• Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren
donderdag 13 november 2025
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
  • Log in
  • Registreren
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Lekker Tafelen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
Home Recepten Salade

Ouderwetse kropsla; zo kreeg je sla vroeger!

Maar we herstellen hem in ere!

2
Ouderwetse kropsla recept

In een tijd waarin zakjes slamix, rucola en veldsla voor het grijpen liggen in de supermarkt, zou je bijna vergeten dat er ooit maar één soort sla was: kropsla. Of beter gezegd: ouderwetse kropsla. Je kocht een krop, je waste ‘m zelf, en je serveerde ‘m met een paar simpele toevoegingen. En dat is precies waarom ouderwetse kropsla zo de moeite waard blijft.

Het mooie van ouderwetse kropsla zit ‘m in de versheid. Je haalt een hele krop, meestal botersla genoemd, en die heeft een zachte, frisse smaak die je niet snel terugvindt in een zakje gemengde sla. Vers van het land of de markt is deze sla licht knapperig, vol smaak en heerlijk veelzijdig. Dat maakt ouderwetse kropsla een ideale basis voor een eenvoudige salade. Zéker als je hem combineert met verse ingrediënten zoals komkommer, tomaat en ei.

Zelf snijden en wassen: een kleine moeite voor verse kropsla

Bij een ouderwetse kropsla hoort een klein ritueel: je scheurt de bladeren los, wast ze in koud water en droogt ze goed. Dat klinkt misschien als werk, maar het resultaat is een salade die écht fris en knapperig is. Zeker als je de sla wast in ijskoud water en daarna goed droogt met een slacentrifuge of een schone doek. Zo krijg je die klassieke structuur die je nooit in een zakje zult vinden.

Gebruik in dit recept verse tomaten, komkommer en een klein uitje. Snijd alles fijn, maar houd het simpel. Het draait bij ouderwetse kropsla niet om ingewikkelde smaaklagen of aparte kruidenmengsels. Het draait om het frisse, het zachte en het pure van verse ingrediënten. En vergeet de eieren niet: die kook je nét niet helemaal hard. Daardoor krijgen ze nog iets romigs, wat goed past bij de zachte kropsla.

Ouderwetse kropsla? Daar hoort natuurlijk slasaus bij

Wie kropsla zegt, zegt ook slasaus. En dan niet die uit een fles met een kunstmatige smaak, maar gewoon een simpele dressing die je zelf maakt. Meng mayonaise met yoghurt, een beetje citroensap en een snufje witte peper. Zo simpel kan het zijn. Je kunt de dressing serveren naast de sla, of hem erdoor mengen vlak voor het opdienen. Vind je het lekkerder met een klassieke olie-azijn vinaigrette? Dat kan ook. Maar juist die milde yoghurt-mayo dressing is wat veel mensen zich herinneren van vroeger.

Ouderwetse kropsla is een bijgerecht dat overal bij past. Serveer het naast een stukje gebakken vis, bij gegrilde kip, of ga voor een klassieker: biefstuk met gebakken aardappeltjes en sla. Ook bij een zomerse lunch of barbecue doet deze salade het goed. En als je wat overhoudt, dek hem goed af en zet hem in de koelkast. De volgende dag is hij nog prima te eten – al zal de dressing dan iets in de sla getrokken zijn.

Wie vers eet, eet echt anders. Dat proef je, dat voel je, en dat is precies wat ouderwetse kropsla zo’n mooi gerecht maakt om in ere te houden.

Kropsla

Kropsla; ook bekend als botersla

Zeg eens eerlijk, hoe vaak koop jij een krop gewone kropsla of botersla? Je weet wel, zo'n mooie, verse, lichtgroene krop sla. Doe jij dat?

Ouderwetse kropsla

Porties: 4 personen
Bereidingstijd: 10 minuten
Niveau: makkelijk

Ingrediënten voor dit recept

  • 1 krop botersla of kropsla
  • 1/3 komkommer
  • 2 tomaten
  • 1 klein uitje
  • 2 eieren
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 2 eetlepels yoghurt
  • 1/2 theelepeltje suiker
  • 1 eetlepel citroensap
  • witte peper

Bereidingswijze van dit recept

​Kook de eieren 6 minuten tot ze bijna hard zijn. Laat ze schrikken onder koud water en laat ze afkoelen. ​

Was de kropsla en snijd deze in handzame stukken. Droog de sla goed, gebruik hiervoor een slacentrifuge of een schone theedoek.

Maak de dressing door mayonaise, yoghurt, suiker, citroensap en een beetje witte peper goed te mengen. Voeg indien nodig een beetje water toe om de dressing wat vloeibaarder te maken.

Snipper het uitje heel fijn.

Snijd de komkommer in plakjes.

Snijd de tomaten in halve plakjes.

Meng in een grote kom de sla met komkommer, uitje en tomaten.

Pel de eieren, snijd ze in partjes en leg ze bovenop de salade.

Serveer de salade met de zelfgemaakte dressing.

Tafel lekker !!

Connie D.

Connie D.

Koken en bakken zijn mijn passie, ik heb het voorrecht dat mijn hobby mijn beroep is. Na jaren in de bakkerij te hebben gewerkt sta ik nu in de keuken. Ik vind het belangrijk om vers te koken met de seizoenen mee. Dit geld ook voor bakken, zo veel mogelijk zelf maken passend bij t seizoen. Ik hoop jullie dan ook te kunnen inspireren met mijn recepten en mijn passie over te brengen.

Ook interessant

  • bruine bonensoep

    Bruine bonensoep; (de echte!) van gedroogde bonen

  • gekarameliseerde witlof recept

    Gekarameliseerde witlof met honing en balsamico

  • knoflook-champignons

    Knoflook-champignons (Heerlijk op de borrelplank)

  • Tomatengroentesoep

    Tomatengroentesoep

  • Tomatensalsa

    Zo maak je zelf tomatensalsa van verse tomaten

  • boterboontjes

    Boterboontjes; Botermals volgens oma’s recept

  • Uiensaus

    Uiensaus; erg lekker bij vlees of vis!

  • Verse aspergesoep

    Verse aspergesoep; met dit recept kun je zelf aspergesoep maken

  • gebakken zoete aardappels

    Gebakken zoete aardappels; lekker en snel

  • Hollandse zuurkoolstamppot met spek en rookworst

    Hollandse zuurkoolstamppot met spek

Lekker Tafelen

  • Over ons
  • Team
  • Abonneren
  • Contact
  • Adverteren

Nieuw

  • Champignonsaus zelf maken is het allerlekkerst en klaar in 25 minuten
  • Gevuld broodje ei; lekker voor ontbijt of lunch
  • Knapperige aardappelgratin met kaas uit de oven
  • Puddingbroodjes; de enige echte en ook de allerlekkerste
  • Knolselderijpuree met paddenstoelen; als vegetarische stamppot of als begeleider van wild of rundvlees
  • Cheesecake met gekaramelliseerde peren; Nederlandse peren op z’n Amerikaans

Bedrijfsgegevens

Rijnenborghstraat 22

3431 EZ Nieuwegein

Mail: info@lekkertafelen.nl

KvK: 74097938

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.

Welkom terug!

OF

Inloggen

Wachtwoord vergeten? Schrijf in

Registreer op Lekker Tafelen

OF

Vul onderstaande gegevens in om te registeren

*Bij registratie op onze website ga je akkoord met de opslag van jouw gegevens ten behoeve van je account. Deze gegevens worden nooit gedeeld met derden. Meer info.
Alle velden zijn verplicht Inloggen

Krijg je wachtwoord terug

Vul gebruikersnaam of mailadres in om je wachtwoord te resetten

Inloggen
Geen resultaten
Bekijk alle resultaten
  • Log in
  • Schrijf in
  • Weekmenu
  • Verse ingrediënten
    • Aardappelen
    • Groenten
    • Fruit
    • Vlees
    • Vis
    • Kaas
    • Zuivel
    • Eieren
  • Kookschool
  • Recepten
    • Ontbijt
    • Bakken
    • Lunch
    • Salade
    • Soep
    • Ragout
    • Pannenkoeken
    • Pizza
    • Saus
      • Jam en chutney
    • Tussendoortje
    • Hoofdgerecht
      • Ovenschotels
      • Quiche
      • Pastagerechten
      • Visgerechten
      • Vleesgerechten
      • Curry
      • Stamppot
      • Stoofschotel
      • Rijstgerechten
      • Wokken
      • Spatzle
    • Voorgerechten
    • Bijgerechten
    • Nagerechten
    • Hapjes
    • Drankjes
  • Wijn

© 2025 - Lekker Tafelen. All Rights Reserved.