Als je iets Oosters kookt – of het nou bami, nasi of saté is – dan is een frisse salade erbij vaak precies wat je maaltijd nodig heeft. Een komkommer in plakjes ken je vast wel, maar met dit simpele recept til je dat idee net even naar een hoger niveau. Deze oosterse komkommersalade zit bomvol smaak en is in twintig minuten klaar. En zeg nou zelf: het oog wil ook wat. De dunne linten geven meteen een mooie, feestelijke uitstraling.
Zo maak je het fris én knapperig
De basis is gewoon een verse komkommer. Schaaf ‘m met een kaasschaaf of dunschiller tot mooie linten en probeer de natte, zachte kern zoveel mogelijk te vermijden. Door steeds een kwartslag te draaien terwijl je schaaft, krijg je alleen het stevige gedeelte – dat blijft lekker fris en knapperig. Zet de linten even koud weg, dat helpt ook om de structuur te behouden.
De dressing maak je met oosterse ingrediënten die je misschien al in huis hebt: zoute ketjap (ketjap asin), een beetje wijnazijn en een lepel sweet chilisaus. Het zoet-zoute en het licht pittige geven de salade net die typische smaak die je bij een rijsttafel of Aziatisch gerecht zoekt. Hak wat ongezouten pinda’s fijn en strooi ze er op het laatst overheen voor een lekkere crunch.
Iets kleins, iets bijzonders
Deze salade is een fijne tegenhanger bij pittige of vette gerechten. Denk aan saté met pindasaus, gebakken rijst of een Indonesisch stoofpotje. Ook bij een wat simpelere maaltijd – friet met saté bijvoorbeeld – maakt zo’n frisse salade het geheel net even meer af. Het is zo’n gerecht dat weinig moeite kost, maar je bord wél helemaal compleet maakt.
Verse komkommersalade recepten om echt mee te verrassen
Komkommersalades zijn heerlijk en verfrissend, iedereen houdt er van en ze zijn dus een fijne en gezonde manier om van de zomer te genieten!
Oosterse komkommersalade
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 komkommer
- 2 eetlepels wijnazijn
- 2 eetlepels ketjap asin
- 1 eetlepel zoete chilisaus
- 25 gram pinda's
Bereidingswijze van dit recept
Schaaf de komkommer met een kaasschaaf, dunschiller of mandoline in heel dunne plakken en doe ze in een grote schaal. Zet de komkommerlinten koud weg.
Hak de pinda’s heel fijn.
Roer de azijn, ketjap en zoete chilisaus in een kommetje door elkaar.
Om de komkommer knapperig te houden meng je de oosterse dressing vlak voor het serveren door de komkommerlinten. Bestrooi de oosterse komkommersalade met de pinda’s en serveer direct.
Tafel lekker !!