Salade met verse abrikozen is een ideaal zomers gerecht dat je in een handomdraai op tafel zet. Met slechts een paar ingrediënten maak je een lichte, kleurrijke maaltijd voor een lunch of als voorgerecht tijdens een zomerse avond. Door de combinatie van zachte mozzarella, hartige gedroogde ham en de zoete, licht gegrilde abrikozen ontstaat een smaakexplosie die zowel fris als hartig is. Deze salade laat zien dat je met weinig moeite iets bijzonders kunt serveren.
Wat deze salade met verse abrikozen extra aantrekkelijk maakt, is de eenvoud van de bereiding. Je hoeft niets te koken en met slechts 20 minuten werk heb je een prachtig gerecht op tafel staan. De gegrilde abrikozen geven een warme toets aan de salade, terwijl de pijnboompitjes zorgen voor een knapperige bite. Met een snelle honing-citroendressing breng je alle smaken samen. Dit is een gerecht dat indruk maakt, maar toch zo gemakkelijk is dat je het zelfs op een drukke zomerdag moeiteloos maakt.
Salade met verse abrikozen
Ingrediënten:
- 1 of 2 verse abrikozen
- een handje rucola
- 3 plakjes lekkere gedroogde ham
- 1 bolletje mozzarella of een paar kleine bolletjes mozzarella
- wat pijnboompitjes
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel honing
- zout en peper naar smaak
Zo maak je de salade met verse abrikozen:
Scheur de mozzarella in stukken of snijd de bolletjes doormidden.
Bak de pijnboompitjes in een droge koekenpan kort totdat ze beginnen te verkleuren, dit gaat erg snel. Haal ze direct uit de pan zodra ze beginnen te kleuren.
Maak een dressing door de honing in het citroensap op te lossen, voeg peper, zout en olie toe en klop goed door tot de dressing gemengd is.
Verdeel de rucola op een bord.
Draai van de ham ‘roosjes’ door ze dubbel te vouwen in de lengte en er een draai aan te geven. Leg de ham verdeeld over de rucola.
Snijd de abrikozen doormidden en smeer de snijkant in met olie. Verwarm een grillplaat voor en leg de abrikozen met de snijkant op de grillplaat. Gril ze 2-3 minuten, haal ze uit de pan en snijd ze nog een keer doormidden.
Verdeel de abrikozen over de sla. Leg ook de mozzarella erbij, strooi de pijnboompitjes eroverheen en druppel vlak voor het serveren 1-2 eetlepels dressing over.
De salade met verse abrikozen is erg lekker met een hard broodje of een snee geroosterd brood.
Tafel lekker !!
Niveau
Dieet
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
Lichte zomerse salade met verse abrikozen – Koken met verse ingrediënten wordt vaak als lastig en tijdrovend gezien. En dat is heel jammer! Want dat is echt niet altijd het geval. Natuurlijk, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar je kunt het jezelf dus ook makkelijk maken. Met het juiste recept is dat geen enkel probleem.
Vandaag sla je het koken over!
Ja, je leest het goed, je slaat het koken vandaag over. Maar je gaat natuurlijk wel aan de slag met een recept dat vol zit met verse ingrediënten. Neem een handvol rucola, wat gedroogde ham, een bol mozzarella, wat verse abrikozen en je kunt in een handomdraai (20 minuutjes) een fantastische, kleurrijke salade maken. Makkelijker wordt het niet.
Met je vrienden genieten van een salade met verse abrikozen
Je beste vrienden komen ook wel tijdens een onweersbui, maar de meeste vrienden komen met mooi weer. En dan willen ze ook nog blijven eten. Herken je dat? Het lastige is dat jij met stralend zomerweer geen zin hebt om de keuken in te duiken. Je wilt lekker tafelen, maar het gewoon makkelijk houden. Dan kun je besluiten om een salade met verse abrikozen, rucola, mozzarella, gedroogde ham te maken. Klop er een simpele dressing bij, strooi er wat geroosterde pijnboompitten over en serveer met een knapperig volkoren broodje. Een heel makkelijk recept waar je mee kunt scoren en niet uren voor in de keuken hoeft te staan!
Van al die mooie kleuren en smaken krijg je trek
Juist in de zomermaanden wil je een snel recept maken en ga je voor die salade met verse abrikozen. De salade is een prachtig spel van verschillende kleuren, smaken en texturen. Doe die salade eens niet zoals gewoon in een kom, maar leg het, zoals op de foto, op een plank. Dat ziet er veel spectaculairder uit dan als je de salade in een gewone slakom serveert. Je krijgt de garantie dat de mensen die komen lunchen trek krijgen van de salade. Na het eten zullen ze je om het recept vragen.
Tips voor presentatie en serveren
Een salade met verse abrikozen ziet er al prachtig uit door de kleurrijke ingrediënten. Voor een extra feestelijke presentatie kun je het gerecht serveren op een houten plank of groot plat bord. Leg de rucola als basis neer en rangschik de ham, mozzarella en abrikozen in mooie patronen. De geroosterde pijnboompitjes strooi je er pas op het laatste moment overheen, zodat ze knapperig blijven. Ook kun je wat verse kruiden zoals basilicum of munt toevoegen voor extra kleur en smaak.
Bewaren en invriezen van salade met verse abrikozen
Deze salade is het allerlekkerst als je hem direct serveert. Toch kun je onderdelen van de salade vooraf voorbereiden. De dressing kun je bijvoorbeeld al een dag eerder maken en in een afgesloten potje in de koelkast bewaren. De gegrilde abrikozen blijven ook een paar uur goed in een afgesloten bakje. Bewaar de salade zelf maximaal één dag in de koelkast, maar voeg de dressing en pijnboompitten pas toe vlak voor het serveren. Invriezen wordt afgeraden omdat de structuur van de abrikozen en mozzarella dan verandert.
Varianten en dieetvriendelijke opties
Een salade met verse abrikozen kun je eenvoudig aanpassen. Voor een vegetarische variant laat je de gedroogde ham weg of vervang je deze door geroosterde walnoten voor extra crunch. Lactosevrij eten? Kies dan voor een plantaardige mozzarella of laat de kaas helemaal achterwege. Wie koolhydraatarm eet, kan deze salade prima op het menu zetten omdat er nauwelijks koolhydraten in zitten. Ook kun je variëren met het fruit: nectarine of perzik past uitstekend bij de overige ingrediënten.
Wat serveer je erbij?
Deze salade met verse abrikozen is ideaal als lichte lunch, maar kan ook als voorgerecht of bijgerecht worden geserveerd tijdens een zomerse barbecue. Serveer er een knapperig stokbrood of volkoren ciabatta bij om de dressing mee op te dippen. Voor een complete maaltijd kun je er ook gegrilde kipfilet of een stukje zalm bij serveren. Zo maak je er eenvoudig een diner van dat toch fris en zomers blijft.
Waarom dit gerecht zo populair is
Steeds meer mensen zoeken naar makkelijke, gezonde recepten die ze snel kunnen maken. Een salade met verse abrikozen voldoet daar perfect aan. Het is een gerecht zonder ingewikkelde kooktechnieken, maar met veel smaak en een prachtige presentatie. Het combineert het beste van de zomer: sappig fruit, frisse groenten en een vleugje hartigheid. Hierdoor is het een gerecht dat je keer op keer wilt maken, zowel voor jezelf als voor gasten.
Salade met verse abrikozen
Ingrediënten voor dit recept
- 1 of 2 verse abrikozen
- een handje rucola
- 3 plakjes lekkere gedroogde ham
- 1 bolletje mozzarella of een paar kleine bolletjes mozzarella
- wat pijnboompitjes
- 1 eetlepel citroensap
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel honing
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze van dit recept
Scheur de mozzarella in stukken of snijd de bolletjes doormidden.
Bak de pijnboompitjes in een droge koekenpan kort totdat ze beginnen te verkleuren, dit gaat erg snel. Haal ze direct uit de pan zodra ze beginnen te kleuren.
Maak een dressing door de honing in het citroensap op te lossen, voeg peper, zout en olie toe en klop goed door tot de dressing gemengd is.
Verdeel de rucola op een bord.
Draai van de ham ‘roosjes’ door ze dubbel te vouwen in de lengte en er een draai aan te geven. Leg de ham verdeeld over de rucola.
Snijd de abrikozen doormidden en smeer de snijkant in met olie. Verwarm een grillplaat voor en leg de abrikozen met de snijkant op de grillplaat. Gril ze 2-3 minuten, haal ze uit de pan en snijd ze nog een keer doormidden.
Verdeel de abrikozen over de sla. Leg ook de mozzarella erbij, strooi de pijnboompitjes eroverheen en druppel vlak voor het serveren 1-2 eetlepels dressing over.
De salade met verse abrikozen is erg lekker met een hard broodje of een snee geroosterd brood.
Tafel lekker !!
