een niet te grote hamer (schoongewassen!) werkt ook. Let er op dat je niet te hard op de krabdelen slaat, want de schaal kan makkelijk versplinteren, en je wilt geen harde stukjes in de krabsalade. Vergeet ook niet de baleintjes (een soort tussenschotjes) te verwijderen.
Verse krabsalade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram krabvlees
- 1 eetlepel zeer fijn gesneden sjalot
- 1,5 eetlepel Griekse yoghurt
- 1,5 eetlepel mayonaise
- 1 gekookt ei
- 1/2 theelepel citroensap
- 1 eetlepel verse dille, gehakt
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je krabsalade:
Snijd het gekookte ei fijn.
Meng in een kom de Griekse yoghurt met de mayonaise, en het citroensap. Schep het ei, het krabvlees, de sjalot en de dille erdoor. Breng op smaak met zout en peper.
Doe de krabsalade over in een mooi schaaltje.
Serveer met vers stokbrood of toast bij de borrel. Of eet de krabsalade als lunch, op een vers, wit bolletje.
Tafel lekker !!
Mijn crabsla is te zuur
Vervelend om te horen, Micheline. Zou het kunnen dat het te maken heeft met het soort mayonaise dat je hebt gebruikt? De mayonaise die in België gebruikt wordt is behoorlijk zuurder dan de Nederlandse variant, waar in het recept vanuit gegaan is. Wat ook verschil zou kunnen maken is het soort citroensap dat je hebt gebruikt. Vers geperst citroensap is beduidend minder zuur dan citroensap uit flesjes. Dat laatste is eigenlijk citroenconcentraat.
In onze recepten wordt uitgegaan van vers geperst citroensap, en tenzij anders vermeld, Nederlandse mayonaise.
Wel apart dat bij ingredienten een sjalotje wordt genoemd maar bij de bereiding komt die niet meer terug.
Dus moet er een sjalotje in en zo ja, wanneer dan en rauw of niet?
Dat sjalotje kun je, rauw, gelijk met het ei, het krabvlees en de dille toevoegen, Willem. Het recept is aangepast.