Kropsalade met citroen en mosterd – Kropsla, ook wel botersla of Hollandse sla genoemd, is een bladsla die een beetje verdrongen is door de ijsbergsla. Erg jammer want de kropsla verdient echt regelmatig een plaatsje op iedere tafel. Met deze heerlijke verse salade heb je een leuke variatie op de standaard kropsla met slasaus.
Maak je slasaus en croutons zelf
Kropsla, de ouderwetse sla van moeders. Die kropsla kwam bij jullie vroeger vast ook op tafel met wat slasaus, een gekookt eitje en komkommerschijfjes. Maar weet je dat je ook zelf slasaus kunt maken? Dat maakt van de ouderwetse kropsla een heerlijke moderne versie die je met trots op tafel zet. De slaschaal gaat dit keer heel snel leeg!
Ook de croutons kun je zelf maken van wat restjes oud brood. Dat is zo gepiept en door zowel slasaus als croutons zelf te maken weet je tenminste wat je eet. Tip: Je maakt de croutons extra spannend en extra lekker door een kruidenolie naar keuze te gebruiken om ze in te bakken.
Kropsla; ook bekend als botersla
Zeg eens eerlijk, hoe vaak koop jij een krop gewone kropsla of botersla? Je weet wel, zo'n mooie, verse, lichtgroene krop sla. Doe jij dat?
Kropsalade met citroen en mosterd
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 3 sneetjes brood naar keuze
- 3 eetlepels olijfolie
- 2 teentjes knoflook
- zout naar smaak
- flinke krop sla
- stukje Parmezaan
- 180 gram zonnebloemolie
- sap van 1 citroen
- 1 theelepeltje mosterd
- 1 ei
- zout / peper
Bereidingswijze van dit recept
De croutons
Snijd de kostjes van het brood en snijd van het brood zonder kostjes niet al te kleine blokjes. Verwarm 3 eetlepels olijfolie en warm daar een minuutje één, in plakjes gesneden, teentje knoflook in, zodat de smaak van de knoflook in de olie trekt. Haal de knoflook uit de olie en bak er rustig de blokjes brood in tot deze krokant zijn. Schud regelmatig om. Strooi er wat zout over en laat afkoelen.
De dressing
Doe het ei, een teentje knoflook in stukjes gesneden, de mosterd, de helft van het citroensap, een flinke snuf zout en wat peper in een hoge smalle kom. Zet hier de staafmixer in en giet er de olie rustig bij terwijl de mixer zijn werk doet. Breng op smaak met eventueel meer citroensap, zout en peper. De saus moet dik vloeibaar zijn.
De kropsalade met citroen en mosterd maak je zo:
Was de sla en droog deze. Haal de nerven eruit en scheur de blaadjes in stukken. Doe de helft van de sla in een schaal en lepel er wat van de slasaus over. Strooi er een paar croutons over en schaaf met de kaasschaaf grove vlokken van de Parmezaanse kaas. Leg er de rest van de sla op en verdeel er weer wat dressing over, verdeel er de rest van de croutons over en schaaf er nog wat mooie kaaskrullen overheen.
Geef de rest van de saus er apart bij. De saus is een paar dagen in de koelkast houdbaar, maar niet langer. Je hebt ongeveer de helft nodig voor deze salade. Minder maken is erg lastig, maar deze saus is ook erg lekker in een salade met komkommer, tomaat en ei.
Tafel lekker !!