Pastasalade met chorizo en kikkererwten – Deze zelfbedachte salade heeft een Zuid-Spaans (Andalusisch) tintje vanwege de kikkererwten en de chorizo en hij is zeer aan te bevelen. Hij is erg lekker, origineel, gemakkelijk te maken en omdat er geen blaadje sla aan te pas komt, ook nog eens prima van te voren klaar te maken. Als er iets overblijft, kun je dat ook de volgende dag nog eten.
Serveer hem eens op een feestje in (wijn)glazen voor een wow-effect. Ik gebruik hiervoor orzo, ook wel ‘risoni’ of ‘Griekse pasta’ genoemd, dat is een kleine pastasoort die op rijstkorrels lijkt. Een aantal supermarkten verkoopt ze (check de Turkse afdeling, zie afbeelding).


Gedroogde erwten; met deze recepten scoor je altijd!
Gedroogde linzen, het geitenwollen sokken imago is er af. Want linzen zijn gewoon heel erg lekker en super gezond. Kijk eens bij de recepten!
Pastasalade met chorizo en kikkererwten
Voor 4 tot 6 personen:
- 250 gr. orzo of andere korte pasta
- +/- 250 gr. chorizo worst (plakjes of een hele worst)
- 1 el. mayonaise
- 1 groot blik (+/- 850 ml.) kikkererwten
- 1 flinke el. yoghurt
- 3 à 4 tomaten/ 250 gr. cherrytomaatjes
- 1/2 komkommer (of 200 gr. snackkomkommers)
- 1/2 bosje verse of 1 el. gedroogde munt
- 1/2 bosje peterselie
- 2 el. olijfolie
- 1 el. balsamicoazijn
- peper en zout
- eventueel: 1 rode ui
Doe de kikkererwten met hun vocht in een pannetje en laat ze op het laagste vuurtje 5 minuten warm worden. Ze worden dan iets zachter en dat geeft ze net meer smaak. Giet het vocht af en laat de kikkererwten afkoelen.
Kook de pasta gaar in een pan met anderhalf liter kokend en gezouten water, volgens de instructies op het pak.
Snijd de worst – zonder velletje! – in de lengte door vieren en vervolgens in kleine stukjes of snijd plakjes in kleinere stukjes. Snijd de tomaten en komkommer(s) ook in blokjes. Hak de kruiden fijn. Snipper eventueel de ui fijn.
Giet de gare pasta af en voeg daaraan meteen de mayonaise, yoghurt, olijfolie, balsamico azijn en peper en zout toe.Laat de pasta 5 minuten afkoelen en voeg de overige ingrediënten toe.
Laat de smaken minstens een half uur intrekken en serveer op kamertemperatuur.