Mediterrane Koolsalade – In de mediterrane keuken draait het om verse en eenvoudige ingrediënten die samen de mooiste gerechten vormen die niet alleen lekker zijn, maar ook voedzaam. Een perfect voorbeeld hiervan is een mediterrane koolsalade. Dit kleurrijke gerecht is een en al eenvoud, versheid en smaak, en combineert knapperige groenten met hartige feta, zwarte olijven en een zelfgemaakte dressing die alles tot leven brengt.
De koolsalade is een gerecht dat op elke tafel thuis hoort, of het nu als bijgerecht, lunch of lichte maaltijd wordt geserveerd. De frisse groenten en de zoute, intense smaak van olijven en feta zorgen voor een balans tussen licht en hartig. Bovendien is het heel makkelijk te maken, en het snijden van de groenten geeft je een gevoel van voldoening.
Witte kool als basis voor een salade
Kool is misschien niet de eerste groente waar je aan denkt als je een salade maakt, maar het is een fantastische basis voor een knapperige en verfrissende maaltijd. Kool is enorm veelzijdig en ook betaalbaar, ideaal dus voor een grote schaal heerlijke mediterrane koolsalade. Witte kool biedt een stevige textuur die een perfect contrast vormt met de zachtere ingrediënten van de salade. Bovendien is kool supergezond, want het zit boordevol vitamines en mineralen, zoals vitamine C, K en vezels.
Het snijden van de kool is een belangrijk onderdeel van de bereiding. Je wilt dat de kool dun gesneden wordt, bijna als kleine linten, zodat het gemakkelijk mengt met de rest van de ingrediënten. Het is een ontspannend klusje waarbij je de tijd kunt nemen om de perfecte, dunne reepjes te snijden. Tijdens het snijden merk je al snel hoe de stevige groente een mooie, knapperige basis vormt voor de mediterrane koolsalade.
Komkommer en paprika voor smaak en kleur
Het hoofdingrediënt voor de mediterrane koolsalade is witte kool. Dit wordt aangevuld met komkommer en paprika, beide groenten voegen smaak en kleur toe. Komkommer geeft de salade iets fris terwijl paprika iets zoets en knapperigs toevoegt.
Snijd de komkommer in dunne halve maantjes, waaruit de zaadlijsten zijn verwijderd om te voorkomen dat de salade waterig wordt. De paprika snijd je in dunne reepjes zodat alles ongeveer gelijk gesneden is en je geen grove stukken tegenkomt.
Mediterrane koolsalade
Een mediterrane koolsalade zou niet compleet zijn zonder de heerlijke, hartige smaken van feta en zwarte olijven. Die twee ingrediënten voegen een diepte van smaak toe die de eenvoudige groenten een echte boost geven.
Feta is een van de meest geliefde kazen uit de mediterrane keuken. Het is licht, pittig en een beetje kruimelig, wat het een perfecte aanvulling maakt op de stevige textuur van de kool. Door de feta te verkruimelen verdeelt hij zich helemaal over de salade. Tijdens het eten komt je grote en kleien stukjes feta tegen wat een heerlijk smaak accent geeft.
Zwarte olijven geven de salade een heerlijk contrast in smaak. Hun rijke, zoute smaak geeft die typisch mediterrane toets die meteen doet denken aan zomerse vakanties.
Een salade om van te delen
De mediterrane koolsalade is niet alleen lekker, maar ziet er ook erg smakelijk uit. De combinatie van kool, komkommer, paprika, feta en zwarte olijven creëert een kleurig geheel dat je eetlust meteen opwekt. De felle kleuren van de groenten in combinatie met het romige wit van de feta en het diepe zwart van de olijven maken de salade een plaatje om te zien. Je maakt voor een klein bedrag een grote schaal salade waar veel mensen van kunnen genieten. Als je nog wat salade overhoudt, kun je die een paar dagen bewaren in de koelkast en er later nog een keer van eten.
Koolsalade of coleslaw
Van kool maak je de lekkerste salades. Voor de leukste recepten voor koolsalade of coleslaw moet je bij lekker tafelen zijn!
Mediterrane koolsalade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- +/- 500 gram witte kool
- 1 rode paprika
- 1 komkommer
- 10 zwarte olijven
- 150 gram feta
- 2 takjes peterselie
- 4 eetlepels olijfolie
- 3 eetlepels citroensap
- 1 eetlepel mosterd
- 1 theelepel honing
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de mediterrane koolsalade:
Haal de buitenste bladeren van de kool en snijd hem doormidden. Snijd of schaaf de kool in flinterdunne reepjes en doe die in een ruime kom.
Snijd de komkommer in de lente doormidden en haal de zaadlijsten er met een lepel uit. Snijd de komkommer in dunne boogjes en doe ze bij de kool in de kom.
Halveer de paprika en verwijder de zaden en zaadlijsten. Snijd ook hiervan dunne reepjes die je bij de kool doet.
Hak de peterselie fijn en doe die in de kom bij de groente.
Verwijder eventuele pitten uit de olijven en snijd ze in ringetjes.
Maak de dressing door de olie, citroensap, de mosterd en de honing in een afsluitbaar potje te doen. Voeg er zout en peper naar smaak aan toe draai de deksel erop en schud dit flink door elkaar. Giet de dressing over de groente en meng dit goed door elkaar. Verkruimel er 2/3 van de feta doorheen en de helft van de olijven.
Doe de mediterrane koolsalade in een mooie schaal en decoreer de salade met de achtergehouden feta en olijven.
Tafel lekker !!