Mediterrane maaltijdsalade met kip – Een maaltijdsalade is zeker op een warme zomerse dag een heerlijke maaltijd. De maaltijdsalade met kip is een echte aanrader die al erg vaak gemaakt is. Hij is lekker rijk gevuld met vers gebakken kipfilet, gedroogde tomaat en gegrilde paprika.
Met een glaasje wijn erbij en een beetje fantasie proef je de zon.
Pastasalade een zomerse favoriet
Pasta is een favoriet ingrediënt in maaltijdsalades, het is lekker, snel en makkelijk klaar te maken. Pasta is snel gekookt en je kunt de salade op een moment maken dat je tijd hebt en in de koelkast bewaren.
De kip die je in de mediterrane maaltijdsalade doet, is heerlijk mals en snel gaar. Hiervoor snijd je kipfilet in dunne plakken. Die plakken kruid je en bak je kort in de koekenpan. Op die manier heb je snelle en lekkere kipfilet voor in de salade. Je kunt dit als hoofdgerecht met kipfilet op tafel zetten. Iedereen gaat hiervan smullen.
In een maaltijdsalade horen groente, voor de mediterrane salade is gekozen voor gegrilde paprika en gedroogde tomaatjes die een net iets sterkere smaak hebben dan hun verse variant. De lente-ui en de komkommer zorgen voor een lekkere bite, en extra groente. Dit samen zorgt ervoor dat je lekker, maar ook gezond eet.
Kies de juiste pasta
Niet iedere pasta is geschikt voor een salade. De vorm en de kwaliteit van de pasta is erg belangrijk. Als je van die slappe elleboogjes kookt krijg je een papperige salade. Een stevige pasta die een beetje grof van structuur is het lekkerste in een salade.
De ingrediënten laten vaak vocht los en dat wordt weer opgenomen door de pasta, als die dan te gaar is krijg je een kleffe salade. Dus het is zaak er op te letten dat je de pasta niet te gaar kookt en direct koud spoelt.
Het beste roer je de mediterrane maaltijdsalade, met kip, voor het serveren enen kort door. Zeker als die een tijdje in de koelkast heeft gestaan kan het zijn dat de meeste saus in de pasta is getrokken. Voeg er dan eventueel nog iets van yoghurt en/of mayonaise aan toe om de salade weer lekker smeuïg te krijgen.
Een stevige pasta die een beetje grof van structuur is het lekkerste in een salade.
Tip: De kipfilet in dit recept is ook superlekker op een hard broodje met wat ijsbergsla en een lekkere mayonaise.
Hoofdgerechten met kipfilet; zet smaak op tafel!
Wat is er nou makkelijker dan even een kipfiletje bakken bij je maaltijd? Maar dat kan anders. We delen de beste hoofdgerechten met kipfilet!
Mediterrane maaltijdsalade met kip
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 2 halve kipfilets +/- 400 gram
- 200 gr gegrilde paprika
- 100 gram gedroogde tomaten
- 100 gram rucola
- 1/2 komkommer
- 25 gram pijnboompitjes
- 3 lente-uitjes
- 300 gram pasta
- 3 augurken
- 1 sjalotje
- 2 eetlepels yoghurt
- 2 eetlepels mayonaise
- 1 theelepel mosterd
- olijfolie
- 1 eetlepel cajun kruiden
- 1 eetlepel augurkennat
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je de Mediterrane maaltijdsalade met kip:
Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing al dente, giet af en spoel af met koud water. Laat de pasta uitlekken in een vergiet.
Snijd de kipfilets overdwars doormidden zo dat je 4 dunne kipfilets krijgt. Smeer de kipfilets in met olijfolie en kruid ze met de helft van de cajunkruiden. Bak de kipfilets in ongeveer 10 minuten in een gril of koekenpan tot ze gaar zijn. Laat afkoelen tot lauwwarm.
Rooster de pijnboompitjes kort in een koekenpan.
Snijd de sjalot en de augurk fijn. Maak er met de mayonaise, yoghurt, augurkennat, mosterd, en de andere helft van de cajunkruiden een sausje van. Doe dit in een grote kom waarin je straks de pastasalade kan mengen.
Snijd de komkommer, gedroogde tomaat en paprika in reepjes en de lente-ui in ringetjes. Doe ze in de kom bij het sausje.
Snijd de kipfilets in reepjes en hou er ongeveer de helft van apart. Snij de rest nog een- of tweemaal door en doe ook die in de kom samen met de uitgelekte pasta.
Meng alles luchtig door elkaar. Serveer de salade op een grote schaal of aparte borden op de rucola en verdeel er de achtergehouden kipreepjes over. Bestrooi de maaltijdsalade met pijnboompitten en serveer.
Tip:
De salade is vers met lauwwarme kip erg lekker. Je kunt de maaltijdsalade met kip ook al eerder maken en koud serveren. Houdt de rucola en de pijnboompitjes dan apart zodat de blaadjes niet verleppen en de pitjes lekker knapperig blijven.
Tafel lekker !!