In een tijd waarin zakjes slamix, rucola en veldsla voor het grijpen liggen in de supermarkt, zou je bijna vergeten dat er ooit maar één soort sla was: kropsla. Of beter gezegd: ouderwetse kropsla. Je kocht een krop, je waste ‘m zelf, en je serveerde ‘m met een paar simpele toevoegingen. En dat is precies waarom ouderwetse kropsla zo de moeite waard blijft.
Het mooie van ouderwetse kropsla zit ‘m in de versheid. Je haalt een hele krop, meestal botersla genoemd, en die heeft een zachte, frisse smaak die je niet snel terugvindt in een zakje gemengde sla. Vers van het land of de markt is deze sla licht knapperig, vol smaak en heerlijk veelzijdig. Dat maakt ouderwetse kropsla een ideale basis voor een eenvoudige salade. Zéker als je hem combineert met verse ingrediënten zoals komkommer, tomaat en ei.
Zelf snijden en wassen: een kleine moeite voor verse kropsla
Bij een ouderwetse kropsla hoort een klein ritueel: je scheurt de bladeren los, wast ze in koud water en droogt ze goed. Dat klinkt misschien als werk, maar het resultaat is een salade die écht fris en knapperig is. Zeker als je de sla wast in ijskoud water en daarna goed droogt met een slacentrifuge of een schone doek. Zo krijg je die klassieke structuur die je nooit in een zakje zult vinden.
Gebruik in dit recept verse tomaten, komkommer en een klein uitje. Snijd alles fijn, maar houd het simpel. Het draait bij ouderwetse kropsla niet om ingewikkelde smaaklagen of aparte kruidenmengsels. Het draait om het frisse, het zachte en het pure van verse ingrediënten. En vergeet de eieren niet: die kook je nét niet helemaal hard. Daardoor krijgen ze nog iets romigs, wat goed past bij de zachte kropsla.
Ouderwetse kropsla? Daar hoort natuurlijk slasaus bij
Wie kropsla zegt, zegt ook slasaus. En dan niet die uit een fles met een kunstmatige smaak, maar gewoon een simpele dressing die je zelf maakt. Meng mayonaise met yoghurt, een beetje citroensap en een snufje witte peper. Zo simpel kan het zijn. Je kunt de dressing serveren naast de sla, of hem erdoor mengen vlak voor het opdienen. Vind je het lekkerder met een klassieke olie-azijn vinaigrette? Dat kan ook. Maar juist die milde yoghurt-mayo dressing is wat veel mensen zich herinneren van vroeger.
Ouderwetse kropsla is een bijgerecht dat overal bij past. Serveer het naast een stukje gebakken vis, bij gegrilde kip, of ga voor een klassieker: biefstuk met gebakken aardappeltjes en sla. Ook bij een zomerse lunch of barbecue doet deze salade het goed. En als je wat overhoudt, dek hem goed af en zet hem in de koelkast. De volgende dag is hij nog prima te eten – al zal de dressing dan iets in de sla getrokken zijn.
Wie vers eet, eet echt anders. Dat proef je, dat voel je, en dat is precies wat ouderwetse kropsla zo’n mooi gerecht maakt om in ere te houden.
Kropsla; ook bekend als botersla
Zeg eens eerlijk, hoe vaak koop jij een krop gewone kropsla of botersla? Je weet wel, zo'n mooie, verse, lichtgroene krop sla. Doe jij dat?
Ouderwetse kropsla
Print receptIngrediënten voor dit recept
- 1 krop botersla of kropsla
- 1/3 komkommer
- 2 tomaten
- 1 klein uitje
- 2 eieren
- 2 eetlepels mayonaise
- 2 eetlepels yoghurt
- 1/2 theelepeltje suiker
- 1 eetlepel citroensap
- witte peper
Bereidingswijze van dit recept
Kook de eieren 6 minuten tot ze bijna hard zijn. Laat ze schrikken onder koud water en laat ze afkoelen.
Was de kropsla en snijd deze in handzame stukken. Droog de sla goed, gebruik hiervoor een slacentrifuge of een schone theedoek.
Maak de dressing door mayonaise, yoghurt, suiker, citroensap en een beetje witte peper goed te mengen. Voeg indien nodig een beetje water toe om de dressing wat vloeibaarder te maken.
Snipper het uitje heel fijn.
Snijd de komkommer in plakjes.
Snijd de tomaten in halve plakjes.
Meng in een grote kom de sla met komkommer, uitje en tomaten.
Pel de eieren, snijd ze in partjes en leg ze bovenop de salade.
Serveer de salade met de zelfgemaakte dressing.
Tafel lekker !!
Ouderwetse slasaus volgens mjn moeder:
Mayo
Azijn
Suiker,het geheim
Peper
Mosterd
Beetje water
Beetje kerrie
Beetje maggie
Dankjewel voor de tip, Monique!
Botersla werd bij ons vroeger ( ik ben van 1943) veel gegeten in de zomer, maar dan alleen met suiker en azijn. Het was net na de oorlog. En wij vonden het lekker!
Dat klinkt als een bijzondere combinatie, Rianne!
Vroeger werd dit door heel veel mensen gegeten. Zo net na de oorlog hadden de mensen niet veel geld. En in de zomer vonden wij dit heel lekker.
Tegenwoordig maak ik de sla anders. Met tomaat, ei, olijvenen fetablokjes en als saus maak ik van olijfolie, rode wijnazijn, beetje mosterd, beetje mayonaise en zout
een saus.
Lekker,Rianne!
Vind het niet zo gek hoor.
Ik ben van 1984 en mijn moeder deed altijd wat suiker door de slasaus en ik doe het zelf nu ook nog regelmatig om de echte ouderwetse sla te krijgen.
Ik koop nog steeds kropsla en slasaus ik vind dat heerlijk en lust dat wel elke dag ik vind het heerlijk
Verse kropsla is ook heerlijk, Trees. Het is alleen zo jammer dat het een beetje ondergesneeuwd raakt door al die zakjes gewassen en gesneden sla.
De aller- aller- allerbeste kropsla komt van de hovenier en is dus onbetaalbaar lekker en feitelijk ook onbetaalbaar, zelfs de nerven hoeven niet verwijderd te worden!
Dat geloven we direct, Lien, maar helaas heeft niet iedereen daar de beschikking over. Maar met een mooie, verse krop sla van de markt of uit de winkel lukt het ook!;-)