Maaltijdsalade met geitenkaas, spek en frambozen – Wat is er nu lekkerder dan een salade die de perfecte balans biedt tussen hartig, romig en zoet?
Maaltijdsalades, een feest op je bord
Als het gaat om een lekkere gezonde en voedzame maaltijd, is een maaltijdsalade op basis van groene sla een goede keuze. De overheerlijke maaltijdsalade met geitenkaas, spek en frambozen is een salade waar je graag voor aan tafel schuift. De salade is vrij makkelijk te maken en zit boordevol voedingsstoffen. De combinatie van geitenkaas, spek en frambozen in de maaltijdsalade is een match made in heaven. De romige en licht zoute geitenkaas vormt een perfecte tegenhanger voor het hartige spek. Samen creëren ze een smaakvolle basis voor de salade. De frambozen voegen een verfrissende toets toe waardoor de salade niet te zwaar wordt.
Lauwwarme geitenkaas in een jasje van ontbijtspek
Geitenkaas, met zijn milde en romige smaak, speelt een hoofdrol in de salade. In kaas van geitenmelk zit minder lactose en is daardoor lichter verteerbaar. Hij heeft een unieke, milde smaak die perfect samengaat met salades. In de salade wordt een rolletje geitenkaas met witte korst gebruikt. De plakjes worden in ontbijtspek gewikkeld en kort gebakken tot het spek krokant wordt en de kaas lichtjes begint te smelten. Door de gebakken geitenkaas met spek lauwwarm te serveren geeft het de salade een echte smaakboost.
Lekkere groene salade van de krop
Een maaltijdsalade kan met pasta of rijst gemaakt worden, maar ook met sla maak je de heerlijkste maaltijdsalades. Het is een lichte en frisse salade die het hele jaar door lekker is. Kies voor een stevige kropsla of gebruik een salade trio met lollo rosso, lollo biondo en frisee. Doordat die drie samen aan een kluit geteeld worden heb je drie soorten stevige sla die perfect geschikt zijn voor een maaltijdsalade. Een krop is ongeveer genoeg voor vier personen.
Knapperige croutons over de salade
Je kunt bij een maaltijdsalade met geitenkaas plakjes stokbrood met boter serveren, maar misschien heb je nog wel een restje oud brood of afbakbroodjes van gisteren liggen. Snijd die dan in dobbelsteentjes en hussel dit om met een beetje olie en kruiden. Als je dit even kort bakt in een koekenpan, krijg je de heerlijke croutons waarbij dat plakje stokbrood verbleekt. En je bent ook nog eens goed bezig, want anders was dat brood waarschijnlijk in de prullenbak beland.
Frambozen; heerlijke recepten & nuttige tips
Er zijn meer dan genoeg reden om vaker frambozen te eten. Hier vind je die reden + de recepten om de frambozen ook echt te gaan gebruiken.
Maaltijdsalade met geitenkaas, spek en framboos
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 100-150 gram gemengde sla
- 60 gram geitenkaas (rol)
- 50 gram frambozen
- 1 lente ui
- 6 plakjes ontbijtspek
- 1 eetlepel frambozenazijn
- 1/2 eetlepel honing
- 3 eetlepels olijfolie
- 1-2 sneetjes brood
- 10 gram geroosterde pijnboompitjes
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je maaltijdsalade met geitenkaas, spek en frambozen:
Was de sla en schud het meeste vocht eraf. Snijd in grove stukken en doe de sla op een bord.
Maak de croutons door het brood in blokjes te snijden en te besprenkelen met een beetje olijfolie. Meng dit goed en bak het in een droge koekenpan krokant. Doe dit in een kommetje en bestrooi licht met een beetje zout en peper, zet opzij.
Snijd de lente-ui in ringetjes.
Snijd de geitenkaas in drie plakjes. Wikkel een plakje ontbijtspek om de geitenkaas, leg er nog een plakje kruislings op en wikkel dit er ook omheen, probeer de hele kaas te bedekken met spek. Doe dit ook met de andere plakjes kaas.
Verhit een koekenpan met 1 eetlepel olijfolie en bak de omwikkelde plakjes kaas op een zacht vuur goudbruin en knapperig. Haal de kaas uit de pan en leg op een bord.
Zet het vuur uit en doe nog een lepel olie samen met de azijn en de honing in de pan. Roer hiermee de aanbaksels los. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Verdeel alle ingrediënten gelijkmatig over de salade, giet er dressing naar smaak over en geniet.
Tafel lekker !!