• Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren
dinsdag 8 juli 2025
Lekker Tafelen
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Salade

Ouderwetse kropsla; zo kreeg je sla vroeger!

Maar we herstellen hem in ere!

Connie Derks door Connie Derks
in Salade
2
11
Ouderwetse kropsla recept

In een tijd waarin zakjes slamix, rucola en veldsla voor het grijpen liggen in de supermarkt, zou je bijna vergeten dat er ooit maar één soort sla was: kropsla. Of beter gezegd: ouderwetse kropsla. Je kocht een krop, je waste ‘m zelf, en je serveerde ‘m met een paar simpele toevoegingen. En dat is precies waarom ouderwetse kropsla zo de moeite waard blijft.

Het mooie van ouderwetse kropsla zit ‘m in de versheid. Je haalt een hele krop, meestal botersla genoemd, en die heeft een zachte, frisse smaak die je niet snel terugvindt in een zakje gemengde sla. Vers van het land of de markt is deze sla licht knapperig, vol smaak en heerlijk veelzijdig. Dat maakt ouderwetse kropsla een ideale basis voor een eenvoudige salade. Zéker als je hem combineert met verse ingrediënten zoals komkommer, tomaat en ei.

Zelf snijden en wassen: een kleine moeite voor verse kropsla

Bij een ouderwetse kropsla hoort een klein ritueel: je scheurt de bladeren los, wast ze in koud water en droogt ze goed. Dat klinkt misschien als werk, maar het resultaat is een salade die écht fris en knapperig is. Zeker als je de sla wast in ijskoud water en daarna goed droogt met een slacentrifuge of een schone doek. Zo krijg je die klassieke structuur die je nooit in een zakje zult vinden.

Gebruik in dit recept verse tomaten, komkommer en een klein uitje. Snijd alles fijn, maar houd het simpel. Het draait bij ouderwetse kropsla niet om ingewikkelde smaaklagen of aparte kruidenmengsels. Het draait om het frisse, het zachte en het pure van verse ingrediënten. En vergeet de eieren niet: die kook je nét niet helemaal hard. Daardoor krijgen ze nog iets romigs, wat goed past bij de zachte kropsla.

Ouderwetse kropsla? Daar hoort natuurlijk slasaus bij

Wie kropsla zegt, zegt ook slasaus. En dan niet die uit een fles met een kunstmatige smaak, maar gewoon een simpele dressing die je zelf maakt. Meng mayonaise met yoghurt, een beetje citroensap en een snufje witte peper. Zo simpel kan het zijn. Je kunt de dressing serveren naast de sla, of hem erdoor mengen vlak voor het opdienen. Vind je het lekkerder met een klassieke olie-azijn vinaigrette? Dat kan ook. Maar juist die milde yoghurt-mayo dressing is wat veel mensen zich herinneren van vroeger.

Ouderwetse kropsla is een bijgerecht dat overal bij past. Serveer het naast een stukje gebakken vis, bij gegrilde kip, of ga voor een klassieker: biefstuk met gebakken aardappeltjes en sla. Ook bij een zomerse lunch of barbecue doet deze salade het goed. En als je wat overhoudt, dek hem goed af en zet hem in de koelkast. De volgende dag is hij nog prima te eten – al zal de dressing dan iets in de sla getrokken zijn.

Wie vers eet, eet echt anders. Dat proef je, dat voel je, en dat is precies wat ouderwetse kropsla zo’n mooi gerecht maakt om in ere te houden.

Kropsla

Kropsla; ook bekend als botersla

Zeg eens eerlijk, hoe vaak koop jij een krop gewone kropsla of botersla? Je weet wel, zo'n mooie, verse, lichtgroene krop sla. Doe jij dat?

Ouderwetse kropsla

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk
Print recept

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 krop botersla of kropsla
  • 1/3 komkommer
  • 2 tomaten
  • 1 klein uitje
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1/2 theelepeltje suiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • witte peper

Bereidingswijze van dit recept

​Kook de eieren 6 minuten tot ze bijna hard zijn. Laat ze schrikken onder koud water en laat ze afkoelen. ​

Was de kropsla en snijd deze in handzame stukken. Droog de sla goed, gebruik hiervoor een slacentrifuge of een schone theedoek.

Maak de dressing door mayonaise, yoghurt, suiker, citroensap en een beetje witte peper goed te mengen. Voeg indien nodig een beetje water toe om de dressing wat vloeibaarder te maken.

Snipper het uitje heel fijn.

Snijd de komkommer in plakjes.

Snijd de tomaten in halve plakjes.

Meng in een grote kom de sla met komkommer, uitje en tomaten.

Pel de eieren, snijd ze in partjes en leg ze bovenop de salade.

Serveer de salade met de zelfgemaakte dressing.

Tafel lekker !!

Tags: Groente
DeelPin47VerstuurVerstuur
Connie Derks

Connie Derks

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Gerelateerde Recepten en ideeën

Zomerse fruitsalade van steenfruit
Salade

Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip

Salade van courgette
Salade

Frisse salade van courgette met feta en verse rucoladressing

Frisse fruitsalade van watermeloen
Salade

Frisse fruitsalade van watermeloen met verse munt en limoen

Mediterrane maaltijdsalade met kip
Salade

Mediterrane maaltijdsalade met kip: snel en makkelijk

Bindsla met tomatensalsa
Salade

Bindsla met tomatensalsa als fris bijgerecht

Salade van parelcouscous met gegrilde paprika
Salade

Salade van parelcouscous met gegrilde paprika en feta

Reacties 11

  1. Monique says:
    4 maanden geleden

    Ouderwetse slasaus volgens mjn moeder:
    Mayo
    Azijn
    Suiker,het geheim
    Peper
    Mosterd
    Beetje water
    Beetje kerrie
    Beetje maggie

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      4 maanden geleden

      Dankjewel voor de tip, Monique!

      Beantwoorden
  2. Ruanne says:
    2 jaar geleden

    Botersla werd bij ons vroeger ( ik ben van 1943) veel gegeten in de zomer, maar dan alleen met suiker en azijn. Het was net na de oorlog. En wij vonden het lekker!

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 jaar geleden

      Dat klinkt als een bijzondere combinatie, Rianne!

      Beantwoorden
      • Rianne Van kleef says:
        2 jaar geleden

        Vroeger werd dit door heel veel mensen gegeten. Zo net na de oorlog hadden de mensen niet veel geld. En in de zomer vonden wij dit heel lekker.
        Tegenwoordig maak ik de sla anders. Met tomaat, ei, olijvenen fetablokjes en als saus maak ik van olijfolie, rode wijnazijn, beetje mosterd, beetje mayonaise en zout
        een saus.

        Beantwoorden
        • Elise de Haan says:
          2 jaar geleden

          Lekker,Rianne!

          Beantwoorden
    • Evelien says:
      2 maanden geleden

      Vind het niet zo gek hoor.
      Ik ben van 1984 en mijn moeder deed altijd wat suiker door de slasaus en ik doe het zelf nu ook nog regelmatig om de echte ouderwetse sla te krijgen.

      Beantwoorden
  3. Trees says:
    2 jaar geleden

    Ik koop nog steeds kropsla en slasaus ik vind dat heerlijk en lust dat wel elke dag ik vind het heerlijk

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 jaar geleden

      Verse kropsla is ook heerlijk, Trees. Het is alleen zo jammer dat het een beetje ondergesneeuwd raakt door al die zakjes gewassen en gesneden sla.

      Beantwoorden
  4. Lameire says:
    2 jaar geleden

    De aller- aller- allerbeste kropsla komt van de hovenier en is dus onbetaalbaar lekker en feitelijk ook onbetaalbaar, zelfs de nerven hoeven niet verwijderd te worden!

    Beantwoorden
    • Elise de Haan says:
      2 jaar geleden

      Dat geloven we direct, Lien, maar helaas heeft niet iedereen daar de beschikking over. Maar met een mooie, verse krop sla van de markt of uit de winkel lukt het ook!;-)

      Beantwoorden

Leuk als je hier een reactie achterlaat Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Naam en mail worden bij ons intern geregistreerd om je reactie te kunnen koppelen. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.

Maximale bestandsgrootte van upload: 64 MB. Je kunt uploaden: afbeelding. Bestand hier neerzetten

Als je een reactie plaatst ontvang je een melding als er op geantwoord wordt.

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Van onze lezers
  • Abonneren
  • Contact
  • Samenwerken
  • Adverteren

Nieuw

  • Gegrilde entrecote van de barbecue of uit de grillpan
  • Makkelijke lasagne met andijvie uit de oven
  • Gegrilde bindsla met champignons, ui, spek & kaas
  • Zomerse fruitsalade van steenfruit; met een zalige barbecue tip
  • Wat is het verschil tussen verse melk en houdbare melk?
  • Zelfgemaakte spread van snijbonen en Rotterdamsche oude

Reacties

  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Cecile op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Redactie op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai
  • Esmeralda op Stoofpotje van kipfilet in romige witte wijnsaus; binnen een uur op tafel
  • Jeanneke Lambriex op Linzenvlaai; Een klassieke Limburgse vlaai

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Tel: 030 – 2072820

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Ingrediënten
    • Aardappels
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Schrijf in

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Change Location
Find awesome listings near you!