Ouderwetse kropsla – Vroeger, voor dat er allerlei soorten sla, gewassen en wel, in zakjes werd verkocht, was er alleen sla die in kroppen werd verkocht. Onze moeder kocht dan een krop sla, die waste ze zelf, en ze scheurde hem in stukjes. Aan die ouderwetse kropsla werden dan nog een paar verse ingrediënten als tomaat, komkommer, ui en een hardgekookt eitje toegevoegd en dan at je sla. Gewoon een heel eenvoudige salade. Maar wel verschrikkelijk lekker. Want de sla, en de andere ingrediënten, waren krakend vers. En eenvoud is soms beter dan overdaad.
In een tijd waarin nieuwe voedseltrends en exotische groenten de boventoon voeren, is de ouderwetse kropsla, ook wel bekend als botersla, een groente die een beetje vergeten wordt. Toch is er wel iets voor te zeggen om die bladgroente in ere te houden. Met zijn zacht knapperige bladeren en milde smaak, verdient die klassieke groene groente toch echt een plaatsje in onze keuken. Want botersla past bij vrijwel alles. Als groente in een AGV’tje bijvoorbeeld, of als extra groente. Of ga eens helemaal terug naar vroeger, en serveer bij een etentje gegrilde kip, gebakken aardappeltjes en sla. Ook een biefstuk met patat en sla is zo’n klassieker waar iedereen blij van wordt.
Bij ouderwetse kropsla hoort slasaus
Als je dan vroeger die ouderwetse kropsla op je bordje kreeg, dan was de kans groot dat je daar dan een flinke klodder slasaus uit een flesje overheen deed. Niet iedereen heeft even goede herinneringen aan de smaak van die saus uit die flesjes. Je maakt zelf een snel slasausje door 3 eetlepels mayonaise te mengen met 3 eetlepels (Griekse) yoghurt, 1 eetlepel vers geperst citroensap en een snufje witte peper. Eventueel kun je er een nog een snufje zout aan toevoegen. Je kunt de sla ook aanmaken met een klassieke vinaigrette op basis van olie en azijn.
Kropsla; ook bekend als botersla
Zeg eens eerlijk, hoe vaak koop jij een krop gewone kropsla of botersla? Je weet wel, zo'n mooie, verse, lichtgroene krop sla. Doe jij dat?
Ouderwetse kropsla
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 krop botersla of kropsla
- 1/3 komkommer
- 2 tomaten of 12 snacktomaatjes
- 1 klein uitje
- 3 eieren
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je ouderwetse kropsla:
Kook de eieren 6 minuten, tot ze bijna hard zijn. Laat ze schrikken onder de koude kraan en laat ze afkoelen in het koude water.
Verdeel de kropsla in handzame stukjes en was ze in ijskoud water. Droog ze in een slacentrifuge of sla ze droog in een schone theedoek.
Snipper de ui heel fijn.
Snijd de komkommer in kwart plakjes.
Snij de tomaat in kwart plakjes, of halveer ze als je snacktomaatjes gebruikt.
Meng de sla met de komkommer, de ui en de tomaat.
Pel de eieren, halveer ze en leg ze op de salade.
Serveer de ouderwetse kropsla direct. Geef er (zelfgemaakte) slasaus, of een klassieke vinaigrette op basis van olie en azijn bij.
Tafel lekker !!
Ouderwetse slasaus volgens mjn moeder:
Mayo
Azijn
Suiker,het geheim
Peper
Mosterd
Beetje water
Beetje kerrie
Beetje maggie
Dankjewel voor de tip, Monique!
Botersla werd bij ons vroeger ( ik ben van 1943) veel gegeten in de zomer, maar dan alleen met suiker en azijn. Het was net na de oorlog. En wij vonden het lekker!
Dat klinkt als een bijzondere combinatie, Rianne!
Vroeger werd dit door heel veel mensen gegeten. Zo net na de oorlog hadden de mensen niet veel geld. En in de zomer vonden wij dit heel lekker.
Tegenwoordig maak ik de sla anders. Met tomaat, ei, olijvenen fetablokjes en als saus maak ik van olijfolie, rode wijnazijn, beetje mosterd, beetje mayonaise en zout
een saus.
Lekker,Rianne!
Ik koop nog steeds kropsla en slasaus ik vind dat heerlijk en lust dat wel elke dag ik vind het heerlijk
Verse kropsla is ook heerlijk, Trees. Het is alleen zo jammer dat het een beetje ondergesneeuwd raakt door al die zakjes gewassen en gesneden sla.
De aller- aller- allerbeste kropsla komt van de hovenier en is dus onbetaalbaar lekker en feitelijk ook onbetaalbaar, zelfs de nerven hoeven niet verwijderd te worden!
Dat geloven we direct, Lien, maar helaas heeft niet iedereen daar de beschikking over. Maar met een mooie, verse krop sla van de markt of uit de winkel lukt het ook!;-)