Een broodje haring kennen we allemaal. Maar een lunchsalade met verse haring en botersla? Dat is nét wat frisser, lichter én leuker. Zeker als je die haringen zelf hebt gehaald bij de visboer. Combineer ze met botersla, komkommer en een beetje rode ui, en je zet in een paar minuten iets op tafel waar je echt van kunt genieten.
Verse haring is er altijd. Die haal je gewoon bij de viskar of viswinkel. Vers, glanzend en mals. In plaats van er standaard uitjes bij te doen en hem uit het vuistje te eten, maak je er met een beetje fantasie een complete lunch van.
Waarom botersla zo goed past bij haring
Voor deze lunchsalade met verse haring en botersla koop je bij voorkeur een krop botersla bij de groenteboer of op de markt. Botersla uit een plastic zak is vaak slap en vochtig, terwijl verse botersla knapperig, zacht en romig tegelijk is. Het combineert perfect met de vettigheid van haring, zonder dat je zware dressings nodig hebt.
Ook fijn: je hoeft niets te koken of bakken. Alleen wat snijwerk en mengen. De komkommer en rode ui geven bite en frisheid. Snijd ze vooral dun, dan mengt alles beter en oogt het net wat verzorgder op je bord.
De lunchsalade met verse haring en botersla maak je met een makkelijke en gezonde dressing. Die dressing is niet meer dan een lepel zure room met wat fijngehakte dille. Geen mayo of kant-en-klare saus, maar gewoon pure, frisse smaak. De dille past goed bij vis, zonder te overheersen. En de roze bessen? Die zijn optioneel, maar geven nét dat beetje extra pit en kleur.
Vers meenemen? Zo doe je dat
Wil je deze lunchsalade met verse haring en botersla meenemen naar je werk? Dat kan prima. Maak de salade de avond van tevoren, maar bewaar de haring los in een afgesloten bakje en neem een koelelement mee. De rest van de salade kun je al wel in een lunchbox doen. Op je werk alleen nog even de haring erop leggen en klaar. Zo blijft alles lekker fris en knapperig.
Het is een ideale lunch voor warme dagen, maar ook gewoon fijn als je even iets anders wil dan boterhammen. Door het gebruik van verse, onbewerkte ingrediënten eet je lichter, gezonder en vooral lekkerder. En het is nog lokaal ook — alle ingrediënten komen gewoon uit Nederland.
Dus de volgende keer dat je verse haring ziet liggen: denk eens aan deze Lunchsalade met verse haring en botersla. Het is een kleine moeite, maar je luncht ineens op niveau.
Kropsla; ook bekend als botersla
Zeg eens eerlijk, hoe vaak koop jij een krop gewone kropsla of botersla? Je weet wel, zo'n mooie, verse, lichtgroene krop sla. Doe jij dat?
Haring, Maatjes of Hollandse Nieuwe; we gaan haringhappen!
Haring, Maatjes, Hollandse Nieuwe. Veel mensen happen graag in een Hollandse haring. Hier vind je info, tips en lekkere recepten met haring.
Lunchsalade met verse haring en botersla
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 verse haringen, schoongemaakt
- 300 gram botersla, gewassen
- 1 kleine rode ui
- 100 gram verse komkommer
- 1 eetlepel zure room
- 4 takjes dille
- Roze bessen
- Peper
Bereidingswijze van dit recept
Snijd de rode ui in ringetjes.
Snijd de komkommer in dunne plakken.
Hak de dille fijn.
Meng de zure room met de gehakte dille.
Leg de botersla op een bord en verdeel hierover de komkommerplakjes en ui-ringetjes.
Leg de haringen op het bord.
Doe dotjes van het zure roommengsel op de salade.
Strooi roze bessen over het geheel.
Breng op smaak met peper uit de molen.
Tafel lekker !!