Pastasalade met Emmentaler – Een pastasalade is inzetbaar voor heel veel eetmomenten. Denk aan de lunch, en als avondmaaltijd. Maar ook bij een barbecue of een buffet scoor je altijd met een pastasalade. Je vindt hier het recept voor een salade met een Zwitsers tintje. Dat Zwitserse tintje komt in dit geval van de kaas. Want er is echte Emmentaler in het recept gebruikt. De druiven geven een fruitig tintje aan de pastasalade met Emmentaler en de walnoten zorgen voor de bite.
Pastasalade met Emmentaler, druiven en walnoten
Je las het al, er gaat Emmentaler in de pastasalade. Dat is die kaas die wordt gemaakt in de vorm van enorme wagenwielen, en die vol zit met grote gaten. Behalve er mee koken, kun je Emmentaler ook heel goed zo eten. En daardoor kun je de kaas ook heel goed in een salade verwerken. De volle, nootachtige smaak van de kaas past goed bij de druiven en de walnoten in het recept. Kies voor pitloze druiven in de pastasalade met Emmentaler, dat eet net even lekkerder. Probeer eens aan verse (Franse) walnoten te komen. Die zijn heerlijk mild van smaak en ze passen goed bij de Emmentaler. Misschien heb je zelf wel een walnotenboom in de tuin. Dan gebruik je natuurlijk je eigen walnoten.
Een recept voor een eenvoudige dressing
Je kunt in principe elke dressing voor de pastasalade met Emmentaler gebruiken die jij lekker vindt. Heb je geen inspiratie of heb je geen idee wat er bij dit recept past? Dan vind je hier het recept voor een heel eenvoudige dressing. De ingrediënten heb je vast al in huis.
Meng in een kommetje:
- 6 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 eetlepel scherpe mosterd (Dijon, Groninger mosterd of iets dergelijks)
- 1 eetlepel honing
- zout en peper naar smaak
De dressing is een basisrecept dat je ook prima voor andere salades kunt gebruiken dan alleen de pastasalade met Emmentaler. Als je wat meer dressing maakt, kun je het wel een poosje bewaren voor een andere gelegenheid.
Broodje hete makreel; zoveel lekkerder dan een broodje makreel van de viskraam
Eet gerookte makreel eens warm en maak een broodje hete makreel. Pittig gekruide makreel en zoetzure groente in een lekker knapperig broodje.
Kleine appeltaartjes met noten; gezellig, puur, lekker
Haal die muffinvorm maar uit de kast! Dit keer geen grote appeltaart, maar kleine appeltaartjes met noten gemaakt met elstar appels.
Limburgs zoervleisj of zuurvlees; streekgerecht uit Limburg
Een streekgerecht uit Limburg is Limburgs zoervleisj of zuurvlees. Een stoofschotel met azijn, appelstroop en natuurlijk ontbijtkoek.
Roomsoepje van prei met prosciutto – hier proef je echt de verse prei in
Een roomsoepje van prei met prosciutto is dubbel genieten. Je serveert met maar een paar ingrediënten een lekkere soep die luxe uitstraalt.
Pastasalade met Emmentaler
Ingrediënten voor dit recept
- 350 gram mini penne
- 125 gram rode druiven
- 50 gram gepelde walnoten
- 150 gram Emmentaler kaas
- 2 eetlepels gehakte verse peterselie
- zout en peper
Bereidingswijze van dit recept
Zo maak je een pastasalade met Emmentaler:
Halveer de druiven.
Hak de walnoten grof.
Snijd de emmentaler in kleine blokjes.
Kook de pasta beetgaar, zoals aangeven op de verpakking. Giet af in een vergiet. Spoel de pasta vervolgens koud onder de kraan. Laat de pasta goed uit lekken. Doe de pasta over in een grote schaal.
Meng de pasta met een dressing naar keuze, bijvoorbeeld de dressing uit de tekst hierboven.
Schep de walnoten, de druiven, de kaas, en de peterselie door de pasta.
Serveer de pastasalade met Emmentaler, druiven en walnoten direct.
Tafel lekker !!




