Een gewone salade al vaak op tafel gehad? Dan is dit jouw frisse alternatief: een mediterrane quinoa salade die nét even anders is. Je maakt ‘m met allemaal verse ingrediënten, zoals paprika, komkommer, rode ui en basilicum. En in plaats van een standaard zakje gemengde sla kies je voor quinoa als basis. Dat maakt deze salade verrassend voedzaam én glutenvrij.
Quinoa is zo’n ingrediënt dat misschien even wennen is, maar het is echt makkelijk klaar te maken. Even koken, afgieten en klaar. De licht nootachtige smaak combineert perfect met de zoute feta, frisse citroen en de volle smaak van zongedroogde tomaten. En met een scheutje van die smaakvolle olie uit het potje tomaten maak je meteen een lekkere dressing. Dat scheelt weer een kant-en-klare saus vol toevoegingen.
Deze salade zit bomvol groenten én plantaardige eiwitten, onder andere door de kikkererwten. Daardoor is het niet alleen lekker als bijgerecht bij een barbecue of etentje, maar ook ideaal als lichte vegetarische maaltijd op zichzelf. Serveer ‘m koud of op kamertemperatuur – net wat uitkomt.
Tip: maak deze salade gerust iets eerder op de dag. Dan trekken de smaken goed in en sta je op het moment zelf niet meer in de keuken. Strooi er vlak voor het serveren nog wat extra feta en basilicum over en je hebt een kleurrijk gerecht om mee aan te komen.
Groenten
Eet volop verse groenten! Hier vind je de lekkerste recepten met groenten en ook wat handige kooktips. Zet verse groenten weer centraal!
Mediterrane quinoa salade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 200 gram quinoa
- 150 gram komkommer
- 100 gram gedroogde tomaten
- 1/2 rode ui
- 125 gram gekookte kikkererwten
- 100 gram olijven
- 1/2 citroen
- 1 rode paprika
- 200 gram feta
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 2 eetlepels olie van de tomaten
- 2 theelepels honing
- zout en peper
- 1 tak verse basilicum
Bereidingswijze van dit recept
Kook de quinoa gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat afkoelen tot lauwwarm.
Rasp de schil van een halve citroen boven de lauwe quinoa en pers de citroen uit. Doe er de honing, de oregano en de olie bij samen met een beetje zout en peper naar smaak. Roer goed door elkaar en zet opzij.
Snijd de ui heel fijn en snijd de komkommer in de lengte door en haal er de zaadlijsten uit. Snijd de komkommer, paprika en de gedroogde tomaten in blokjes. Snijd de olijven in ringetjes en meng alles luchtig door de inmiddels afgekoelde quinoa. Voeg de kikkererwten toe. Verbrokkel ruim de helft van de feta erdoor, meng die er luchtig doorheen zodat het een beetje grof blijft. Proef de salade en breng eventueel verder op smaak met zout en peper en olijfolie.
Schep de mediterrane quinoa salade in een grote kom en verdeel er de rest van de feta over. Scheur de blaadjes van het basilicum in stukken en strooi ze over de salade. Serveer de salade koud of op kamertemperatuur.
Tafel lekker !!