Maaltijdsalade met brie, frambozen en frambozendressing is een heerlijk fris gerecht. Erg lekker voor een lichte lunch of zomerse avondmaaltijd. Met romige brie, knapperige sla en een fruitige dressing zet je in een halfuur een complete maaltijd op tafel. Het fijne van deze maaltijdsalade is dat hij niet alleen snel klaar is, maar ook makkelijk mee te nemen is voor onderweg of naar je werk. Met verse ingrediënten zoals frambozen en komkommer maak je een salade die niet alleen voedzaam maar ook vol van smaak is. De combinatie van zout, zoet en zuur maakt dit een gerecht waar je steeds weer naar teruggrijpt.
Deze maaltijdsalade met brie is ideaal voor wie van afwisseling houdt. Je kunt eindeloos variëren met de ingrediënten en zo restjes uit de koelkast verwerken. Kies je favoriete pastasoort, gebruik in plaats van Coburgerham bijvoorbeeld krokant gebakken spekjes of laat de vleeswaren achterwege voor een vegetarische variant. De frambozendressing geeft een verrassend frisse touch, vooral in de zomer. Maar ook buiten het frambozenseizoen kun je deze salade maken door bijvoorbeeld cranberry’s of appel te gebruiken. Zo geniet je het hele jaar door van een huisgemaakte maaltijdsalade met brie die veel lekkerder én voordeliger is dan kant-en-klare salades uit de supermarkt.
Maaltijdsalade met brie, frambozen en frambozendressing
Ingrediënten:
- 300 gram brie
- 100 gram gedroogde pasta naar keuze
- 100 gram coburgerham
- 1 krop sla trio / rucola
- 2 lente-uitjes
- 1/4 komkommer
- 125 gram verse frambozen (optioneel)
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 3 eetlepels frambozenazijn
- 2 theelepels mosterd
- 1 eetlepel honing
- zout en peper
Zo maak je de maaltijdsalade met brie, frambozen en frambozendressing:
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing gaar en spoel die af met koud water. Laat goed uitlekken en volledig afkoelen.
Bak de Coburger ham knapperig in een droge koekenpan met een antiaanbaklaag of in een klein beetje olie. Laat afkoelen op een stukje keukenpapier. Was de sla, droog hem en scheur hem kleiner.
Snijd de lente-uitjes in ringetjes en de komkommer in halve plakjes.
Doe de zonnebloemolie, frambozenazijn, honing, mosterd, zout en peper in een jampotje en schud dit goed door elkaar. Proef of het op smaak is. De dressing mag vrij zuur zijn, omdat dit mooi combineert met de romige smaak van de brie.
Meng de sla, lente-ui, pasta en komkommer door elkaar.
Verdeel over 4 grote borden. Verdeel er de in plakken of in stukken gesneden brie overheen. Verkruimel de ham en verdeel die over de brie. Verdeel er eventueel wat frambozen over. Giet de frambozendressing vlak voor het serveren over de maaltijdsalade met brie.
Tafel lekker !!
Niveau
Kooktechniek
Kooktijd
Verse ingrediënten
Maaltijdsalade met brie, frambozen en frambozendressing – Een maaltijdsalade met brie is fijn om mee te nemen naar het werk of als je onderweg bent. Erg lekker en geen gedoe met opwarmen. Je kunt tegenwoordig bij de supermarkten maaltijdsalades in allerlei varianten kopen, maar het is toch veel lekkerder om je eigen salade te maken? Dat heeft heel veel voordelen, want alles is vers en je kunt zelf bepalen wat je in het recept doet. Bovendien ben je ook nog eens goedkoper uit. Alles gaat in een plastic bakje zodat je er op je werk geen omkijken meer naar hebt. De dressing neem je in een apart bakje mee en doe je er op het laatst overheen. Het kost je een halve minuut om de salade af te maken en een verse maaltijdsalade met brie is altijd weer smullen.
Frambozen en frambozendressing
De frambozendressing is een beetje retro. In de jaren 90 zag je in veel restaurants en lunchrooms salades met een frambozendressing. Meestal was het een recept met spekjes en veel groene sla. De frambozendressing is absoluut een lekkere dressing, vooral als je graag frambozen eet. Dus waarom zou je die frambozen, in het seizoen, dan niet in een maaltijdsalade verwerken met… je raadt het al… een frambozendressing.
In het recept van de maaltijdsalade met brie zijn verse frambozen verwerkt omdat die, toen dit recept gemaakt werd, in het seizoen waren. In een ander seizoen kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor gedroogde cranberry’s of de salade met plakjes appel maken.
Maaltijdsalade met brie
Stukjes brie maken het recept van de maaltijdsalade compleet. Je kunt natuurlijk onbeperkt variëren, maar bij een maaltijdsalade met brie is de combinatie met verse frambozen echt heel lekker. De zoete frambozensmaak gaat perfect samen met brie.
Pasta of brood erbij
Je kunt bij een maaltijdsalade een knapperig vers broodje eten voor de koolhydraten, maar je kunt ook voor pasta kiezen. Je kunt de pasta die jij lekker vindt gebruiken of de pasta die je net in huis hebt. Zo is de maaltijdsalade met brie gemaakt met hele kleine schepjes pasta die eigenlijk in een minestronesoep horen. Maar je kunt ze natuurlijk ook gebruiken om een salade te maken. Dit is dé manier om zakjes met restjes pasta op te maken.
Presentatie en bewaren
Een maaltijdsalade met brie serveer je het mooist in een grote schaal zodat de kleuren van de sla, frambozen en brie goed tot hun recht komen. Bewaar de salade tot gebruik in de koelkast en voeg de dressing pas op het laatste moment toe om te voorkomen dat de sla slap wordt. Je kunt de salade tot een dag van tevoren maken.
Variaties en dieetopties
Voor een vegetarische maaltijdsalade met brie laat je de Coburgerham weg of vervang je die door geroosterde noten voor een knapperige bite. Wie glutenvrij eet, kan de pasta vervangen door glutenvrije varianten of extra groenten toevoegen. Ook met het fruit kun je variëren: aardbeien, blauwe bessen of stukjes mango passen goed bij de romige brie en de frisse dressing.
Restjes en invriezen
Restjes van de salade kun je nog een dag bewaren in de koelkast. Vries de salade niet in, omdat zowel de sla als de brie hun structuur verliezen. De dressing daarentegen kun je wel enkele weken in de koelkast bewaren in een afgesloten flesje.
Maaltijdsalade met brie, frambozen en frambozendressing
Ingrediënten voor dit recept
- 300 gram brie
- 100 gram gedroogde pasta naar keuze
- 100 gram coburgerham
- 1 krop sla trio / rucola
- 2 lente-uitjes
- 1/4 komkommer
- 125 gram verse frambozen (optioneel)
- 4 eetlepels zonnebloemolie
- 3 eetlepels frambozenazijn
- 2 theelepels mosterd
- 1 eetlepel honing
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing gaar en spoel die af met koud water. Laat goed uitlekken en volledig afkoelen.
Bak de Coburger ham knapperig in een droge koekenpan met een antiaanbaklaag of in een klein beetje olie. Laat afkoelen op een stukje keukenpapier. Was de sla, droog hem en scheur hem kleiner.
Snijd de lente-uitjes in ringetjes en de komkommer in halve plakjes.
Doe de zonnebloemolie, frambozenazijn, honing, mosterd, zout en peper in een jampotje en schud dit goed door elkaar. Proef of het op smaak is. De dressing mag vrij zuur zijn, omdat dit mooi combineert met de romige smaak van de brie.
Meng de sla, lente-ui, pasta en komkommer door elkaar.
Verdeel over 4 grote borden. Verdeel er de in plakken of in stukken gesneden brie overheen. Verkruimel de ham en verdeel die over de brie. Verdeel er eventueel wat frambozen over. Giet de frambozendressing vlak voor het serveren over de maaltijdsalade met brie.
Tafel lekker !!
