• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
zondag 22 juni 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Salade

Lunchsalade met asperge en gepocheerd ei

Vers, simpel en verrassend lekker

Connie Derks door Connie Derks
in Salade
0
Lunch salade met gemarineerde asperge en gepocheerd ei.

Een goede lunchsalade hoeft niet ingewikkeld te zijn. Met deze lunchsalade met asperge en gepocheerd ei zet je in een uur een complete maaltijd op tafel waar alles in zit: verse groenten, eiwitten, een beetje pit en een frisse dressing. Het geheim? Goede en verse ingrediënten en een beetje voorbereiding.

In plaats van voorgesneden of voorgekookte asperges, gebruik je juist korte, verse stukken. Die zijn vaak voordeliger en haal je gewoon bij de teler. Als ze niet te dik zijn, hoef je ze ook niet te schillen. Gewoon even kort koken en laten marineren in een zelfgemaakte dressing met mosterd, honing en kruiden. Zo geef je die asperges iets bijzonders, zonder dat het veel werk is. De marinade gebruik je later gewoon als dressing voor je lunchsalade met asperge en gepocheerd ei.

Zelfgemaakt is écht lekkerder – en voordeliger

In de meeste kant-en-klare lunchsalades zitten bewerkte sauzen en producten met toevoegingen. In deze lunchsalade met asperge en gepocheerd ei zit geen enkele gekke toevoeging. Je maakt alles zelf, stap voor stap, met verse ingrediënten. Denk aan een eenvoudige zoetzure rode ui, die je zelf even inlegt met azijn, suiker en kokend water. Het klinkt misschien bewerkelijk, maar je doet het in 5 minuten. En je hebt er weken plezier van: deze uien kun je makkelijk bewaren en gebruiken bij warme en koude gerechten.

Ook het pocheren van eieren is helemaal niet ingewikkeld. Je hoeft alleen maar even op het vuur te letten en je moet vooral rustig werken. Je hebt dan straks een zacht, romig ei met een vloeibare dooier dat fantastisch combineert met de asperges en de boerenkaas.

Een lunchsalade met asperge en gepocheerd ei is eenvoudig, maar toch heel bijzonder

De basis van deze lunchsalade met asperge en gepocheerd ei is simpele bladsla. Goed wassen, goed uit laten lekken. Daarbovenop leg je de gemarineerde asperges, de zoetzure ui, verse tomaatjes, en plakjes komkommer. Het resultaat is vers, kleurrijk en uitnodigend. Je maakt het compleet met het gepocheerde ei en geschaafde oude boerenkaas. Gebruik liever geen voorverpakte geraspte kaas, maar schaaf zelf van een stuk. Zo bepaal je zelf de dikte en smaak, en het ziet er ook mooier uit op je bord.

De marinade – die inmiddels een smaakvolle dressing is geworden – geef je er gewoon apart bij. Zo kan iedereen zelf bepalen hoeveel hij of zij wil gebruiken.

Een lunch die je met trots serveert

Deze lunchsalade met asperge en gepocheerd ei kun je inzetten voor een lekkere lunch met z’n tweeën, maar is ook makkelijk te verdubbelen als je gasten hebt. Serveer het in een diep bord of een grote schaal, met eventueel wat grof brood erbij. Voor wie net iets meer wil, kun je er ook wat zelfgemaakte zongedroogde tomaatjes bij doen. Die geven extra diepte aan de salade.

Vers koken hoeft niet moeilijk te zijn. Met deze lunchsalade met asperge en gepocheerd ei laat je zien dat je met simpele technieken en verse ingrediënten een bord vol smaak op tafel zet. Vol trots, gewoon zelfgemaakt.

Kropsla

Kropsla; ook bekend als botersla

Zeg eens eerlijk, hoe vaak koop jij een krop gewone kropsla of botersla? Je weet wel, zo'n mooie, verse, lichtgroene krop sla. Doe jij dat?

Aspergesalades

Aspergesalades; lekker anders

Eet asperges eens anders dan met aardappels, ei en ham. In een salade dus. Lekker Tafelen presenteert je de lekkerste aspergesalades!

Lunch salade met gemarineerde asperge en gepocheerd ei

Porties: 4 porties
Bereidingstijd: 60 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 750 gram dunne korte aspergestukken
  • 4 eieren
  • 1 krop bladsla
  • 1/2 komkommer
  • 1 rode ui
  • 20 kerstomaatjes
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 1 eetlepel bieslook in ringetjes
  • 4 eetlepels zachte olijfolie of zonnebloemolie
  • 1,5 eetlepel witte balsamico azijn
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel honing
  • 50 + 100 ml natuurazijn
  • 50 gram suiker
  • 100 ml kokend water
  • zout en peper
  • stukje oude boerenkaas

Bereidingswijze van dit recept

Schil indien nodig de asperges en snijd ze in gelijkmatige stukken van 6-8 cm.

Breng de aspergestukken in ruim water met een beetje zout aan de kook. Laat 2 minuten koken en zet de warmtebron uit. Laat dit ongeveer 8 minuten staan tot de asperges beetgaar zijn. Test tussendoor even, dit kan per asperge soort en maat enorm verschillen.

Maak een dressing van de peterselie, bieslook, olie, azijn, mosterd, honing en zout en peper.

Haal de asperges uit het kookwater en leg ze in een schaaltje. 

Giet de dressing over de warme asperges en schep ze voorzichtig om. Laat dit een half uurtje of langer staan om de smaken hun werk te laten doen.

Snijd de rode ui in dunne ringen. 

Maak een zoetzuur voor de ui, doe hiervoor de suiker in een jampot en giet er het kokende water over. Laat 5 minuten afkoelen en voeg de 50 ml natuurazijn, zout en peper toe. Leg de uien in het zoetzure mengsel en laat dit liefst een uur of langer intrekken.

Was de sla, verklein eventueel de bladeren en laat ze goed uitlekken in een vergiet.

Snijd de kerstomaatjes doormidden en snijd de komkommer in plakjes.

Verdeel de sla over 4 diepe borden 

Haal de asperges uit de marinade en verdeel ze over de sla.

Gooi de marinade niet weg, doe die in een kannetje en gebruik hem als dressing bij de salade.

Verdeel een paar stukjes rode ui, de kerstomaatjes en de komkommer over de salade.

Pocheer de eieren. Breng hiervoor een 1 liter water met 100 ml natuurazijn aan de kook.

Zet het vuur zo laag mogelijk het water mag niet meer borrelen.

Breek 2 eieren apart in een kommetje en laat dit voorzichtig in het water zakken en laat het 2 minuten rustig liggen.

Draai het ei voorzichtig met een schuimspaan om en laat het nog 2 minuten liggen. 

Haal het ei uit het water en haal eventuele onregelmatigheden weg.

Breng het water weer aan de kook en pocheer op dezelfde manier de andere 2 eieren.

Verdeel de eieren over de borden met salade en schaaf met een dunschiller mooi schilfers kaas over de salade.

Bestrooi de lunchsalade met gemarineerde asperge en gepocheerd ei eventueel met nog extra verse kruiden en een beetje zout en peper.

Serveer de salade en geef er de dressing er apart bij zodat iedereen kan nemen zoveel als hij of zij lekker vindt. 

Tafel lekker !!

Tags: EierenGroenteMaaltijdsalade
DeelPin4VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Salade met oude kaas en kipkluifjes
Salade

Honingkip uit de airfryer met frisse salade en oude kaas

Lunchsalade met verse haring en botersla
Salade

Lunchsalade met verse haring en botersla: makkelijk en lekker

Ouderwetse kropsla recept
Salade

Ouderwetse kropsla; zo kreeg je sla vroeger!

Eenvoudige tomatensalade van verse tomaten
Salade

Eenvoudige tomatensalade; puur genieten van rijpe tomaten

Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas
Salade

Aardappelsalade van krieltjes en sperziebonen met spek en kaas

Zelfgemaakte graskaassalade
Hapjes

Zelfgemaakte graskaassalade voor op brood of toast

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Pikante drumsticks van de barbecue met currymarinade
  • Kruidig knoflookbrood met oude kaas uit de oven
  • Gebakken nieuwe aardappelen met roomboter
  • Oosterse kippendijen van de barbecue
  • Deze mocktail met blauwe bessen maak je in 20 minuten
  • Gegratineerde bloemkool uit de airfyer met Noble Rouge (gatenkaas)

Reacties

  • Redactie op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Victor Alting van Geusau op Gemarineerde champignons; de kracht van eenvoud bij de borrel
  • Redactie op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Corina Loeve op Zelfgemaakt pistache-ijs van cottage cheese met knapperige chocolade
  • Redactie op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi
  • Marionet op Makkelijke noodles met kip en verse Shanghai paksoi

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in
  • Shop

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!